A legnagyobb skandináv fesztiválon is tarolt a magyar újcirkusz

2018/06/14  ·   Általános   ·  Labancz Andrea

Telt ház és álló ováció fogadta a Recirquel Újcirkusz Társulat mindhárom előadását a Bergen Nemzetközi Fesztiválon. Az 1953 óta megrendezett, legnagyobb skandináv előadó-művészeti fesztiválon mintegy ötezer néző előtt mutatták be Párizs Éjjel című előadásukat, amit mi is nagyon kedvelünk.

A legnagyobb skandináv fesztiválon is tarolt a magyar újcirkusz

A 30-as évek francia fővárosának éjszakai lokáljait és varieté világát megidéző, Vági Bence által rendezett produkció az elmúlt években a világ legnagyobb fesztiváljain és színházaiban aratott már hasonló szakmai és közönségsikert. Többször találkoztunk már velük a Sziget Fesztivál cirkuszi sátrában is. 

Bergen a norvég kultúra kitüntetett helye: itt született a norvég Paganininek nevezett hegedűművész Ole Bull és Edward Grieg, és itt kezdte színpadi pályafutását Henrik Ibsen is. A város emellett 1953 óta ad otthont a skandináv országok legnagyobb kulturális és zenei seregszemléjének, a Bergeni Nemzetközi Fesztiválnak (Bergen International Festival).  Az idén május 23. és június 6. között megrendezett, két hetes fesztivál 50 helyszínén több mint 400 esemény, köztük nemzetközi szinten is kiemelkedő komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi produkciók, tánc- és operaelőadások várták a látogatókat.

A fesztivál idei műsorában egyedüli magyar színházi fellépőként helyet kapott a Recirquel is. Az első magyar újcirkusz társulat a kiemelt helyszínen, a színházi, balett- és hangverseny-produkcióknak otthont adó, 1600 férőhelyes Grieghallen-ben összesen három alkalommal mutathatta be Párizs Éjjel című produkcióját, melyet telt ház és tapsvihar fogadott.

 „Újra és újra megdöbbentő átélni, azt a nyitottságot és szeretetet, amivel egy-egy idegen ország közönsége már a premier napján fogadja az előadásainkat. Mindhárom fellépésünk érezhetően nagy hatással volt a nézőkre, azt hiszem, színházi körökben is kuriózum, hogy a teljes publikum felállva tapsol meg egy előadást – mondta Vági Bence, a Recirquel Társulat alapító-művészeti vezetője.

A Párizs Éjjel az elmúlt két évben Bogotától Párizsig a világ számos színházában aratott már komoly szakmai közönségsikert. Tavaly a világ legnagyobb fesztiválján, az Edinburgh Fringe-en közel tízezer néző, köztük mintegy száz színházigazgató látta a darabot, amely sorban kapta a legrangosabb elismerésnek számító ötcsillagos kritikákat. A produkcióra folyamatos a nemzetközi kereslet, a bergeni fellépést követően idén nyáron többek közt az angliai Latitude Fesztiválon is bemutatják majd. A Recirquel az elmúlt évek sikerinek köszönhetően mára a második legkeresettebb magyar kulturális produkció lett külföldön, a társulat fennállása óta mintegy 400 előadást tartott, amelyet mintegy 200 ezren láttak világszerte.

A Párizs Éjjel című előadás Magyarországon legközelebb 2018. július 20-21-én a Művészetek Völgyében lesz látható.

Recirquel Újcirkusz Társulat, cirkusz, újcirkusz, Párizs éjjel

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek