Zenék címke nélkül: No Label Hungary

2014. szeptember 23.  ·   Ajánló   ·  Zerge

Gyakran hallani zenészek és zeneszeretők szájából, hogy a magyar popzenének (értve azt most a legtágabb körben, az újabban rhythm and blues névvel illetett soulzenétől a világzenén és alternatív rockműfajokon át a hörgős metálig) egyik nagy problémája az, hogy nem nagyon vannak, akik megteremtenék a kapcsolatot az előadók és a közönség között, kevés a fellépési lehetőség, azt is főleg a már befutott zenekarok kapják.

Zenék címke nélkül: No Label Hungary

Ezt a rést próbálja kicsit betömni egy mintegy másfél éve még leginkább talán önsegélyző egyletként létrejött, de mára sokkal magasztosabb célokat kitűző nonprofit társulás, amely a No Label Hungary (NLH) nevet adta magának.(Angolul netán nem tudóknak egy kis magyarázat: a label (ejtsd, amennyire a magyar betűkészlettel leírható: léjböl) kisebb lemezkiadót vagy nagy lemezkiadókon belül az egyes műfajokkal foglalkozó részlegeket jelöli, hogy visszamenjünk a régi szép szocialista időkbe, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalaton – fedőnevén Hungaroton – belüli label volt a főleg az új zenekarokkal foglalkozó Start, a hagyományos tánczenékkel, cigányzenével – magyarán magyar nótával – stb. foglalkozó Qualiton, a rockzenével foglalkozó Pepita, a poposabb zenékkel foglalkozó Bravó, a régi felvételek újrakiadásáva foglalkozó Krém stb.).

Persze a szó önmagában címkét is jelent, és értelmezhető úgy, hogy mindenféle zenei felcímkézést szeretnének elhárítani.

A No Label Hungary mondhatni egy önszerveződő csapat, amely alapvetően a magyar zenekarokat szeretné népszerűsíteni, de nem áll meg a határoknál, hanem a célkeresztben szerepel egész Közép-Európa is. Főleg azokra a produkciókra helyezik a hangsúlyt, amelyek nem kapnak elég teret a médiában (nem egyszerű feladat, ma már alig valaki kap helyet egyáltalán, kivéve a királyi tévé és az A38 együttműködésével készített műsorokat, amelynek keretében az A38 fellépői kapnak 45–50 perceket az ez esetben végre tényleg közszolgálatiként és nem politikai szócsőként működő közszolgálati csatornákon, ami nagyon helyes, csak nem valami sok). Kifejezett célnak tekintik a még be nem futott zenekarok felkarolását és segítését, elég tág műfaji határok között. Szerepet kívánnak vállalni a tehetségek felfedezésében, és egyfajta átjáróként szeretnének működni az amatőr zenekarok számára a profivá válás világa felé.

Alaphozzáállásuk, hogy szeretnék azokat a hangokat felfedezni, amelyeket a közönség hallani akar, csak még nem tud róla. Az ötlet ugyan nem újszerű, mert hasonlókkal próbálkoztak már kis hazánkban is az elmúlt 25 évben néhányan, de 1–2 év működés után eddig mindenki feladta.

Remélhetőleg a No Label Hungary kitalálói és működtetői kitartóbbak lesznek, és több eredményt el tudnak érni. Támogatóik száma állításuk szerint egyre nő, koncerthelyek és zenekarok egyaránt csatlakoztak már a táborukba, és a határokon átnyúlást alátámasztandó a magyarokon kívül immár lengyel együttesek is vannak közöttük.

Saját szervezésükben 2014. szeptember 24-én (szerda) este 8-kor a No Label Hungary jelenlegi négy meglehetősen eltérő stílusú alap(ító)zenekara ad koncertet az A38 hajón, ők pedig a Grabanc, a Tegnapután, a String Theory és az Autopilot.

 

 


 

 

Szólj hozzá!


Belogolt a SZIN-re a Clean Bandit

Belogolt a SZIN-re a Clean Bandit

Bejelentette első fellépőit a Szegedi Ifjúsági Napok: a Tisza-parton lép fel jövőre az újlemezes Clean Bandit.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Karácsonykor ismét Álomutazó – mesemusical Zsédával, Falusi Mariannal és Radics Gigivel

Az Álomutazó mesemusicalt először tavaly mutatták be a BOK csarnokban, akkor mintegy 50 ezer ember látta. A darab idén karácsonykor 10 alkalommal ismét színpadra kerül, de hamarosan megérkezik a boltok polcaira a csomagban megjelenő Álomutazó CD és a tavalyi nagy sikerű előadást tartalmazó DVD.

Öt év után visszavonul a Budapest Voices

Az eddigi legsikeresebb a capella formáció a Budapest Voices 5 évnyi alkotómunka és koncertözön után, januári dupla bulijukat követően saját döntés alapján határozatlan időre elcsendesül. A miértre egy Facebook posztban adták meg a választ.

Sting bejelentette: pályafutása legnagyobb slágereivel visszatér Budapestre júliusban!

Sting menedzsmentje ma bejelentette hogy Sting: My Songs elnevezésű turnéjak eretében Budapesten is koncertet ad.. A néhány különleges fesztiválfellépésből és önálló koncertekből álló sorozat magyarországi epizódja 2019. július 2-án lesz az Arénában.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek