A komolyzenei világot sem kerüli el a szexuális zaklatás-botrány

2017/12/10  ·   Bulvár   ·  Fidelio/Labancz Andrea

Lavinaszerű leleplezések – így lehetne röviden jellemezi azt a botrányáradatot, ami az utóbbi időben a zenei szakmában is generálja a címlapsztorikat. S ha azt gondoltuk, hogy a szexuális zaklatás maximum a züllött életvitelű rockereknél és a betépett elektronikus zenével foglalkozó művészeknél fordul elő, hát nagyot tévedtünk!

Fotó:papageno.hu

Ahogy azt a Fidelio nemrég szépen összeszedte:

"Svédországban 653, azaz hatszázötvenhárom énekes állítja, hogy szexuálisan zaklatták őket, Nagy-Britanniában egy operarendező feje hullott, a Sydney-i Operaház énekese ellen kiskorúak molesztálása gyanújával folytatnak vizsgálatot. Úgy tűnik, a Weinstein-dominó a klasszikus zenét sem kíméli"

A legújabb vádlott a Metropolitan legendás karmestere, a 74 éves, többszörös Grammy-díjas James Levine, aki a hírek szerint a 80-as években molesztált egy tizenéves fiút. A tinédzser akkor az öngyilkosság szélére sodródott, ám évtizedekkel később feljelentést tett a Metropolitan legendás karmestere ellen. Levine-ról régóta keringtek hasonló pletykák, de konkrét ügyről eddig senki nem tudott. 

A fiú évekig hallgatott, majd 2016 októberében döntött úgy, hogy a rendőrséghez fordul. Az ügy jelentéseiről a NY Post számolt be.

„Találkozni kezdtem egy negyvenegy éves férfival, amikor tizenöt voltam, és nem igazán tudtam, hogy ez mit jelent” – így indul a most negyvennyolc éves férfi vallomása. – „Majdnem tönkretette a családomat és az öngyilkosság szélére sodort. Egyedül voltam, féltem, ő pedig meg akart szerezni. Ezt még nem láttam át. Ma már igen."

A történet az állítás szerint a chicagói Ravinia Zenei Fesztiválon kezdődött, amelynek Levine 1973-ban zenei igazgatója lett. Még ebben az évben egy négyéves kisfiút vittek a karmesterhez a backstage-be. Ő volt az a neve elhallgatását kérő személy, akire a nyolcvanas években Levine szemet vetett, és akinek állítólag ajándékokat, pálcákat küldött. Az elmondás szerint Levine 1985-ben autóval hazavitte az akkor tizenöt éves fiút, majd a kocsibejárón hosszan, „hihetetlenül érzéki módon” fogta a kezét.

„Nem izgatott fel, ahogy máskor sem, mivel heteroszexuális vagyok. De volt valami érzékenység és zavar az egészben. Nagyon kényelmetlenül éreztem magam.”

Ezen a találkozón Levine azt mondta a tinédzsernek, hogy szeretné, ha eljönne hozzá New Yorkba, ahol segítene neki karmesterré válni. A fiút összezavarták a történtek, és saját szexualitását is megkérdőjelezte az eset után.

„Meleg vagyok, mert megfogta a kezemet?” – kérdezte a diáktársaitól. Levine a következő évben állítólag egy hotelbe invitálta őt, és a félhomályban önkielégíteni kezdett előtte, illetve arra kérte, hogy vegye le a ruháit.

„Több alkalommal megkérdezte, hogy hogyan nyúlok magamhoz, és akkor ő is olyan módon próbálkozott”mesélte az áldozat. – „De sosem tudott felizgatni. Szóval [Levine] maszturbálni kezdett az ágyban vagy a fürdőszobában.”

Közben támogatta a fiú karrierjét, ajánlólevelet írt számára a Metbe, és tanítványként tekintett rá. Egy alkalommal meghívta egy meghallgatásra, de hiába jött rá, hogy a fiúnak nincs elég tehetsége a karmesteri munkához, továbbra is azt ígérte, hogy „olyan különlegessé neveli, amilyen ő maga".

"Levine nem az az ember volt, akinek nemet mondhatsz." – mondta az áldozat. – „Szégyenbe és bűntudatba taszított. Nem láttam, hogy az egész dolog romlott. Megsérültem, összezavarodtam és megbénultam.”

A karmester 1993-ig rendszeresen találkozott a fiúval New Yorkban is. A fiatalember ebben az évben mondta el az édesanyjának, mi történt a többszörös Grammy-díjas karmester és közötte. Sok évvel később, 2016-ban a Metropolitan egyik vezetőjének mesélte el a történetét, aki azt tanácsolta neki, hogy forduljon a rendőrséghez.

Levine-ról mindig terjedtek hasonló pletykák, de konkrét ügyet senki nem ismert.

A jelenleg hetvennégy éves karmester négy évtizedet töltött a Metropolitan Opera zeneigazgatói posztján, 2015-ben 1,8 millió dollárt keresett csak az intézményben. Tavaly vonult vissza. Az utóbbi években derékfájdalom és Parkinson-kór kínozza.

A New York Times szerint a Metropolitan Opera vezetősége 2016-ban már tudott a feljelentésről, de mivel Levine tagadta a vádakat, nem akartak belső vizsgálatot indítani egészen addig, míg a médiában meg nem jelenik a hír.

Habár James Levine kétes szexuális ügyei nyílt titoknak számítottak, a Metropolitan Opera csak most, a rendőrségi feljelentés, illetve a médiahír felröppenése után döntött úgy, hogy állást foglal. Az alábbi nyilatkozatot tették közzé a közösségi oldalakon.

"Amíg nyomozás folyik ellene, megszakítjuk a munkakapcsolatot James Levine-nal, akit többrendbeli szexuális zaklatással vádolnak, amelyek az 1960-as és a 1980-as évek között történtek, amikor még a Metropolitan karmestere volt. Mr. Levine a továbbiakban nem vesz részt a Metropolitan produkcióiban, így a már meghirdetett előadásokban sem az évadban. Amíg a nyomozás eredményére várunk, az új híreket figyelembe véve a Met elhatározta, hogy cselekszik" - fogalmazott Peter Gelb ügyvezető igazgató. "Az eset tragédia minden áldozat számára."

Közben a Bostoni Szimfonikus Zenekartól is nyilatkoztak a zaklatási ügyben, noha Levine 2011 óta nem vezényelte a zenekart, és nem is kérték fel közelgő előadásokra. A karmester 2004-től 2011-ig volt az együttes zeneigazgatója, de a közlemény szerint ez időszakban sem érkezett bejelentés ellene.

"A Bostoni Szimfonikus Zenekar zéró toleranciát hirdet mindenkivel szemben, akinek a viselkedése munkahelyi szexuális zaklatásnak minősül."

Közben úgy tűnik, az ifjú sértett nem volt egyedül, ugyanis újabb két áldozat jelentkezett a rendőrségen, akik hasonló vádakkal illették a legendás karmestert.

James Levine, szexuális zaklatás, komolyzene

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek