Már megint letiltotta a BBC a legjobb karácsonyi dal játszását

2020/11/21  ·   Dalsztori   ·  Juhász Vali

A BBC Radio 1 többet nem játssza a Pouges és Kirsty MacColl világhírű karácsonyi dala, az 1987-es Fairytale of New York eredeti verzióját, mert az sértheti a fiatalabb hallgatók érzékenységét – írja sajtóértesülésekre hivatkozva a 444.hu.

Már megint letiltotta a BBC a legjobb karácsonyi dal játszását

Egyszer már cenzúrázták a dalt 2007-ben, a rajongók aztán addig támadták a BBC-t, hogy végül újra játszani kezdték az eredeti verziót. 

De mi a baj vele?

Hát, van némi köcsögözés benne: az egyik sorban MacColl azt énekli, hogy "You're cheap and you're faggot", azaz egy olcsó köcsög vagy; a PC-verzióban ez úgy szól, hogy "You're cheap and you're haggard" – ami leginkább úgy fordítható, hogy olcsó vagy és olyan kis nyamvadt – írja a portál, és a cikkben azt is végigveszik, milyen szövegvariánsok születtek az inkriminált sorra.

Nem egy nyálas karácsonyi dal...

A Pogues és a Kirsty MacColl "New York-i meséje" egy dicsőséges részeg himnusz az összetört álmokról. A múlt század (értsd: 2000 előtt) utolsó negyedében joggal vált klasszikussá. Amikor 1987-ben először megjelent, még nem tudta bezsebelni a karácsonyi lista első helyezését.

 

Amit a dalról tudni érdemes

1. Annak ellenére, hogy a nóta téli témájú, júliusban, óriási hőségben vették fel.

2. Igazából egy fogadásnak indult. A Pogues producere, Elvis Costello fogadott Shane MacGowannal és társszerzőjével, Jem Finerttel, a zenekar bendzsósával, hogy nem tudnak olyan karácsonyi dalt írni, amelyik nem nyálas.

3. A dalt eredetileg Shane MacGowan és Pogues basszusgitárosa, Cait O'Riordan duettjének tervezték. Azonban O'Riordan feleségül ment Costello-hoz és 1986-ban elhagyta a zenekart, pont, mielőtt a dalt felvették volna.

4. Costello-t Steve Lillywhite váltotta a produceri poszton, aki feleségét, Kirsty MacCollt kérte fel próbaéneklésre, hogy hallják, működhet-e a duett. El voltak tőle ájulva, úgyhogy végül őt tartották meg.

5. Mielőtt MacCollt meghallgatták volna, MacGowan a Pretenders énekesnőjét, Chrissie Hynde-ot javasolta lehetséges duettpartnernek.

6. A dalt (bár a címében New York szerepel) Londonban vették fel.

7. Bár úgy tűnik, Shane MacGowan játszik a zongorán a videóban, valójában James Fearnley kezét mutatják. A történelmi hűség kedvéért Fearnleynek – sajnálatára – viselnie kellett Shane gyűrűjét a közeli felvételeken.

8. Amikor a zenekar visszatért az amerikai turnéjáról, egyenesen a Top Of The Pops-ba mentek, hogy előadják a dalt MacColl-lal. Ez a fellépés azonban elég rosszul sikerült (a Top Of The Popsban mindig playback van, és ők nem voltak a topon...).

9. A címet az ír író J. P. Donleavy "A Fairy Tale of New York" (New York-i tündérmese) című regényéből vették, a dal felvétele után döntöttek így. A könyv főszereplője, Cornelius Christian New York-ra utalva ezt mondja:

"olyan város, amely túl gazdag ahhoz, hogy nevessen, túl magányos és túl kegyetlen ahhoz, hogy szeressen, és ahol a boldogság egy nagy macskajáték egy egérrel egy kb. mérföldnyi linóleumon".

10. A videóban szerepel Matt Dillon, aki egy a New York-i járőrt alakít, ő tartóztatja le a mámoros állapotban lé MacGowant.

11. Shane MaGowan karácsony napján született.

12. A mostani koncerteken – már amikor vannak – általában Ella Finer, a dal társszerzője, Jem Finer lánya énekli Kirsty részeit.

13. A dal vonós hangszeres részeit Fiachra Trench játszotta fel. Szintén ő játszik a The Boomtown Rats "I Don't Like Mondays" című számában és olyan filmekhez komponált zenét, mint a Pearl Harbor, és ő tanította Linda McCartneyt zongorázni.

14. A dal a brit lista 2. helyéig jutott 1987-ben, amikor először kiadták. A listavezető akkor a Pet Shop Boys’ ‘Always on my Mind’ című dala volt.

15. A dalt 1991-ben, majd 2005-ben újra kiadták. Az 2005-ös kiadásból származó összes bevételt hajléktalan jótékonysági szervezeteknek és a "Justice for Kirsty" (Igazságot Kirsty-nek) nevű kampányra adományozták. Ezt a kampányt azért indították, hogy kiderüljön az igazság Kirsty MacColl halálával kapcsolatban, aki egy tisztázatlan hátterű motorcsónak-balesetben hunyt el 2000-ben.

16. A Fairytale of New York 2005 óta minden karácsonyi szezonban visszakapaszkodik a 20 legkedveltebb dal közé, és Angliában egyértelműen az egyik legnépszerűbb karácsonyi dalnak számít.

Várjuk, mit lépnek most a hallgatók? A zenekar a Twitteren bátorítja őket:

"Már megint itt tartunk. A kulturális komisszárok a @bbc-nél megmondják neked, mi az, ami nem megfelelő a tudatlan kis fülednek. Nem lenne jó, ha a (megfelelő) verziót felküldenénk a toplisták tetejére?"

Rajta!

 

 

 

karácsonyi dal, Pogues, Kirsty MacColl, New York-i mese, Shane MacGowan, letiltás, BBC

 

 

Szólj hozzá!


Iggy Pop kapta a 2022-es Polar Music-díjat

Iggy Pop kapta a 2022-es Polar Music-díjat

Iggy Pop – született James Newell Osterberg – pár napja egy ünnepélyes díjátadó gálán vette át Stockholmban a 2022-es Polar Music Prize-ot....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Állva ünnepelték a cannes-i fesztiválon az Elvis-film két főszereplőjét

A Király életének számos eddig nem ismert epizódját bemutató, pergő ritmusú alkotás díszbemutatóját szerda este tartották.

Összeállt a Party a Szigeten

Újabb előadók nevei kerültek napvilágra a Sziget idei felhozatalából, ezúttal a Ticketswap Party Aréna fellépőiből válogatva. Azt már korábbról is tudjuk, hogy fellép Alan Walker, Steve Aoki, Apashe vagy NGHTMRE, és arról is volt szó, hogy lesz egy dedikált napja az elrow-nak és a Q-Dance-nek is. Most további részletekkel szolgálunk.
Új koncertek