Ausztrál zenekarok a pop-rock zene történetében

2016/11/27  ·   Általános   ·  Juhász Vali

Nemrégiben fejeződött be Ausztráliában az X-faktor zenei vetélkedő, amit egy 17 éves bennszülött fiú, bizonyos Isaiah Firebrace nyert meg. Nem mellesleg az ausztrálok nagy kedvence, az amerikai Adam Lambert volt a mentora. Ennek apropóján idézzük fel a nagyon is pezsgő ausztrál zenei élet szerintünk legnagyobb hatású és legjobb előadóit.

Ausztrál zenekarok a pop-rock zene történetében

Mindenképpen az AC/DC-vel kell kezdenünk, hiszen ők mindannyiunk kedvencei, a rockzene történetének egyik legmeghatározóbb zenekara. 1973-ban alakultak Sydney-ben, Bon Scott énekessel berobbanva, aztán az ő 1980-ban bekövetkezett halála után - főként az elhunyt énekes családjának unszolására - Brian Johnson énekessel folytatták a működést. A Highway To Hell, a Shook Me All Night Long, a Black in Black, a Thunderstruck a rock-diszkók (jópofa paradoxon) ma is kedvelt alapszámai. A tavalyi év végén a Johnsonnal való kapcsolat kurtán-furcsán ért véget, a hivatalos verzió szerint Johnson hallásával akadtak problémák, valójában feltehetőleg Angus Young gitáros zenekaron belüli kavarásának köszönhetően a turnét már Axl Rose-zal, a Guns 'N Roses énekesével fejezték be. Közben történtek még változások a felállásban (részben a dobos, Phil Rudd rendszeressé vált rendőrségi ügyei, valamint Malcolm Young egészségügyi problémái miatt). Akkor is Black In Black!

Kapcsolódó anyagaink:

Thanks for everybody: Cliff Williams kiszállt az AC/DC-ből

Atus jelenti: Axl és Angus rockcirkusza Bécsben



A Grammy-díjas Men At Work 1978-van alakult Melbourne-ben, legismertebb daluk a Down Under, amiről szerintem sokan nem tudják, hogy az ő daluk. Mindenki ismeri, dúdolja, és nagyjából róluk ennyit szeretnék elmondani. De ez a kis kedves nóta mindannyiunk fülében van:

1973-ban jött létre a Nick Cave and The Bad Seeds, akik kezdetben Lou Reed- és David Bowie-feldolgozásokat játszottak, és akkor kezdtek el befutni, amikor a székhelyüket Berlinbe tették át. Ennek kapcsán Wim Wenders több filmjében is láthatjuk Nick Cavet, például a Berlin felett az ég (itt élő klubkoncertet ad); de számos más filmben is kapott még kisebb-nagyobb szerepeket, szinte kivétel nélkül önmagát játszva. 1996-ban kiadták a Murder Ballads című albumukat, amelyen megtalálható a Where The Wild Roses Grow Kylie Minogue-gal, ami - talán nem várt - sikert hozott. Nick Cave sajátos, a hangok tisztaságával kevéssé foglalkozó énekstílusát sokan kedveljük.

Kapcsolódó anyagaink:

Nick Cave zenésztársa a Bem rakparton: Mick Harvey Budapestre jön!

 

A Midnight Oil már 1971 óta létezik, ők először Led Zeppelin- és Creedence Clearwater Revival-dalokkal próbálkoztak. Jelentősebb sikereiket a nyolcvanas években érték el, amikor a Diesel and Dust című albumuk és a Beds Are Burning a 20. helyig jutott a Billboard 200-as listáján és Angliában is sikeres volt. Híresek arról, hogy rendszeresen felemelik a szavukat politikai és társadalmi kérdésekben, különös tekintettel a bennszülöttek jogaira. Peter Garrett, a karizmatikus énekes Környezetvédelmi- és Kulturális miniszteri kinevezést kapott a 2000-es években. Manapság főleg jótékonysági rendezvényekre állnak össze és adnak koncertet, stúdióalbumot már nem adnak ki. Talán az egyetlen olyan nagyon ismert ausztrál zenekar, akiknek zenéjében hallhatók az originális ausztrál hangszerek, és a bennszülöttek zenéjének elemei. Tombolás indul:

 

John Farnham kicsit kilóg a sorból, mivel Nagy-Britanniában született, de a legnagyobb sikereit Ausztráliában aratta. A karrierjét egy zenekarban kezdte, és jól emlékszem, amikor 1986-ban egyszercsak meghallottam a You're The Voice című dalát azzal a gyönyörű tenor-hanggal, és vadásztam a rádiókban, hogy megtudjam, ki énekli. Sajnos ezután sokáig nem hallottam róla, mígnem az idén valaki közzétett egy közösségi oldalon egy videót, amiben napjainkban énekli ugyanezt a dalt. Egészen elképesztő, hogy a pasi hangja egy szemernyit sem kopott meg, szinte ugyanúgy énekel, mint 30 éve. Ez az eredeti felvétel:

 

Olivia Newton-John magát ausztrálnak vallja, pedig német és angol felmenői vannak. Őt legtöbben az 1978-as Grease című musical filmváltozatából John Travolta partnereként ismerjük, pedig akkor ő már menő country-énekesnő volt, Amerikában élt, Cliff Richarddal turnézott, és olyan slágerei voltak, mint a Xanadu, vagy a Banks of the Ohio (kedvenc úttörő-tábortüzes dalunk). 1981-ben jelent meg a Let's Get Physical, ami végül a legsikeresebb dalává vált, pedig először vissza akarta vonatni, mert a környezete és ő is szexuálisan túlfűtöttnek ítélték meg. Mire erre a döntésre jutottak, már lement a rádióban és mindenki imádta. Listavezető volt, és a "világ legszexibb dala"-címet is megkapta. 2010-ben Magyarországra is ellátogatott, a mellrák elleni küzdelem kapcsán az évente megrendezett lánchídi sétán is részt vett. Manapság leginkább jótékonysági fellépéseket vállal, hol Cliff Richard-dal, hol a katolikus egyházfőnél énekel, mi pedig időről-időre újranézhetjük a rengeteg filmet, amiben szerepelt. Főleg a Grease-t. :)

Nagyon szexi, nézzétek csak:

 

Az 1977-ben alakult INXS-t a magyar közönség először az 1984-es Live Aid keretében lezajlott körkapcsolásban láthatta, amikor Sydney-ből előadtak néhány dalt (például a remek Don't Change-t). Akkor, amikor mindenki a Led Zeppelin nagy visszatérésére készült a Bob Geldof által létrehozott monstre koncertsorozaton. A Zep csúnyán leszerepelt (annyira, hogy a talán a 20. évfordulóra megjelent többlemezes DVD-re fel sem kerültek), viszont megismerhettük például Bryan Adams-et és az INXS-t is. Igazi újhullámos pop-rock zenekar voltak ők, viszonylag nagy létszámmal, sok hangszerrel, remek, újfajta hangzással. Igazából akkor váltak világszerte ismertté, amikor a menedzserük átvitte őket az USA-ba, ott jelent meg a Kick című lemezük 1987-ben. Akkoriban sokat láthattuk őket az MTV-n (nem azon!), erről a lemezről rengeteg sláger volt a listákon előkelő helyen, például a New Sensation, a Devil Inside, a Guns in the Sky, a Need You Tonight (ami a mai napig a csengőhangom a telefonomon), és a Never Tear Us Apart. Aztán jött a Mistify és a Suicide Blonde, ezeket mindenki ismeri. Michael Hutchence blues-os, rock-os hangja, a rendkívül profi zenészekkel kísérve a nyolcvanas évek legjobb koncertzenekarává avatta őket. Az 1991-es Live Baby Live című koncertfelvételük a mai napig alapműnek számít. Ebben az évben jártak Magyarországon, ahol még kevésbé voltak ismertek (át is kellett helyezni a koncertet egy kisebb helyszínre útközben), viszont akik kint voltak, örökre a rajongójukká váltak. Ez történt velem is, az ilyen élményekért érdemes élni. Az örök szerelem ma is tart. Közben Michael Hutchence kicsit viharossá vált magánélete (gyönyörú nők vették körül, szupermodellekkel járt, és hát itt említeném meg Kylie Minogue-ot, aki rövid ideig a barátnője volt, és gyakorlatilag a már akkor nagyon népszerű és sikeres Hutchence mellett vált sztárrá), egy dániai kerékpárbaleset után kialakult gyógyszefüggősége és szólótörekvései megnehezítették a közös munkát. Utolsó szerelme a Bob Geldof feleségeként ismertté vált műsorvezető-celeb, Paula Yates volt, akivel közös gyermekük is született. 1997-ben egy ausztráliai turnén, máig rejtélyes körülmények között egy hotelszobában Michael Hutchence elhunyt. Csak 37 éves volt, és fantasztikus tehetsége ma is nagyon hiányzik minden rajongónak. Az INXS is megpróbált új énekest keresni, még egy valógshow keretében is, de nekik nem sikerült megtalálniuk az igazit (nem úgy, mint pl. a Queennek, akik hosszú évek után rátaláltak Adam Lambertre, aki valamennyire hasonló kvalitásokkal rendelkezik, mint nagy elődje, Freddie Mercury). Az INXS gyakorlatilag Ausztrália legnépszerűbb zenekara volt.
Hát nézzék ezt a gyönyörű férfit a gyönyörű hajával és hangjával:

Kapcsolódó anyagunk:

The Loved One – Még csak 56 éves lenne

 

A Savage Garden már a kilencvenes évek terméke, érzelmes, kellemes dalaikkal sok női szívet meghódítottak. 1993-tól 2001-ig tartó regnálásuk alatt nagy sikert arattak Savage Garden című lemezükkel, ami előkelő eladásokat produkált Kanadában, az USA-ban, Ausztráliában, Új-Zélandon, az Egyesült Királyságban. Ezenkívül még egy albumuk jelent meg, aztán Darren Hayes énekes szólótervei miatt feloszlottak, de ő is gyakorlatilag a Savage Garden sikereiből éldegél azóta is. Leghíresebb slágerük a Truly, Madly, Deeply. Ismerjük, ugye?

Gotye-ról a cikkhez végzett kutatás során derült ki, hogy ausztrál illetőségű (is). A srác, "akinek a hangja Peter Gabrielére és Stingére hasonlít", a Somebody That I Used To Know című dalával vált ismertté 2011-ben, pedig már a 2000-es évek elejétől zenél. Bevallom, először én is azt hittem, hogy egy Sting-dalról van szó, és meglepett a stílus. Az emlékezetes, dizájnos klippel (befestik őt és partnerét, valamint a mögöttük lévő hátteret is) egy zsák díjat zsebelt be.


Képtár

  • Ausztrál zenekarok a pop-rock zene történetében kép 54310
  • Ausztrál zenekarok a pop-rock zene történetében kép 54311
  • Ausztrál zenekarok a pop-rock zene történetében kép 54313
  • Ausztrál zenekarok a pop-rock zene történetében kép 54314
  • Ausztrál zenekarok a pop-rock zene történetében kép 54315
  • Ausztrál zenekarok a pop-rock zene történetében kép 54316
  • Ausztrál zenekarok a pop-rock zene történetében kép 54317
  • Ausztrál zenekarok a pop-rock zene történetében kép 54318
 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek