A lopott dal lopásának esete - Lana Del Rey kontra Radiohead

2018/01/10  ·   Bulvár   ·  Labancz Andrea

Lana Del Rey Twitter üzenetben erősítette meg a hírt, miszerint a Radiohead lopással vádolta őt, és máris bírósághoz fordultak. De az ügy nem ilyen egyszerű.

Fotó: YouTube

Számalan olyan esetről hallottunk már, ahol komoly kártérítés lett a vége egy-egy dallopási botránynak, azonban ritkán történik olyan, hogy egy eleve eltulajdonított dal miatt pereljen valaki, aki korábban vesztesként távozott a bíróságról.

A Radiohead azonban úgy gondolta, most nyerő helyzetben van, hiszen Lana Del Rey "Get Free" című dalának egyes elemei valóban kísértetiesen hasonlítanak a zenekar 1992-es gigaslágerére, mely "Creep" néven vonult be a köztudatba.

Lana Del Rey állítása szerint semmi köze a két dalnak egymáshoz, még csak ihletet sem merített a 92-es slágerből, azonban az ügy békés rendezése érdekében felajánlották a bandának a jogdíjakból származó bevételek 40%-át. A Radiohead ügyvédei viszont nem mentek bele az egyezségbe, mert szerintük a 100% lenne a reális osztozkodási alap. Mivel egyik fél sem hajlandó engedni, így a végső szót a bíróság fogja kimondani hamarosan.

A Radiohead egyébként hivatalosan még nem reagált Lana Del Rey nyilatkozatára, viszont elég fura, hogy a "Creep" című dal miatt már másodszor állnak a bírák elé. Néhány évvel ezelőtt pont ők kerültek ugyanilyen helyzetbe, amikor a The Hollies zenekar vádolta meg a csapatot azzal hogy az 1972-es "The Air That I Breathe" című dalukról mintázták a saját szerzeményként feltüntetett "Creep"-et. Akkor a Radiohead vesztett, és mivel elismerték a lopás tényét, a The Hollies tagjai voltak annyira jófejek, hogy inkább szépen megosztoztak a jogdíjakon. Azóta viszont a "Creep" dalszerzői közt hivatalosan is Michael Edward "Mike" Hazlewood és Albert Louis Hammond szerepel.

Az amerikai csillag a legújabb nagy művész, akit azzal vádolnak, hogy valaki más dalát másolja. Az újdonsült lovag Ed Sheeran a közelmúltban járt a bíróságon egy pár dalszerzővel, miután hasonlóságokat találtak az ő "Photograph" és az X Faktor győztes Matt Cardle "Amazing" című slágere között.

Mark Ronson és Bruno Mars a The Gap Band "Ooops Upside Your Head" című dalából meített jókora ihletet az azóta már gigaslágerré váló "Uptown Funk"-hoz; míg Tom Petty és Jeff Lynne társszerzői státuszt kaptak Sam Smith "Stay With Me" című dalában.

A leghíresebb lopási botrány Robin Thicke és Pharrell Williams nevhez fűződik, akiket sikeresen pereltek Marvin Gaye örökösei 7,4 millió dollárért a "Blurred Lines" miatt.

Forrás: bbc.com

Kapcsolódó cikkeink:

Amerikában csak az Omegát ismerik?

 

A világ legpechesebb szerzője, avagy NEM Albinoni írta az Adagiót

 

Megegyezéssel zárult az Ed Sheeran ellen indított plágiumper

 

Plágiummal vádolja a U2-t és Bonót egy brit dalszerző

 

Nem teszi zsebre Eminem a plágiumért kiperelt pénzt

 

 

Lana Del Rey, Radiohead, Creep, Get Free

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek