S akkor az ablakon berepült egy ukulele: drónok forradalmasíthatják a hangszerrendelést

2022/02/19  ·   Általános   ·  Labancz Andrea

Egy cseh hangszerkereskedő cég nemrég kipróbálta, hogy milyen feltételekkel tudná légi úton kézbesíteni ügyfeleinek a rendeléseit. A Prágában található telephelyükön szimulálták a drónnal történő hangszerküldést, tesztelve egyben ezzel a hangszer kézhezvételét is.

A drónok forradalmasíthatják a hangszer rendelést is

Az új szisztéma kapcsán elsősorban a gyorsaságról, a hatékonyságról, valamint a lehető legkisebb környezetterhelésről és károsanyag-kibocsátásról van szó. A Covid-19 járványhoz kötődő, globális helyzet szintén alátámasztja az alternatív kézbesítési lehetőségek keresését. Hogy a küldeményeket végül így fogják-e kézbesíteni a jövőben az, a jogi szabályozás alakulásától függ...

„Eddig a hasonló tesztek inkább csak PR-fogások voltak. Miután néhány USA vagy európai vállalat különleges tanúsítványt szerzett könnyű csomagok 25 km-es körön belüli, drónnal történő, kísérleti kézbesítésére, a helyzet kezd változni. Szeretnénk készen állni arra, ha majd az EU-ban hasonló szituáció áll elő. Egy olyan nagyságú cégnél, mint a miénk, egy ilyen módszer bevezetése több évig is eltarthat, ezért kezdünk már most kísérletezni. Szeretnénk azt vizsgálni, hogy milyen drónokat kellene beszereznünk, illetve hány pilótát kellene foglalkoztatnunk. Álombeli célunk, hogy a jövőben naponta több tucat, két kilogrammig terjedő súlyú kiscsomagot tudjunk kiküldeni” – mondja Filip Černý, a Kytary.hu marketing igazgatója. 

Elmondása szerint, a módszer előnye, hogy a hangszerkereskedő cégnek az árut nem kell először az elosztó központba szállítania, ahonnan az ügyfelekhez repül, hanem minden egy lendülettel történhetne. Egy megrendelés feldolgozása és a drón felbocsátása körülbelül 10–12 percet venne igénybe. Erre a célra a cég egy speciálisan átalakított, nagy hasznos terhelésű drónt tesztelt, amely egy ukulele-küldeményt repített, és lehetővé tette anna a vásárló előtt történő kioldását és átadását. 

„Egy olyan tesztrepülésről volt szó, melynek végrehajtását a jelenleg érvényes jogszabályi lehetőségekhez kellett igazítanunk. Szerencsére minden tökéletesen sikerült. A drón üzemeltetés új, összeurópai szabályzata már fokozatosan, gyakorlati bevezetésre kerül, és közeledik az az idő, amikor az ilyen áruszállítási módok használhatók lesznek” – mondta Štěpán Matěna, drónpilóta. 

A tanulmányok szerint, a drónüzemeltetés kevesebb kibocsátással is jár és a terítés költségei is alacsonyabbak lehetnek, mint például a klasszikus városi élelmiszer-terítés költségei. A Kytary.hu által használt drón jelenleg 2,5 kiló teherbírású, ami húrok, dobverők, hangolók vagy akár kisebb hangszerek – például ukulele, kalimba vagy klarinét – szállítására ideális.

Hogy az áruszállító drón próbarepülése valósággá válik-e, a jogszabályok alakulásától függ. Ez ügyben jelentős változást a drónok közös légtérbe történő integrálása, valamint közlekedés-minőségi és -biztonsági tanúsítása hozhatna.

drón, hangszer, szállítás, ukulele, teszt

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek