SZIN Fesztivál beszámoló

2011/08/30  ·   Archívum   ·  koncert.hu

A nulladik napon megtartott sajtótájékoztatón több témára is kitértek, de mind közül a legfontosabb volt a por, melynek megszüntetését az utak locsolásától remélték.

SZIN Fesztivál beszámoló
Ezen kívül elhangzott, hogy pályázatot hirdettek divattervezők részére: alkossanak olyan ruhákat, amik újrahasznosított, vagy újrahasznosítható anyagokból készültek. Ezeket a fesztiválozók egy divatbemutató során meg is tekinthetik, valamint ugyanitt bárki készíthet ilyen módon ruhákat magának.
Nem csak megengedett, hanem kifejezetten ajánlott fürödni a Tisza hűs vizében, és a rendelkezésünkre álló 2 medencében reggel nyolctól este nyolcig, mert az időjárás előrejelzés szerint 31-37 fok várható, valamivel hűteni kell mindenkinek magát.
A nagyszínpadnál még modernebb a technika, mint az eddigi években, szubcsillapítást alkalmaznak a környéken élőkre tekintettel, mely azt jelenti, hogy kevésbé hallani a környező házakban a basszust, valamint az átlag hangerőt állandóan mérik, és ha kell, azonnal utána állítanak.
50000 embert vártak, és erre 3500 sátorhely áll rendelkezésre, mely utólag nézve kevésnek bizonyult, kereken 10000 látogatóval többen jöttek el ennél. Azok az elszánt fesztiválozók, akik az utolsó koncertek után is tombolásra vágynak, azoknak hajnali négyig állnak rendelkezésre a különböző DJ sátrak.
A szomjas látogatok itt is re-pohárből ihatják a frissen csapolt sörüket, melyet visszaválthatnak, ezzel is védve a környezetet. A rendőrség külön erőfeszítéseket tesz hogy fenntartsa a rendet, és külön programokkal kötik le a fiatalokat.

 

Első nap:

 

A megígért meleg beköszöntött, nappal alig lehetett valakit látni a fellépőkön kívül, az érdeklődés csak este 6 körül nőtt meg. Az első fellépők között volt a Grand Mexican Warlock, akik méltán érdemelnének nagyobb figyelmet, zenéjük a Doors-ra hasonlít, és megvan benne mindaz az őrültség és abnormalitás, ami a plgárpukkasztáshoz kell. Ennek ellenére mindössze maroknyian voltunk, ami javarészt a hőségnek köszönhető. Ezen a napon a Firkint és a hazai reggae királyait, az Ocho Macho-t emelem ki, ők mindketten hatalmas bulit rendeztek, óriási sikerrel. Ezen nap fő fellépője a N.O.H.A. volt, akik a meleg miatt erős félházzal kezdtek. Elhangzott a Dive in Your Life és az összes többi nagy slágerük is, ami már jobban megmozgatta a nézőket, és többen csatlakoztak is hozzájuk, úgyhogy mire véget ért a koncert, már majdnem ki lehetett volna tenni a megtelt táblát.

 

Második nap:

 

Mára 37 fokot jeleztek így ez lett az idei év legmelegebb napja.. Hektoliterszám fogyott a sör, a medencék színültig tele voltak a gutaütés szélén álló fesztiválozókkal. Ígérték, hogy nem lesz por és speciális oldattal fogják locsolgatni a földet ,de erről az semmit nem tudott, és vígan porzott a sátrak között. Az idő ellenére több rosszat nem tudok mondani, a sör olcsó, hideg és finom (390 a korsó és 410 a dobozon ami messze vállalható), a biztonságiak kedvesek és segítőkészek, rengeteg rendőr van akiknek már a jelenléte is lecsillapítja vagy meggátolja a renitenskedőket. Sok program van:: szórakoztatók, ismeretterjesztők és bemutatók vegyesen.
Az első általam meglátogatott koncert a mérsékelt lelkesedésű Maszkura és a Tücsökraj volt. A Pepsi nagyszínpadon játszottak délután 4 órás kezdéssel. Amennyiben azt mondom: nem voltunk sokan, nem túlzok, gyenge félházas tömeg volt, aki kiment megnézni őket, viszont legalább hardcore rajongók voltak. Közösen énekelték a dalokat, táncoltak rá, és minden külön biztatás nélkül is jól érezték magukat.
Következett az Easy DC koncertje, melyet erősen és energikusan játszottak, az ujjuk köré csavarták a közönséget. Még ha összekeverni nem is lehetett őket az igazival, de elmondható, hogy hazánk egyik legjobb ACDC tribute zenekarát láthattam. A Hells,Bells-nek nagyon örültem, örök és kihagyhatatlan darab, de azért fájt a szívem, hogy egy Thunderstruck-ot már nem tudtak beilleszteni a műsorba.

 

Ha már ott voltam, nem mentem sehova, megnéztem a Nemjuci zenekart is. Első alkalommal, mikor hallottam őket, még nem fűzött hozzájuk semmilyen érzelem, kívülről figyeltem mit csinálnak. Aztán ahogy egyre többet láttam őket, elkezdett magával ragadni a zenekarvezető Németh Juciból áradó lendület. Nem lehet nem észrevenni őt a színpadon, ha felmegy, akkor oda is teszi magát, nem sajnálja a hangját kiereszteni. Mára már egyértelmű hogy együttese a magyar zenei élet egyik erős résztvevője.

 

Az esti főétkezés után rákészültem a Simple Plan helyett érkező amerikai Wheatus-ra, akiket pár héttel ezelőtt kellett hirtelen beszervezni. Kiterítem a kártyáimat, nem ismertem őket és legnagyobb slágerüket a Teenage dirty bag címűről sem hallottam soha életemben. Viszont úgy gondoltam, ide egy kellemes tinis zenekar illik, könnyű nyári slágerekkel, jó hangulattal és hangulatos zenével.
Őket dicséri, hogy pont ezt kaptam: dallamosan dúdolható, egyszeri slágereket ,és könnyű testmozgással letudható számokat. Erősen meg volt illetődve a zenekar, az énekesen látszott, hogy nincs ahhoz szokva, hogy egy fesztivál esti főzenekaraként zenéljenek, de gond nélkül sikerült letudniuk a fellépést. A nézők nem voltak sokan, de aki ott volt, az az első szóra hajlandó volt ugrálni és integetni a kezével, ahogy a zenekar megkérte.

 

Még a vége előtt döbbentem rá, hogy a Pepsi nagyszínpadon kedvencem, a Russkaja lép fel, így gyorsan átmentem hozzájuk. Orosz népzenei ritmusok, orosz énekkel és a jellegzetes orosz gondolkodásmód. Vodka hegyek, csasztuska, Pravda és minden olyan motívum előfordult náluk, ami eltéveszthetetlenné teszi származásukat. Mindez kiegészítve modern hangzással, és egy gyönyörű hegedűslánnyal, ez az ami bombasztikussá teszi őket. Tetszett, sőt egyenesen rajongtam értük, és a Wheatus iránt érzett szimpátiám egy pillanat alatt foszlott szét a Russkaja zenéjének hallatán. Az biztos, ha valahol még játszanak, nincs az a pénz amiért nem őket fogom választani, akárki más is legyen az ellenfél.

 

Harmadik nap:

 

Elsőként a Beatlösz került elém, lehet találgatni kiknek a tribute zenekara, a jó megfejtést bemondó új kérdést húzhat :-)
Nem volt rossz, de jó sem, olyan szódával elmegy típusú főleg, miután pár hete maga Ringo Starr adta elő nekem a Beatles repertoárját, és nála hűbben azért senki sem tudja játszani ezeket a számokat. Viszont ahogy ott meresztettem a... szemem a gitárosi poszton nem mást láttam, mint a tegnapi Easy DC énekesét. Meglepő volt, de a zenei sokszínűség soha nem hátrány.

 

A Borsodi Malátabárban fellépő Anna and The Barbies viszont egyszerűen kirobbanó volt, nálam az idei év legjobb koncertjét nyomták le. Én bírom Pásztor Anna közvetlen, erősen kihívó modorát, és szeretem is, mikor a színpadon nem egy sótlan énekes áll, hanem megmozgatja a közönséget. A hab a tortán, mikor Naked rockandroll számnál az egyik pasi letolta a nadrágját, és a közönségben lévő Annához dörgölőzött, aki nemhogy eltolta volna, de még pajzánkodott is vele. Hát ez fantasztikus volt, mondhatni minden pénzt megért.
Jött a Fish!, a bulibanda az egyszerű és könnyen megjegyezhető szövegekkel és a közönség- hergeléssel. Nagyon jól működnek élőben, köszönhető ez nemcsak az előttük fellépőknek, de a saját zenéjük erejének is. Teljesen tele volt a Malátabár, és meg is értem őket, mert ilyennek kell lennie egy nyári bulinak.

 

A hazai Rock'N'roll együttesek közül következett a Mystery Gang, még évekkel ezelőtt a ZZ TOP előtt láttam őket a Sportarénában, és annak a koncertnek a jó hangulatát máig érzem. Most sem csalódtam, új dalokat nem hallottam tőlük, de amit csináltak, az hatalmas volt. Elképesztő az a változás, amit akkor látni, mikor hátul csöndesen üldögélnek a backstage-ben, majd mikor felmennek a színpadra, egyből más ember lesz belőlük. A mai nap koncertje amit csináltak, kár is több szót vesztegetni rá, gyertek el a legközelebbi fellépésükre és nézzétek meg őket élőben.

 

A mai nap és a fesztivál egyik legjobban várt fellépője, Diana King lépett színpadra rengeteg érdeklődő előtt. Tiszta Jamaica mondhatnánk, már ami a zenéjét illeti, de azért voltak benne rnb és soul hatások is. Mondjuk engem zavart, hogy a színpadon mindenki a legszebb fellépő ruháját vette fel, Diana King pedig egy mackófelsőben énekelt, de ahogy énekelt az feledtette velem ezt a kis ruházati zavart. Természetesen elhangzott a Shy Guy is, sok másik slágerrel együtt, de amin meglepődtem, hogy a Culture Club-tól is eljátszottak egy feldolgozást. Igazi fesztivál és party hangulatot teremtett, ami a koncert vége után sem veszett el, sokan ottmaradtak a színpad előtt táncolni még azután is, hogy Diana King már rég elment.

 

Negyedik nap:

 

4. nap nap a SZIN-en, a nyár utolsó igazi fesztiválján. Szomorú dolog, de elért minket is a vég, a fesztivál elérkezett a zárónapjához. Elsőként a Sence of Silence Depeche Mode Enjoy The Silence feldolgozására figyeltem fel, kifejezetten jól hangzott, annak ellenére ,hogy kezdő együttesről van szó. A Sub Bass Monster volt az első, aki ma komolyabban megmozgatta a közönséget, a régi slágerekre még mindig sokan vevők voltak. 12 számot hallotunk, mind örök klasszikust, hiszen ki ne ismerné a Nincs nő, nincs sírást vagy a Gyulafirátót-ot.
A Hősök hódították meg a lányok szívét, és ezzel ezen az estén beköszöntött a rap korszaka.A Borsodi Malátabár adottságaihoz képest rengetegen voltunk, ami azt jelenti hogy a leghátsó sorokban is álltak, ami nem tudom hány embert jelent, de 3-400-at biztosan. Feszegettük is a sátor határait, a biztonsági őrök fején pedig megjelentek az első izzadtságcseppek, ami biztos jele annak, hogy ők is átérezték a helyzet komolyságát.
Már az első naptól kezdve vártam Kelis fellépését, aki úgy döntött, a mai zárónap a disco jegyében fog eltelni, és ő is ilyen műsorral készült. Gyönyörű mélykék ruhában, fején ezüst angyalszárnyakkal lépett a színpadra eldöntve, hogy meghódítja a közönséget. Aki arra számított, hogy egy hagyományos koncertet kap, az nagyot tévedett, rengeteg feldolgozást és nem saját számot játszott. Ahogy körbenéztem, mindez keveseket zavart, aki ott volt az a buli miatt tette és ezt meg is kapta tőle. Szűk 1 órás műsora alatt végig táncolt a közönség, az első sorokban meg olyan tombolás alakult ki, hogy öröm volt nézni. Ő tette fel a pontot a SZIN koronájára, az egész fesztivál legragyogóbb műsorát adta elő a lelkes közönség előtt. Azon gondolkoztam, ha ezután minden évben őt hívnák el fő attrakciónak, akkor is telt ház lenne, olyan energikus és erőt sugárzó volt a fellépése.

 

Visszatekintve az elmúlt 4 napra, ami nekünk igazán 6 napos ott tartózkodást jelent, a SZIN egy nagyon kellemes nyár végi záró fesztivál, amit nem érdemes kihagyni. Kelis kivételével nem a nagynevű fellépőkön volt a lényeg, hanem a hajnalig tartó bulizáson és azon, hogy iskolakezdés előtt még egy jó nagyot bulizzunk. Mindezt tetézi az, hogy ez Magyarország egyik legszebb fesztiválterülete ,amely két strandot is magában foglal, hogy a kánikulát könnyebben át tudjuk vészelni.

 


 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek