Menopauza 1170x180

A lopott dal lopásának esete - Lana Del Rey kontra Radiohead

2018/01/10  ·   Bulvár   ·  Labancz Andrea

Lana Del Rey Twitter üzenetben erősítette meg a hírt, miszerint a Radiohead lopással vádolta őt, és máris bírósághoz fordultak. De az ügy nem ilyen egyszerű.

Fotó: YouTube

Számalan olyan esetről hallottunk már, ahol komoly kártérítés lett a vége egy-egy dallopási botránynak, azonban ritkán történik olyan, hogy egy eleve eltulajdonított dal miatt pereljen valaki, aki korábban vesztesként távozott a bíróságról.

A Radiohead azonban úgy gondolta, most nyerő helyzetben van, hiszen Lana Del Rey "Get Free" című dalának egyes elemei valóban kísértetiesen hasonlítanak a zenekar 1992-es gigaslágerére, mely "Creep" néven vonult be a köztudatba.

Lana Del Rey állítása szerint semmi köze a két dalnak egymáshoz, még csak ihletet sem merített a 92-es slágerből, azonban az ügy békés rendezése érdekében felajánlották a bandának a jogdíjakból származó bevételek 40%-át. A Radiohead ügyvédei viszont nem mentek bele az egyezségbe, mert szerintük a 100% lenne a reális osztozkodási alap. Mivel egyik fél sem hajlandó engedni, így a végső szót a bíróság fogja kimondani hamarosan.

A Radiohead egyébként hivatalosan még nem reagált Lana Del Rey nyilatkozatára, viszont elég fura, hogy a "Creep" című dal miatt már másodszor állnak a bírák elé. Néhány évvel ezelőtt pont ők kerültek ugyanilyen helyzetbe, amikor a The Hollies zenekar vádolta meg a csapatot azzal hogy az 1972-es "The Air That I Breathe" című dalukról mintázták a saját szerzeményként feltüntetett "Creep"-et. Akkor a Radiohead vesztett, és mivel elismerték a lopás tényét, a The Hollies tagjai voltak annyira jófejek, hogy inkább szépen megosztoztak a jogdíjakon. Azóta viszont a "Creep" dalszerzői közt hivatalosan is Michael Edward "Mike" Hazlewood és Albert Louis Hammond szerepel.

Az amerikai csillag a legújabb nagy művész, akit azzal vádolnak, hogy valaki más dalát másolja. Az újdonsült lovag Ed Sheeran a közelmúltban járt a bíróságon egy pár dalszerzővel, miután hasonlóságokat találtak az ő "Photograph" és az X Faktor győztes Matt Cardle "Amazing" című slágere között.

Mark Ronson és Bruno Mars a The Gap Band "Ooops Upside Your Head" című dalából meített jókora ihletet az azóta már gigaslágerré váló "Uptown Funk"-hoz; míg Tom Petty és Jeff Lynne társszerzői státuszt kaptak Sam Smith "Stay With Me" című dalában.

A leghíresebb lopási botrány Robin Thicke és Pharrell Williams nevhez fűződik, akiket sikeresen pereltek Marvin Gaye örökösei 7,4 millió dollárért a "Blurred Lines" miatt.

Forrás: bbc.com

Kapcsolódó cikkeink:

Amerikában csak az Omegát ismerik?

 

A világ legpechesebb szerzője, avagy NEM Albinoni írta az Adagiót

 

Megegyezéssel zárult az Ed Sheeran ellen indított plágiumper

 

Plágiummal vádolja a U2-t és Bonót egy brit dalszerző

 

Nem teszi zsebre Eminem a plágiumért kiperelt pénzt

 

 

Lana Del Rey, Radiohead, Creep, Get Free

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek