A Trónok harca filmben hallható – a Budapest Ritmon most fellép az előadó is!

2018/09/19  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A Hangvető és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál közös rendezvénye, a Budapest Ritmo október 5-7. között várja a műfaj rajongóit az Akvárium Klubban. A számos remek és különleges fellépő közül kiválasztottunk egy tucatot – de ebből a hat példából is következtetni lehet arra, hogy az egész világzenei buli mennyire izgalmas lesz.

Tuuletar Fotó: Heidi Tirri

Nem először jár Magyarországon a finn lánycsapat, a Tuuletar. Az egyik legizgalmasabb a cappella együttes első lemezbemutatójukat két éve Éppen Budapesten tartották, és azóta az egész világot bejárták, mi több, az egyik daluk a Trónok Harca trailerében is szerepel. Ezúttal új műsorral, a fiatal finn multiinstrumentalistával, Maija Kauhanennel együtt lépnek fel.

A Ladysmith Black Mambazo elnevezésű formáció  immár 5 Grammy-díjat is magáénak tudhat. A zulu kórust Paul Simon Graceland lemeze és annak turnéja ismertette meg a világgal. Énekeltek Nelson Mandela Nobel-díjának átadásán, a brit királynőt köszöntő ünnepi koncerten, a dél-afrikai foci vb megnyitóján, a világ minden kontinensén – Magyarországon először hallhatjuk őket.

Tcha Limberger, a vak belga cigány fiú egy igazi őstehetség, aki 12 évesen már mesterien játszotta a manouche szvinget, majd olyannyira beleszeretett a magyar népzenébe, hogy még magyarul is megtanult, mert szerinte a nyelvtudás elengedhetetlen a népzene elsajátításához.

Gili Yalót az etióp éhínség idején egy szudáni menekülttáborból egy monstre titkosszolgálati akció keretében szöktették Izraelbe, még gyerekként. Úgy énekel a színpadon mint egy kisisten, és úgy mozog, mint James Brown. Első lemeze 2017 végén jelent meg és az elmúlt évek egyik legizgalmasabb debütálása volt.

A berlini underground klubokból induló DJ Ipek hibrid tánczenéjére São Paulotól Kínáig táncolnak tömegek eksztatikusan, most a budapesti közönség is megismerheti a népzene és elektronikus zene csak rá jellemző keverékét.

 

Azt mondják róluk, hogy olyanok, mint a Gypsy Kings, csak „igazibbak".... A katalán rumba Barcelona igazi hangja, aminek a Sabor De Gràcia az egyik jogos örököse. A gráciai roma közösségek gyúrták össze a flamenco, a kubai rumba, a rock és pop elemeit, amiből egy sajátos, életvidám keverék lett.

 

Összefonódások

Rajtuk kívül több hazai-külföldi fúzió zenélését is élvezhetjük a Budapest Ritmo-n, így a Muzsikás zenekar lengyel „rokonával", az ő inspirációjukra indult Muzykancival lép közösen színpadra. Belga-magyar összjáték lesz a Tcha Limberger & Kalotaszeg Trio koncertjén és izgalmas ö sszekapcsolódásnak ígérkezik az Irie Maffiából jól ismert Sena fellépése, a Redred & Sena Dagadu Future Afrobeat Showban, ghánai vendégzenészekkel kiegészülve.

Népzene, Kassák, performance

És még nincs vége: a Parasztok Atmoszférában a mai harmincas generációból népzenészek (Buda Folk Band, Erdőfű), indie-elektronikus zenészek (többek között a Gustave Tiger) és képzőművészek közös projektje, egy avantgárd népzenei performance Kassák és Bartók munkái alapján.

Bazinagy roma buli

A fesztivál zárónapján a Ritmo egy csak itt hallható műsorral tiszteleg a térség és hazánk roma zenészei előtt. A Roma Ritmo gálaprodukciójában a sokszínű hagyomány kiemelkedő zenészei lépnek fel. A vokális zenét fókuszba helyező koncerten a popzenétől a tradicionális zenéig jól ismert nevek mellett a közönség számára ismeretlen, de a közösségen belül nagyra tartott muzsikusok játszanak majd együtt.

A részletes program itt

CAFe Budapest, Budapest Ritmo, világzene, Tuuletar, Ladysmith Black Mambazo, Tcha Limberger, Gili Yalót, DJ Ipek, Sabor De Gràcia

 

 

Szólj hozzá!


Sötét energiák az A38-on

Sötét energiák az A38-on

Bár a Hajó nem igazán erről a műfajról ismeretes, a tavaszi szezonban több metálkoncert is lesz az A38-on.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Sziget, VOLT (!), Kolorádó, Carson Coma, Campus és még sokan mások: I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL

Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Új koncertek