Moszkvai városi balett: Rómeó És Júlia 2011.10.04.

2011. november 08.  ·   Archívum   ·  koncert.hu

A tavalyi év után idén is ellátogatott hazánkba a világhírű Moszkvai Városi Balett. A Viktor Szmirnov-Golovanov által 23 éve alapított együttes ezen idő alatt több ezer fellépést tartott a világ legkülönbözőbb országaiban. Magyarországon a hatalmas érdeklődésre való tekintettel négy városban összesen öt fellépésük volt, a Diótörőt, a Hattyúk tavát és a Rómeó és Júliát adták elő.

Moszkvai városi balett: Rómeó És Júlia 2011.10.04.
A két előadása közül én a péntek esti Rómeó és Júliát néztem meg a Budapest Sportarénában. Jó volt látni, hogy legalább hat ezer ember gyűlt össze. Az egészen apró óvodás korú gyerekek mellett iskoláskorúakat is láttam, de örömmel lepődtem meg, hogy az idősebb korosztály is szép számmal képviseltette magát. A Moszkvai Városi Balett hírnevéhez méltó volt a közönség megjelenése is. A drága ruhák, cipők és kosztümök azt jelezték, hogy erre az előadásra a felső tízezer volt kíváncsi. Kezdés előtt megpróbálták kitalálni, hogy az egyes jeleneteket hogyan fogják megjeleníteni a szereplők, hiszen a két hős szerelmes történetét mindenki ismeri.

A nyitó jelenet igen nagy hatással bírt a közönségre, hiszen egyrészt először csodálhattuk meg a részletes és szép városképet háttérként, valamint a táncosok is bemutatkoztak. Színes jelmezeikben és kecses mozgásukkal rögtön azt az érzetet keltették, mintha a balett csak egy könnyű feladat lenne. Ennek ellenére az, aki valaha is próbálta utánozni, tudja, hogy valójában nagyon sok évnyi munka és elképesztő fizikum kell a művészi megvalósításhoz. A könnyed emelések és légies ugrások valójában hatalmas erőkifejtés igényelnek, ez azonban meg sem látszott rajtuk, és egészen hihetetlen volt, hogy a kezdeti tempót és lendületet az utolsó jelenetig tartották. Amikor többen is voltak a színpadon, még a háttér táncosok sem zökkentek ki a szerepükből, folyamatosan mozgásban voltak és együtt mozogtak a többi szereplővel. A romantikusabb lelkű nézőknek húsz percet kellett várni, míg elcsattant az elő csók Rómeó és Júlia között. Következett a világhírű erkély jelenet, mely ezt az egész elbeszélést híressé tette. A megvalósítás méltó volt a Moszkvai Városi Balett híréhez, a színpad sötétbe borult és a két szerepló mozgását egy-egy reflektor követte. Gyönyörű, flitteres ruhájuk szikrázott a ráeső fénytől, és olyanok voltak, mint két megelevenedett mesefigura. A színpadon látottak teljesen magukkal ragadták a nézőket, akik lelkes tapssal köszönték meg ezt. Rövid szünet következett, a két órás előadást három részletben, két szünettel adták le. Szükség is volt arra hogy megsétáltassuk elzsibbadt tagjainkat, és végig gondoljuk az eddig látottakat.

 

A történet a továbbiakban hű maradt William Shakespeare forgatókönyvéhez. Az előadás másik csúcspontja szerintem az esküvői jelenet volt. Itt kell közbeszúrnom, hogy nem élő zenét, hanem felvett anyagot halhattunk, melyhez alkalmazkodtak a táncosok, de mindez cseppet sem volt zavaró hiszen nem emiatt mentünk el. Visszatérve az esküvőhöz, hihetetlen volt, ahogy a tánc nyelvén el tudták mesélni a két szerelmes egymás iránt érzett vonzódását. Mellőzve mindet szót, pusztán a balett mozdulataival is képesek voltak elmondani olyan dolgokat, amiket egy átlagos ember is nehezen mondana el. A Moszkvai Balett minden táncosa fantasztikusan tehetséges, de a két főszereplő egyenesen zseniális. Én úgy éreztem ez az a pillanat, amikor megéreztem miben rejlik zsenialitásuk és miért néz fel rájuk minden balett kedvelő. Amit ma láttunk az több mint egy egyszerű tánc, amit ma elmeséltek az más eszközökkel talán el sem mondható. Az utolsó jelenetnél melyben mindketten meghalnak a fájdalom és bánat olyan mélységeit kavarták fel hogy még napokkal később is a hatásuk alatt voltam.

 

A Moszkvai Városi Balett a huszonegyedik század egyik legkiemelkedőbb társulata, és erről a mai estén bizonyosságot is tettek a Sportaréna közönsége előtt. Az előadás új megközelítésbe helyezte Shakespeare leghíresebb művét, szavaktól megfosztva, pusztán a tánc erejével teljes értékű történetet mesélt el. Biztos vagyok benne, hogy annak, aki ott volt, maradandó élményt nyújtott, és ha jövőre jönnek, ismét eljön megnézni őket.


 

 

Szólj hozzá!


30 évet öregedtek az Ivan & the Parazol tagjai

30 évet öregedtek az Ivan & the Parazol tagjai

A zenekar fotójára, amelyen a tagok láthatók meglehetősen deres hajjal, a Kreativ.hu oldalán bukkantunk.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

István, a király 35 – Szörényi Levente és Bródy János újra a színpadon!

Szinte hihetetlen, hogy az István a király rockopera idén ünnepli 35 éves évfordulóját... Az elmúlt 35 évben számos legendás feldolgozást láthattunk már. A jubileumi előadáson a rockopera koncertverzióban lesz látható a Papp László Budapest Sportarénában december 17-én.

Már nem Adele a világ leggazdagabb zenésze

Ma már a világ leggazdagabb előadóművésze, lekörözve Adele-t is, a mindössze 27 esztendős Ed Sheeran.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek