Császár Előd pólója

2019/11/14  ·   Bulvár   ·  mmi

Véletlenül láttam azt a főzős műsort – jó, nem végig, max. negyedóra –, amelyben visszatért a képernyőre Császár Előd. Speciel nem ismertem meg. Amikor kiírták a nevét, leesett az állam. Mert a pólóján a feliratot előbb le tudtam fordítani...

Mennyire volt szerencsés Császár Előd pólválasztása?

Kezdjük az elején, mert vannak itt jópáran, akiknek ez a név bazira semmit sem mond. Segít a másik barátunk és a Jogi Fórum.

1989-ben alakította meg a Borderline Projectet, majd egykori iskolatársával és barátjával, Hoffer Danival az FLM duót. Több televízióban dolgozott, a Magyar Televízióban Császármorzsák címmel vezetett éjszakai műsort, de elhíresült mondása ('Kapd be a faxom') miatt a műsor megszűnt. A Danubius Rádióban egy éven keresztül volt műsora. 1996-ban duettet énekelt Eördögh Alexával, Tiltott szerelem címmel. Ezután szólóénekesként folytatta pályafutását. Produceri munkát vállalt a TNT első lemezén, az Exotron-project lemeze pedig Moldvai Márk közreműködésével jelent meg.

 

Császár Előd 1998. december 17-ig Magyarország egyik legnépszerűbb popzenésze volt. Ezen a bizonyos decemberi napon azonban halálos közlekedési balesetet okozott. A Szilágyi Erzsébet fasoron autójával (amellyel 50 helyett kb. 90-nel ment) megcsúszott és karambolozott egy rendőrautóval, amelynek vezetője, egy 25 éves rendőrtiszt meghalt. Halált okozó közúti baleset okozása, csalás kísérlete és közokirat-hamisítás miatt is elítélték, de nem kellett börtönbe mennie, mert ügyvédje elérte, hogy 2001 tavaszán felfüggesztett börtönbüntetést, valamint százezer forint pénzbüntetést kapott. (Ezt megelőzően is volt egy balesete, melynek során elgázoltak egy gyalogost. Az énekes azt állította, hogy nem ő, hanem a barátnője vezetett, az elütött férfi pedig részeg volt. Az áldozat azonban határozottan állította, hogy a volán mögött Császárt látta, orvosa pedig cáfolta, hogy a baleset előtt alkoholt fogyasztott volna.)

Az ítélet hatalmas közfelháborodást okozott, s ezzel Császár magyarországi karrierje véget is ért. Az öt és fél évig elhúzódó procedúra után DJ Shane54 néven újrakezdte az életét. Európai és tengerentúli piacra dolgozik saját dalokkal, remixekkel. Tehát vannak itt még kanyarok, javasoljuk a két belinkelt oldal áttanulmányozását.

"Két évtized után most itthon is megpróbálja. Lesz, aki gyűlölni fogja és rendőrgyilkosnak nevezi. És lesz, aki ad neki egy második esélyt. Én az utóbbi leszek." – írta Földvári Zsófi a Bors véleménycikkében, amelynek az ELŐD SANSZA címet adta.

Nos, hogy miként élt Császár Előd ezzel a "sansszal"?

Úgy, hogy a műsorban viselt pólója felirata ez volt: NO MISTAKES JUST HAPPY ACCIDENTS.

Zaksőn, mondhatnák páran, leginkább olyanok, akik '98 tájékán még nem annyira vágták a magyar könnyűzenét meg a magyar nehéz életet. De ha mindehhez hozzávesszük, hogy 2009 végén, egy másik főzős műsorban felkeverte az amerikai rapper, Ice-T Copkiller (Zsarugyilkos) című dalát, a vadabb gondolkodásúak akár arra is gondolhatnának, hogy ez az ember egyszerűen szociopata. (Az adásrendező meg egy idióta? A kereskedelmi tévék jelenlegi, morális vs. jövedelmező dilemmájából általában az utóbbi jön ki győztesen, mindegy, mit, csak írjanak a műsorról, pörögjön az a számláló, az éli túl, akit néznek...)

Nos, vagy mégsem szociopata, vagy szólt valaki neki, így az alábbi levelet juttatta el a 444 szerkesztőségébe:

„Mindekitől teljes szívből bocsánatot kérek, akit érthetően megbántottam, ez nem állt szándékomban, pláne kegyeletet sérteni a viseletemmel. Sosem mondhatom elégszer mennyire sajnálom ami történt.”

Vajon mi lesz a következő dobása? Sanszos, hogy lesz még?

 

Cászár Előd, póló, baleset

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek