Már megint letiltotta a BBC a legjobb karácsonyi dal játszását

2020/11/21  ·   Dalsztori   ·  Juhász Vali

A BBC Radio 1 többet nem játssza a Pouges és Kirsty MacColl világhírű karácsonyi dala, az 1987-es Fairytale of New York eredeti verzióját, mert az sértheti a fiatalabb hallgatók érzékenységét – írja sajtóértesülésekre hivatkozva a 444.hu.

Már megint letiltotta a BBC a legjobb karácsonyi dal játszását

Egyszer már cenzúrázták a dalt 2007-ben, a rajongók aztán addig támadták a BBC-t, hogy végül újra játszani kezdték az eredeti verziót. 

De mi a baj vele?

Hát, van némi köcsögözés benne: az egyik sorban MacColl azt énekli, hogy "You're cheap and you're faggot", azaz egy olcsó köcsög vagy; a PC-verzióban ez úgy szól, hogy "You're cheap and you're haggard" – ami leginkább úgy fordítható, hogy olcsó vagy és olyan kis nyamvadt – írja a portál, és a cikkben azt is végigveszik, milyen szövegvariánsok születtek az inkriminált sorra.

Nem egy nyálas karácsonyi dal...

A Pogues és a Kirsty MacColl "New York-i meséje" egy dicsőséges részeg himnusz az összetört álmokról. A múlt század (értsd: 2000 előtt) utolsó negyedében joggal vált klasszikussá. Amikor 1987-ben először megjelent, még nem tudta bezsebelni a karácsonyi lista első helyezését.

 

Amit a dalról tudni érdemes

1. Annak ellenére, hogy a nóta téli témájú, júliusban, óriási hőségben vették fel.

2. Igazából egy fogadásnak indult. A Pogues producere, Elvis Costello fogadott Shane MacGowannal és társszerzőjével, Jem Finerttel, a zenekar bendzsósával, hogy nem tudnak olyan karácsonyi dalt írni, amelyik nem nyálas.

3. A dalt eredetileg Shane MacGowan és Pogues basszusgitárosa, Cait O'Riordan duettjének tervezték. Azonban O'Riordan feleségül ment Costello-hoz és 1986-ban elhagyta a zenekart, pont, mielőtt a dalt felvették volna.

4. Costello-t Steve Lillywhite váltotta a produceri poszton, aki feleségét, Kirsty MacCollt kérte fel próbaéneklésre, hogy hallják, működhet-e a duett. El voltak tőle ájulva, úgyhogy végül őt tartották meg.

5. Mielőtt MacCollt meghallgatták volna, MacGowan a Pretenders énekesnőjét, Chrissie Hynde-ot javasolta lehetséges duettpartnernek.

6. A dalt (bár a címében New York szerepel) Londonban vették fel.

7. Bár úgy tűnik, Shane MacGowan játszik a zongorán a videóban, valójában James Fearnley kezét mutatják. A történelmi hűség kedvéért Fearnleynek – sajnálatára – viselnie kellett Shane gyűrűjét a közeli felvételeken.

8. Amikor a zenekar visszatért az amerikai turnéjáról, egyenesen a Top Of The Pops-ba mentek, hogy előadják a dalt MacColl-lal. Ez a fellépés azonban elég rosszul sikerült (a Top Of The Popsban mindig playback van, és ők nem voltak a topon...).

9. A címet az ír író J. P. Donleavy "A Fairy Tale of New York" (New York-i tündérmese) című regényéből vették, a dal felvétele után döntöttek így. A könyv főszereplője, Cornelius Christian New York-ra utalva ezt mondja:

"olyan város, amely túl gazdag ahhoz, hogy nevessen, túl magányos és túl kegyetlen ahhoz, hogy szeressen, és ahol a boldogság egy nagy macskajáték egy egérrel egy kb. mérföldnyi linóleumon".

10. A videóban szerepel Matt Dillon, aki egy a New York-i járőrt alakít, ő tartóztatja le a mámoros állapotban lé MacGowant.

11. Shane MaGowan karácsony napján született.

12. A mostani koncerteken – már amikor vannak – általában Ella Finer, a dal társszerzője, Jem Finer lánya énekli Kirsty részeit.

13. A dal vonós hangszeres részeit Fiachra Trench játszotta fel. Szintén ő játszik a The Boomtown Rats "I Don't Like Mondays" című számában és olyan filmekhez komponált zenét, mint a Pearl Harbor, és ő tanította Linda McCartneyt zongorázni.

14. A dal a brit lista 2. helyéig jutott 1987-ben, amikor először kiadták. A listavezető akkor a Pet Shop Boys’ ‘Always on my Mind’ című dala volt.

15. A dalt 1991-ben, majd 2005-ben újra kiadták. Az 2005-ös kiadásból származó összes bevételt hajléktalan jótékonysági szervezeteknek és a "Justice for Kirsty" (Igazságot Kirsty-nek) nevű kampányra adományozták. Ezt a kampányt azért indították, hogy kiderüljön az igazság Kirsty MacColl halálával kapcsolatban, aki egy tisztázatlan hátterű motorcsónak-balesetben hunyt el 2000-ben.

16. A Fairytale of New York 2005 óta minden karácsonyi szezonban visszakapaszkodik a 20 legkedveltebb dal közé, és Angliában egyértelműen az egyik legnépszerűbb karácsonyi dalnak számít.

Várjuk, mit lépnek most a hallgatók? A zenekar a Twitteren bátorítja őket:

"Már megint itt tartunk. A kulturális komisszárok a @bbc-nél megmondják neked, mi az, ami nem megfelelő a tudatlan kis fülednek. Nem lenne jó, ha a (megfelelő) verziót felküldenénk a toplisták tetejére?"

Rajta!

 

 

 

karácsonyi dal, Pogues, Kirsty MacColl, New York-i mese, Shane MacGowan, letiltás, BBC

 

 

Szólj hozzá!


Vasárnaponként adventi dalokat tanulhatsz

Vasárnaponként adventi dalokat tanulhatsz

Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként videósorozatban, amelybe bárki...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egyelőre nyitott akta a pénteki rappergyilkosság Amerikában

Bízhatunk az OFF Médiában: ők figyelemmel követik ezt a "rappergyilkolós" trendet, mi csak szemmel tartjuk – ők adták hírül, hogy újabb eset történt: rejtélyes körülmények közt agyonlőtték Lil Yase kaliforniai rappert.

Mintegy tizenötezren szeretnének elbúcsúzni Benkő Lászlótól – a család kéri: ne tegyék

Frissítve! "A Benkő család kérését továbbítva arra kérjük az ismerősöket, rajongókat és tisztelőket, hogy ne jelenjenek meg Benkő Laci temetésén. A szabályok betartása mindnyájunkra vonatkozik. Későbbi időpontban, a járványhelyzettől függően szervezünk majd egy megemlékezést" – olvasható az Omega közösségi oldalán.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek