Bryan Ferry fantasztikus koncertje a Sportarénában

2011/09/22  ·   Archívum   ·  koncert.hu

Bryan Ferry kockáztatott és nyert, az idei év toplistás koncertjét adta a Sportarénában. Pedig úgy mentem oda, hogy nem hittem benne, de meggyőzött. Sőt, meg is térített.

Bryan Ferry fantasztikus koncertje a Sportarénában



Nem igazán gondoltam arra, hogy a 80-as évek popikonjaként nyilvántartott, és a Roxy Music-kal befutó Bryan Ferry valóban jó koncertet tud adni. Valószínűleg nem álltam egyedül ezzel a véleményemmel, mert alig pár ezren jöttek csak el megnézni őt, viszont a rendezők lehetővé tették a szabad mozgást, így aki tombolni akart, az lejött a dühöngőbe, aki meg elfáradt, az keresett magának egy üres széket.



Semmi előzenekar, csupán egy apró késés, és máris elkezdődött a koncert az I Put a Spell on You-val. Amint Bryan Ferry kilépett a színpadra, rögtön arra gondoltam, hogy már nem fiatal (a koncertet is azért kellett hónapokkal elhalasztani, mert kórházba került) és vajon mennyi az, amit magából ki tud adni. Megszólalt, és olyan hihetetlen erő jött belőle, hogy nem lehetett észrevenni őt. Ez a fajta színpadi jelenlét nem a dalokból, vagy azok előadásából jön, ez közvetlenül az emberből ered, aki előadja azokat. Teljesen Ringo Starr-ra emlékeztetett, mert elsőre mindketten bohókás öregurakra emlékeztettek, de mégsem lehetett szem elől téveszteni őket, akármit is csináltak. Az is közös bennük, hogy túl vannak a világsikeren, rengeteget átéltek már, és cseppet sem bánják, ha másra vetül a reflektorfény. Bryan Ferry sem szégyellte magát, mikor elment leghátulra a szintetizátor mögé, és hagyta, hogy zenésztársai megmutassák tudásukat.



Visszatérve a dalokhoz: elég vegyes volt a számlista. Természetesen volt Roxy Music is, a tavalyi Olympia lemezről is játszott 4 számot, de Bob Dylan, Neil Young és John Lennon is képviseltette magát zeneileg. Ilyenkor mindig belém költözik a kisördög, összehasonlítom az elhangzottakat az eredetivel, és általában az a vége, hogy nem lett volna szabad feldolgozni. Bryan Ferry viszont tökéletes volt, sok számot úgy játszott el, hogy még jobbnak is ítéltem, mint ahogy az eredeti előadója énekelte, és ez ritka dicséret még a legnagyobbaknál is. 19 számot hallhattunk egy 20 perces szünettel a közepén, és igazán nehéz helyzetben vagyok most, hogy megmondjam, mik voltak a kedvenceim. Erős rosta után talán az Alphaville, a Smoke Gets in Your Eyes, a Love is The Drug jön szóba, de olyan egyenletesen magas volt a színvonal, hogy egyszerűen nem találok olyan momentumot, amibe bele tudnék kötni.



A közönség is így érezhette, mert már a második szám után a lába előtt hevertünk, természetesen velem együtt. Sosem gondoltam volna magamról, hogy nevetve tapsolom meg, mikor egy 66 éves énekes amúgy öregesen megrázza a fenekét és közben kacsint egy kétértelműt. A hangulatot jellemzi, hogy még a karzatról is kapott érte tapsot, el is mosolyodott rajta.



Meg kell említeni a kísérőzenészeit, hiszen mind nagyon képzettek és technikásak voltak. Ketten mégis kiemelkednek közülük, az első Paul Thompson a Roxy Music eredeti dobosa, aki szelíden meghúzódott a háttérben, és csak a bemutatásnál derült ki, ő is tagja a csapatnak. Második híresség Chris Spedding, aki Brian Eno-val, Nick Mason-nel, Elton John-nal is játszott együtt, de ő is közreműködője volt a Roxy Music lemezeinek. Fantasztikusan játszott és olyan szólókat vágott le, hogy virtuozitásban engem Joe Satrianira emlékeztetett, de annak minden öncélúsága nélkül, ügyesen belesimulva a számokba. Jorja Chalmers szaxofonozott és állt a billentyűk mögött, és ő is hatalmas tapsot kapott egyrészt a tudásáért, másrészt szépségéért. A Jealous Guy után olyan hamar felkapcsolták a nézőtér lámpáit, hogy el sem akartam hinni, már vége is. Annyira a koncert hatása alatt álltam, hogy még jó pár percig ott álltam és vártam a csodára, hátha visszajön még egy ráadás számra.



Bryan Ferry magabiztosan utasította maga mögé mindazon előadókat, akik megöregedve már csak a múlt emlékeiből képesek megélni. Bebizonyította, hogy az életkor csak egy dolog, Roxy Music fénykorát idéző előadásmóddal kápráztatta el a Sportaréna közönségét. Reméljük záró szavait komolyan gondolta, és visszatér hozzánk, én biztos várni fogom.


 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek