Év koncertje - szavazás

Amit eddig nem tudtál: Mennyiért lép fel a kedvenc bandád?

2014. május 27.  ·   Általános   ·  Priceonomics.com

Elgondolkodtál valaha is azon, mennyit kérhet a kedvenc bandád egy fellépésért? Egy koncertszervező iroda, a Degy Entertainment jóvoltából most segítünk kicsit: egy magát meg nem nevező forráson keresztül belepillanthatunk abba a listába, amely azokat az árakat tartalmazza, amelyeket az egyes művészek ügynökei fellépésenként kérnek – természetesen előre.

Amit eddig nem tudtál: Mennyiért lép fel a kedvenc bandád?

(Megjegyzés: amint arra egyik olvasónk rámutatott, ezek olyan felléptidíjak, amelyeket egy olyan koncertszervező kér, amely főiskolai fellépésekre szakosodott, emiatt a számok valamennyivel magasabbak. A tényleges ár, amelyet az előadók jó része kér, sok tényező függvénye.)

Mielőtt böngészni kezded az alábbi listákat, néhány dolgot tisztáznunk kell. Először is azt, hogy nem tökéletesek: néhány tétel nem igazán illik a képbe, vagy gyanúsan el van szállva – ezekre megpróbálunk majd részletesen is kitérni. Az olvasás közben is feltűnhet, hogy bekerült néhány furcsaság is, mint például nem zenei jellegű produkciók (pl. a Myth Busters, akiket már 100 000 dollárért megkaphatsz); és becsúszott a felsorolásba a Degy egynéhány olyan fellépője is, akik könyvbemutatókat szoktak abszolválni, vagy nagy céges rendezvények rendszeres sztárjai. És persze az is fontos, hogy az alábbi listák messze nem teljesek.

A következőkben tehát hozzávetőleges fellépti díjakat olvashattok a legdrágábbaktól (100 000 dollártól fölfelé) a legolcsóbbakig (1 000 dollár).

 

A lista szerint a Degy „műsortárában” nyolc olyan előadó szerepel, aki fellépésenként egymillió dollárnál is többet kér: Taylor Swift, Madonna, Justin Timberlake, Justin Bieber, James Taylor, Dave Matthews, Bruce Springsteen és Bon Jovi. Meglepő, hogy a felsorolt művészek fele 45 évesnél idősebb.

Pár dolog viszont elég furcsa. Lady Gaga, aki 2013-ban második volt a legnagyobbat kaszálók listáján (csak Madonna előzte meg), majdnem biztosan többet kér el 1 milliónál fellépésenként, míg a listán a karcsú 750 ezer dollár szerepel.

A One Direction, akik minden idők legsikeresebb brit fiúbandája, szintén gyanúsan alacsony, 150-200+ ezer dolláros összeggel szerepel. Egy másik koncertszervező-oldalon majdnem háromszor akkora számot láthatunk, fellépésenként 500 000 – 1 000 000 dollárt. Ez már sokkal hihetőbbnek tűnik, ha számításba vesszük, mennyire őrületesen népszerűek a srácok.


 

 

Lehet, hogy B.B. King öregszik, de a valaha élt legnagyobb blues-zenészért 75-100 ezer dollár mégiscsak kevés. A CTI nevű rivális koncertszervezőnél a 88 éves gitárgurut a 250-500 ezres kategóriába sorolják, ami azért mégiscsak korrektebbnek tűnik. Az is elszomorít bennünket, hogy Selena Gomez állítólag kétszer annyit számláz fellépésenként, mint a Credence Clearwater Revisited (még akkor is, ha az eredeti tagok közül már csak kevesen vannak).

 


 

 

Az első dolog, amit kiszúrtunk a listán Ice Cube 30 ezer dolláros „bérleti díja” volt. Azért az az ember, akiről Snoop Dogg egyszer kijelentette, hogy ő minden idők legnagyobb MC-je, ennél többet kell, hogy érjen! A listán feltüntetett ár valószínűleg az az összeg inkább, amit a művész akkor kér el, amikor beszél, és nem rappel egy eseményen. Egy másik koncertszervező oldal szerint „társadalmi és vezetői” témájú beszédein 30-50 ezer dolláros árcédula van.

Nem tudtuk nem észrevenni, hogy mennyi banda szerepel a listán a 90-es évekből - Smash Mouth, Sugar Ray, Ben Folds, The Wallflowers -, és kicsit elgondolkodtunk azon is, mennyit érnének ezek az együttesek akkor, ha most lennének a csúcson.


Coolio, a halhatatlan „Gangsta’s Paradise” előadója az elmúlt évtizedben kicsit eltűnt szem elől. A CTI szerint (és a mi listánkon is ugyanez szerepel) a Grammy-díjas, többszörös platinalemezes művész mostanában csak 10-20 ezer dollárt kér fellépésenként.


 

Solange Knowles a maga 10-20 ezer dollárjával körülbelül századrészébe kerül, mint nővére, Beyonce. Örültünk még annak is, hogy Biz Markie-nek (10-15 ezer) még mindig ilyen jól fut (azt se tudtuk eddig, él-e még).


Nem vagyunk annyira képben, hogy ebből az utolsó kategóriából minden nevet ismerjünk, de a „Nelly’s Echo” 1 500 dollárért ígéretesen hangzik (Priceonomics 2014-es nyári bulija – jövüüüüünk!).

Átböngészve ezeket a listákat egy gyanúnk mindenesetre bebizonyosodott: úgy tűnik, nincs összefüggés a fellépti díjak és a tehetség közt.

Zachary Crockett posztját kakulya Mónika fordította le nekünk, köszönjük!


 

 

Szólj hozzá!


Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is koncertezik idén nyáron Tokajban

Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is...

Idén nyáron újra rengeteg programmal vár mindenkit a Tokaj Fesztiválkatlan! A kínálatban a zenei programok mellett lesznek színházi darabok, és...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A BAFTA díjért való versengésben is legyűrte a Bohém Rapszódia a Csillag Születiket

A 72. BAFTA-gálát 2019. február 10-én tartotta meg a Brit Film- és Televíziós Akadémia a Royal Albert Hallban, amelynek keretében kiosztották az akadémia filmdíjait az Egyesült Királyságban 2018-ban bemutatott és az akadémia tagjai által legjobbnak tartott filmek és alkotóik részére.

Chester Bennington egykori zenekara nem akárkiket kért fel énekelni

A Linkin Park egykori frontembere, a 2017 júliusában meghalt Chester Bennington egykori bandája, a Grey Daze újra rögzítette a régi, még Bennington hangjával felvett anyagait – írja az NME-re hivatkozva az Origo.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek