A K-híd is visszakapja szép ruháját – 2023-ban régi fényében fürdik majd a Sziget

2023/05/09  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Sőt, számos területen megújulás jellemzi az idei fesztivált, úgy a látványvilág, a vendéglátás, a fenntarthatóság terén, mint a kényelmi szolgáltatások tekintetében. Ami a szervezők ígérete szerint nem változik: az a Sziget-feeling és a programok változatossága.

Fotó: MTI, még abból az időből, amikor a híd előtt volt a beléptetés

Ez lenne a 30. Sziget – ha a covid nem szól közbe, és nem marad ki két év (2020., 2021.), s a 2022-es is afféle talpra álló buli volt. „Idén azonban újra fejlődési pályára állunk, ami számos területen markánsan érzékelhető lesz” – közölte Kádár Tamás főszervező. Hat napra a Hajógyári lesz Magyarország 6. legnépesebb városa – meglehetősen kellemes életkori rátával :)

Mostani írásunkban a nagyobb változásokat szedjük egy csokorba, aztán a későbbiekben végigmegyünk a helyszíneken is. Mármint írásban.

Már évek óta tendencia, hogy emelkedik a magyar fesztiválozók száma, és idén további növekedésre számítanak – de persze idevárnak vagy 100 ezer külföldit is, Hollandiából például egy kétezer főt szállító külön-bulivonat érkezik Budapestre. A magyar fiatalok számára újra feldobták a diákbérlet lehetőségét, erről itt tájékozódhattok.

A Sziget immár ikonikusnak számító K- hídján 2022-ben felújítási munkákat végeztek, így idén már remélhetőleg lehetséges lesz, hogy a fővárossal egyeztetve újra díszbe boruljon a Szabadság Szigetére vezető híd – amiért mi külön hálásak lennénk, mert 25 év után (5 év mindenféle okból kimaradt – aszerk.) tavaly igen sokkoló volt a "meztelen" hídfő látványa. Továbbra is a K-híd utáni belső területen lesz a Sziget bejárata, és megmarad a tavaly bevezetett beengedő rendszer is, illetve a kiengedés menete, egyrészt a gyorsaság,másrészt a biztonság miatt.

Ahogy arról már írtunk, a vendégterekből idén eltűnnek a mobil vécék, helyüket vízöblítéses konténerblokkok veszik át, amik végre elfeledtetik az évtizedes és rossz emlékeket is felidéző toitoi-érzést, plusz látványukban is illeszkednek a Sziget színeihez, már akit ez a szempont szorult helyzetében érdekel. Mindenesetre kevésbé zavarja majd az összképet, mint a mobil változata. (Esküszöm, a totoi-ajtó csapódásának hangja már beleégett a dobhártyámba.. – aszerk.)

A tavalyi extrém száraz időben a Sziget elesett a szállóporral folytatott harcban, idén azt ígérik, megoldják, hogy ne fulladjunk meg. Ha érdekelnek valakit a részletek, az kattintson a bekezdés elején a linkre. Amúgy három új, nagykapacitású ivóvíz állomást is telepítenek a fesztiválon, ahol hűtött csapvizet tölthetnek a kulacsaikba a látogatók.

A fesztivál területén kialakított blokkokban, ún. food courtokban a gazdag hazai kínálat mellett bővül a nemzetközi kínálat, és a speciális étrendet követők is elérhetik a nekik megfelelő ételeket. Az árakat úgy határozták meg, hogy a fesztivál nem lehet drágább a fővárosban megtalálható hasonló kínálatnál. Lesz "ársapkás" Sziget-menü – budget food – is, amelynek a maximalizált ára 2.500 Ft lesz. Ami a piálást illeti: a Diageo és a Sziget rárepül a felelős alkoholfogyasztás fontosságára a DRINKiQ alkoholedukációs programmal, amelynek üzeneteivel a Sziget alkalmazásában, a Fesztivál Túlélési Kalauzban, továbbá hat különböző dizájnnal és üzenettel ellátott re:poharakon, de a már említett ívóvízpontokon is találkozhatnak a bulizók... A feldat csak annyi, hogy éld túl ! :)

Már mondtuk és nagy öröm, hogy visszatér a népszerű és nemzetközi szinten is egyedi Art Of Freedom – lenyűgöző alkotásaival és látványos térinstallációi vizuális erejével színesítve a Sziget amúgy sem unalmas világát. Idén ráadásul az ArtZone-on belül kap helyet a Music Box színpada, mely délután fél három és este fél nyolc között várja a singer-songwriter műfaj kedvelőit,

A Sztereo Színpad – mond neked ez a név valamit? Fura lenne, hiszen most változtatták erre a régen Táncdalfesztivál Sátornak, aztán meg minden másnak hívott retróbuli-helyszínt, ami idén új helyen, nagyobb tánctérrel és szélesebb programkínálattal várja a fesztiválozókat, ami konkrétan annyit jelent, hogy a "nagy öregek" mellett idén az X-faktorosok is fellépési lehetőséghet jutnak.

A Global Village (aka Világzenei Nagyszínpad) tovább zsugorodik, úgy tűnik, ez a műfaj már túl van a horizontján, de szerencsére nem tűnik el nyomtalanul, mint mondjuk a metál- vagy a blues színpad: csak helyet cserél az egyre népszerűbb Európa Színpaddal.

A Think for Tomorrow helyszín újdonság a Sziget Fesztivál programkínálatában, amely a Milestone Institute és a Future: Hungary együttműködésében valósul meg. A szervezők hisznek az esélyegyenlőségen alapuló progresszív társadalomban, a másokra való nyitottság, a felelősségvállalás és a szolidaritás értékei által meghatározott közösségi érzékben. A helyszín programja is ennek a filozófiának a jegyében kezdeményez vitákat a társadalmi folyamatok és az egyén kapcsolatáról.

Ha a komplett utcányi múzeum nem is, de az Iparművészeti visszatér a Szigetre – erről majd a nem zenei programokat körbejáró cikkünkben írunk részletesebben, és, eskü',  átvesszük majd a többi, kisebb-nagyobb helyszín idei jellegzetességeit is – köszönjük annak, aki idáig elolvasta, a teljes anyag ennek az ötszöröse lett volna, amit meg úgysem olvastatok volna el, úgyhogy folyt. köv. :)

 

Sziget 2023

 

 

Szólj hozzá!


EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál...

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban ad koncertet az olasz Quartetto Eos

Magyarországon is elindul az Európai kamarazenei együttműködés, a MERITA projekt, amelynek az a célja, h felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt. A program keretében első ízben május 19-én a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor történelmi terében ad koncertet az olasz Quartetto Eos.
Új koncertek