Amit eddig nem tudtál: Mennyiért lép fel a kedvenc bandád?

2014. május 27.  ·   Általános   ·  Priceonomics.com

Elgondolkodtál valaha is azon, mennyit kérhet a kedvenc bandád egy fellépésért? Egy koncertszervező iroda, a Degy Entertainment jóvoltából most segítünk kicsit: egy magát meg nem nevező forráson keresztül belepillanthatunk abba a listába, amely azokat az árakat tartalmazza, amelyeket az egyes művészek ügynökei fellépésenként kérnek – természetesen előre.

Amit eddig nem tudtál: Mennyiért lép fel a kedvenc bandád?

(Megjegyzés: amint arra egyik olvasónk rámutatott, ezek olyan felléptidíjak, amelyeket egy olyan koncertszervező kér, amely főiskolai fellépésekre szakosodott, emiatt a számok valamennyivel magasabbak. A tényleges ár, amelyet az előadók jó része kér, sok tényező függvénye.)

Mielőtt böngészni kezded az alábbi listákat, néhány dolgot tisztáznunk kell. Először is azt, hogy nem tökéletesek: néhány tétel nem igazán illik a képbe, vagy gyanúsan el van szállva – ezekre megpróbálunk majd részletesen is kitérni. Az olvasás közben is feltűnhet, hogy bekerült néhány furcsaság is, mint például nem zenei jellegű produkciók (pl. a Myth Busters, akiket már 100 000 dollárért megkaphatsz); és becsúszott a felsorolásba a Degy egynéhány olyan fellépője is, akik könyvbemutatókat szoktak abszolválni, vagy nagy céges rendezvények rendszeres sztárjai. És persze az is fontos, hogy az alábbi listák messze nem teljesek.

A következőkben tehát hozzávetőleges fellépti díjakat olvashattok a legdrágábbaktól (100 000 dollártól fölfelé) a legolcsóbbakig (1 000 dollár).

 

A lista szerint a Degy „műsortárában” nyolc olyan előadó szerepel, aki fellépésenként egymillió dollárnál is többet kér: Taylor Swift, Madonna, Justin Timberlake, Justin Bieber, James Taylor, Dave Matthews, Bruce Springsteen és Bon Jovi. Meglepő, hogy a felsorolt művészek fele 45 évesnél idősebb.

Pár dolog viszont elég furcsa. Lady Gaga, aki 2013-ban második volt a legnagyobbat kaszálók listáján (csak Madonna előzte meg), majdnem biztosan többet kér el 1 milliónál fellépésenként, míg a listán a karcsú 750 ezer dollár szerepel.

A One Direction, akik minden idők legsikeresebb brit fiúbandája, szintén gyanúsan alacsony, 150-200+ ezer dolláros összeggel szerepel. Egy másik koncertszervező-oldalon majdnem háromszor akkora számot láthatunk, fellépésenként 500 000 – 1 000 000 dollárt. Ez már sokkal hihetőbbnek tűnik, ha számításba vesszük, mennyire őrületesen népszerűek a srácok.


 

 

Lehet, hogy B.B. King öregszik, de a valaha élt legnagyobb blues-zenészért 75-100 ezer dollár mégiscsak kevés. A CTI nevű rivális koncertszervezőnél a 88 éves gitárgurut a 250-500 ezres kategóriába sorolják, ami azért mégiscsak korrektebbnek tűnik. Az is elszomorít bennünket, hogy Selena Gomez állítólag kétszer annyit számláz fellépésenként, mint a Credence Clearwater Revisited (még akkor is, ha az eredeti tagok közül már csak kevesen vannak).

 


 

 

Az első dolog, amit kiszúrtunk a listán Ice Cube 30 ezer dolláros „bérleti díja” volt. Azért az az ember, akiről Snoop Dogg egyszer kijelentette, hogy ő minden idők legnagyobb MC-je, ennél többet kell, hogy érjen! A listán feltüntetett ár valószínűleg az az összeg inkább, amit a művész akkor kér el, amikor beszél, és nem rappel egy eseményen. Egy másik koncertszervező oldal szerint „társadalmi és vezetői” témájú beszédein 30-50 ezer dolláros árcédula van.

Nem tudtuk nem észrevenni, hogy mennyi banda szerepel a listán a 90-es évekből - Smash Mouth, Sugar Ray, Ben Folds, The Wallflowers -, és kicsit elgondolkodtunk azon is, mennyit érnének ezek az együttesek akkor, ha most lennének a csúcson.


Coolio, a halhatatlan „Gangsta’s Paradise” előadója az elmúlt évtizedben kicsit eltűnt szem elől. A CTI szerint (és a mi listánkon is ugyanez szerepel) a Grammy-díjas, többszörös platinalemezes művész mostanában csak 10-20 ezer dollárt kér fellépésenként.


 

Solange Knowles a maga 10-20 ezer dollárjával körülbelül századrészébe kerül, mint nővére, Beyonce. Örültünk még annak is, hogy Biz Markie-nek (10-15 ezer) még mindig ilyen jól fut (azt se tudtuk eddig, él-e még).


Nem vagyunk annyira képben, hogy ebből az utolsó kategóriából minden nevet ismerjünk, de a „Nelly’s Echo” 1 500 dollárért ígéretesen hangzik (Priceonomics 2014-es nyári bulija – jövüüüüünk!).

Átböngészve ezeket a listákat egy gyanúnk mindenesetre bebizonyosodott: úgy tűnik, nincs összefüggés a fellépti díjak és a tehetség közt.

Zachary Crockett posztját kakulya Mónika fordította le nekünk, köszönjük!


 

 

Szólj hozzá!


A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a visszaélésekre

A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a...

Már mi is jeleztük, hogy egyre több áldozata van az átverős jegyárusító oldalaknak. Most a zeneakadméa adott ki egy közleményt ezzel kapcsolatban.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Elárverezik Frank Sinatra hagyatékának egy részét

Elárverezik a két évtizede elhunyt Frank Sinatra és tavaly eltávozott felesége, Barbara hagyatékának egy részét, köztük filmes forgatókönyveket és ékszereket a jövő hónapban New Yorkban – tudtuk meg a Hirado.hu-tól.

1968-2018: Elvis-ünnep lesz Budapesten

Azt mindjárt leírjuk bővebben, mi történt 1968-ban, 2018-ban, közelebbről: november 17-én bazinagy Elvis-buli lesz este héttől a Liget Clubban.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek