A Sziget 25 pillanata

2017/08/09  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A mínusz egyedik nappal ma megkezdődik a 25. Sziget fesztivál. A nagyszínpadon Pink a sztárfellépő, közvetlenül előtte a Billy Talent koptatja a színpadot, a Magic Mirror Sátorban pedig Somló Cirqsz címmel a tavaly elhunyt Somló Tamás emlékére tartanak zenés estet. De rengeteg program lesz már ezen a napon is, de most nézzük meg, mi volt eddig.

A Sziget 25 pillanata

MI LESZ MA?
Pink 21 óra 30 perckor lép a nagyszínpadra, ahol már 16 órakor elkezdődnek a koncertek. Először a Lóci Játszik (mint a Nagy-Szín-Pad! idei győztese), majd a Szigeten immár sokadszor hallható bosnyák Dubioza Kolektiv zenél. 19 órakor tapsrúd partyt rendeznek a nagyszínpad előtt, majd a kanadai Billy Talent játszik közvetlenül Pink előtt.

A VOLT Fesztivál Színpadon 15 órakor a Maxisun kezd, ezt követi a Jónás Vera Experiment, a Biebers, a Bëlga, Sub Bass Monster, végül 23 óra 15 perckor Majka & Curtis lép színpadra.

A Magic Mirror Sátorban a tavaly elhunyt kiváló zenész, Somló Tamás emlékére tartanak zenés estet.

A nemzetközi színtér fiatal tehetségeit bemutató Európa Színpadon pedig az izraeli Lola Marsh, a brit Elle Exxe és a finn Alma,

A Music Box helyszínen Upor András, Frenk, a brit Daniel Docherty és az ausztrál Pierce Brothers zenél, az Afro-latin-reggae faluban egyiptomi hastánc- és brazil dobshow lesz.

A Budapest Park Tribute Színpadon a Ladánybene 27 Bob Marley számait játssza, a KoRn előtt a gRain tiszteleg, de lesz program a Tábortűz helyszínen is, a Snowattack Retro Színpadon pedig a Bon-Bon, a Happy Gang, az UFO és Náksi Attila lép fel.

1993

A Szigetre is, mint oly sok más dologra, érvényes a mondás: nem jöhetett volna létre, ha nincs a rendszerváltás. A fiatalok közösségi terei javarészt eltűntek és Müller Péter Gerendai Károllyal egyre többet beszélgettek arról, hogy jó volna egy olyan nagyszabású fesztivál, ami az odalátogatók számára nyaralási, koncertezési és más szórakozási lehetőségeket is kínál. Az első Szigetre, amit még Diákszigetnek hívtak és a fővédnökséget Göncz Árpád köztársasági elnök vállalta, 43 ezer fizető nézőt csalogattak be a „Kell egy hét együttlét!", meg a „Sem VIT, sem Woodstock" szlogenek.

1994

A második fesztivál - amit Eurowoodstocknak kereszteltek - szervezésénél kapóra jött, hogy a legendává vált woodstock-i fesztiválnak éppen 25 éves évfordulója volt és Gerendai felvetette, mi lenne, ha olyan bulit szerveznének, amely egyfajta tisztelgés a történelemmé vált amerikai találkozó előtt, nem csupán magyar, hanem külföldi fellépőkkel is.

1995

A kezdeti csetlések-botlások után a harmadik fesztiváltól kezdve már tudatosan épített pályán mozgott a rendezvény. 1995-ben már 3-4 ember számára állandó munkát jelentett a cég, a nyári fesztivál előtt, alatt és után pedig több mint 4 ezren dolgoztak Óbudán.

1996

Egy esztendővel később, már 206 ezren mentek szórakozni a III. kerületi helyszínre, s ekkor egy napra már két világsztár jutott, köztük Slash, Iggy Pop, a The Prodigy és a Therapy?

1997

A következő évben azonban már igazi sztárdömping volt a bulin. Eljött Budapestre David Bowie, a Motörhead, a Rollins Band, a fénykorát élő Chumbawamba, és a Faith No More is és 1997-ben már a külföldi látogatók aránya is látványosan megugrott,

1998

A 265 ezer látogató újabb rekordot jelentett, de ugyanez mondható el a közel 800 programról is.

1999

Itt járt többek között az Ignite, az Asian Dub Foundation, Faithless, a Guano Apes, és a Kool and the Gang is.

2000

Immár 300 ezer vendég pedig először hallgathatja önálló színpadon, a Világzenei Nagyszínpadon a világzenét és ismerkedhet meg a Night Zone Party fantasztikus hang-, és fényvilágával.

2001

Ebben az évben a legerősebb napon már a „megtelt" feliratú táblát is ki kellett tenni. Az egy hét alatt 361 ezer érdeklődő volt kint a Hajógyári szigeten.

2002

"Minden Kistehén röhög, a farok körbepörög". A tizedik Szigeten megjelent a Kistehén figura, nagyszínpad backstage-ében pedig a Kosheen zenekar és az Iggy Pop tagjai pofozgatták egymást, de azt is megoldották a biztonságiak.

2003

A napi látogatók számában csúcs született: soha annyian nem voltak még egyszerre a Szigeten, mint a Fesztivál szombatján, akkor 62 ezren jártak a Fesztiválon.

2004

A nézőcsúcs a 2001-es év rekordját írta felül, ebben az évben 8 ezer látogatóval több érkezett, mint akkor. A negyedik napon este köszönthették a szervezők a Sziget történetének hárommilliomodik látogatóját.

2005

Nulladik nappal indult a 2005-ös Sziget: teljes repertoárjának két órás keresztmetszetével az Illés zenekar lépett búcsúzott a közönségtől ezen a napon.

2006

A korábbiaknál is változatosabb nemzetközi programfelhozatalával dicsekedhetett a 2006-os Sziget. A legtöbb külföldi produkció, összesen 42, Nagy-Britanniából érkezett.

2007

Fennállása legjobb programjával örvendeztette meg látogatóit a 15. Sziget, a jubileumi eseményre meghívót kapott 56 ország többszáz előadója. A sort az LGT koncert nyitotta.

2008

Egy zúzós nulladik napi Iron Maiden koncerttel és öt további „teljes értékű" nappal várta 2008-ban látogatóit a Sziget. A mínusz egyedik napon pedig útjára indult a Magyar Dal Napja.

2009

Ekkor volt 20 éves a Tankcsapda, a Szigeten ünnepelték ezt a jubileumot, majd másnap több mint ötven zenekar és előadó lépett fel az elfogadásért és a sokszínűségért a Sziget nulladik napján. A Zene a Rasszizmus Ellen koncertsorozat az angliai Rock Against Racism szervezet és a brit nagykövetség kezdeményezésére jött létre a Hajógyári Szigeten..

2010

A mínusz egyedik napon elbúcsúzott közönségétől a Kispál és a Borz, abban az évben a sztárfellépők a világ legjobbjának tartott Glastonbury fesztiválhoz hasonlították a Szigetet, az ott lévő nagykövetek is azt mondták, hogy nincs is jobb Európában, a nemzetközi újságírók le voltak nyűgözve a változatosságától és hangulatától.

2011

Hat kontinens mintegy ötven országából érkeztek a 2011-es Szigetre, ami - nagykorúságát elérve - már az egyik legfontosabb kulturális, zenei esemény volt Európában. Ebben az évben lépett fel Prince is, aki még másnap is kijött a Szigetre, hogy egy barátnője koncertjét megtekintse.

2012

A fesztiválszakma talán legnagyobb élő legendája, a világ legjobb zenei rendezvényének tartott Glastonbury Festival alapítója, Michael Eavis látogatott el a Szigetre és megérkezett a Szigetre a kezdetektől számított hatmilliomodik látogató is.

2013

"Az idei  Sziget nagyon jó példája annak, hogyan lehet egyedi jegyekkel kitűnni és vonzónak lenni a nemzetközi fesztiválpiacon" – hangzott el egy nemzetközi konferencián, melyen mintegy 25 fesztivál igazgatója, továbbá ügynökségek képviselői vettek részt.

2014

A Sziget krónikájához számos ismert ember látogatása is hozzátartozott. Például Cory Hardrict amerikai színész, akit leginkább a Vészhelyzet sorozatából vagy akár az Eleven testek illetve a Végzet Napja című filmekből is ismerhetünk, a Sziget utolsó napján kijött az OutKast koncertjére, akikkel előző nap futott össze Budapesten.

2015

A legfiatalabb szigetlakó, egy nyolchónapos német csecsemő, természetesen szüleivel érkezett a Sziget családi kempingjébe és volt egy 86 éves magyar bácsika, egy egykori motorversenyző, aki az unokájával jött, „csak úgy körbenézni".

2016

Csúcsot döntött a Sziget, összesen 496 ezer látogatót számlált a fesztivál. Telt házas napokból is több volt: Rihanna, a Muse és SIA is teletöltötte a Szigetet. Ott volt a „fél világ", a Föld mintegy 200 országából, 102-ből érkezett vendég az ország első számú turisztikai attrakciójára.

 


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek