Ahogy mi látjuk: fesztivál kisokos kezdő – és kigyúrt fesztiválozóknak is

2023/07/29  ·   Fesztivál   ·  Herbály Dorottya

Tapasztalt fesztiválozónak tartom magam, így az idei Electric Castle fesztivál után úgy gondoltam, hogy összegyűjtöm, mire érdemes odafigyelni egy tipikus, sátrazós, többnapos zenei fesztiválnál. A kifejezetten az Electric Castle-ről beszámolót pedig hétfőn olvashatjátok. Vagy valamikor :)

Mág tart a szezon: fesztivál kisokos kezdő fesztiválozóknak

Nem világmegváltó életbölcsességek tárháza ez, de vannak olyan dolgok, amikről eszedbe sem jut, hogy probléma lehet, amíg át nem éled őket. Így itt van most egy-két egyszerű tipp, aminek megfogadásával sokkal gördülékenyebb és élvezetesebb lesz a fesztiválélmény.

Összepakolás - mit vigyél magaddal

Sátor, hálózsák, matrac. Tisztálkodószerek, törölköző, fürdőruha, papucs. Bugyi, zokni, ruha meleg idő esetére, ruha hideg idő esetére, esőkabát. Vízálló ruha, vízálló cipő. Powerbank, legyező, napszemüveg, kalap, naptej, sebtapasz, fülldugó, toll, zsepi, óvszer, vécépapír, gyógyszerek. 

Ezt azért kifejteném bővebben, mert nem vagyok nagy gyógyszerpárti, de mikor a második nap elmegy a hangod a sok kiabálástól, cigizéstől, és már kétszer eláztál (mármint az esőben), akkor az a Strepsils, amit eltettél, igazán életmentő lesz. Szóval torokcukorka, allergia gyógyszer, fejfájás-csillapító, hasfogó. (1. Szemetes zsák – nincs undorítóbb dolog (azért van...), mint amikor valaki a saját szemetében hentereg napokig, hogy majd a végén kidobja, és 2. szennyesnek való zacskó, mert egy idő után nem fogod tudni eldönteni, hogy melyik alsógatyád volt már rajtad :D !!! – aszerk.)

Ez elég sokminden, amit érdemes egy hátizsákba (nem gurulós bőröndbe, mert a kavicsos úton úgysem tudod húzni) pakolni, és a sátor-matrac-hálózsák csomagot pedig egy IKEA-s zacsiba beletenni, amit a válladra vetsz Egy tote bagbe ( nagy, esetenként vászon táska nagy fülekkel :) aszerk.) pedig tedd be az övtáskád, amiben benne van a telefon, iratok (csak a feltétlenül szükséges, ne egyszerre hagyd el az összeset – aszerk.), kézfertőtlenítő, újság vagy könyv az útra, fülhallgató, telefontöltő, szendvics, víz – és mindezt meg a másik válladra dobod. Voilá, indulásra készen!

Utazás

Én szeretem csak odaútra megvenni a jegyet előre, mert ki tudja, milyen lesz a buli. Ha nagyon rossz, akár hamarabb is hazajöhetsz, ha nagyon jó, akkor meg nem akarod majd otthagyni az utolsó koncertet. Illetve, már számos olyan történetet hallottam, hogy valaki annyira jól érezte magát, hogy lekéste a repülőt/vonatot, mert elaludt a nagy bulizgatások után. Jó tisztában lenni, hogy milyen opciók vannak a hazaútra, például én az Electric Castle utolsó napján megnéztem, mikor mennek majd vissza Kolozsvárról Budapestre vonatok, és amikor hétfőn felkeltem, akkor meg is vettem hazafelé a jegyet. Ha repülőn utazunk haza, akkor érdemes egy napot rászánni a fesztiválra, és egy estét az újonnan szerzett barátainknál alszunk...

Készülj úgy, hogy a vonat mindig késik. Óriás mázli, ha nem, és akkor örülünk, nagyon, de ha nem is késik, akkor is egy szakaszon majd nem jár, ezért át kell szállni. Az állomáson nem tudsz majd vizet venni, a vécé undorító lesz és a melletted ülő pedig végig akarja majd beszélni az utat. Ha nem, akkor te akarod végigdumálni az utat. A jó hír, hogy ezekből a vonat-barátságokból óriási sztorik kerekedhetnek. Az egyik barátnőm egy bukaresti vonaton megismerekedett egy svéd csajjal, aki lehívta egy tengerparti meztelen kempingbe. WOW!

Ha szerencséd van, akkor nem vonatoztok, hanem a barátaiddal együtt mentek autóval, és már akkor megkezdődik a fesztivál. Ne légy szarfej, ne kezdj el piálni már az odaúton, mert kitolás szegény sofőrrel, plusz bármikor történhet valami, és neked kell átvenni a kormányt. Úgy meg kicsit para, ha már túl vagy az ötödik sörödön. (Nálunk ez mindig alapszabály volt: a kocsiban nincs piálás! És azt is hozzátennénk, hogy a visszaúti sofőr kérdését is jó előre tisztázni/sorsolni kell, mert, ha egy mód van rá, az illető ne üsse ki magát az utolsó nap, vagy, ha igen, legyen idő arra, hogy kialudja magát mindenki érdekében – aszerk.)


"Külsős" infók

Ha nem együtt utaztok le, hanem az adott városban találkoztok a barátaiddal és onnan mentek a fesztivál területére, akkor jó ötlet enni még valamit a városközpontban, mert ott minden kaja olcsóbb, mint a fesztiválon. Érdemes megnézni, hogy maga a fesztivál mennyire van a városközponttól és mivel lehet odamenni. Ha ismersz valakit a városban vele egyeztess, mert a helyiek mindig jobban tudják a valóságban, hogyan működnek a dolgok, mint ahogy a fesztivál oldalán megírják. Én péntek késő délután érkeztem meg Kolozsvárra, és Maria barátnőm mondta, hogy úgy készüljek, hogy a fesztiválbuszra egy órát kell sorba állni, plusz egy óra maga az út is. Nahát, a honlapon nem igazán ezt kommunikálták.. (Érdemes az adott fesztivál csoportjába – nem a hivatalos, nem az esemény – belépni, mert rengeteg hasznos infót összeraknak ott a fesztiválozók, sőt, segítséget nyújthatnak és kaphatnak bizonyos helyzetekben, de elveszett emberek és tárgyak tekintetében is hasznosnak bizonyulhat – aszerk.)

Kemping

Be kell valljam, hogy én magam vagyok az anti-sátras ember. Egy csomó mindenben jó vagyok, de ez valahogy nem megy. Szerencsére az évek alatt kifejlesztettem egy szuper technikát, és mindig bevonzom a legkedvesebb, legaranyosabb embereket, ha nem társasággal megyek, akik segítenek nekem felállítani a sátrat.

Azért néhány alapinfo: próbálj meg sötétedés előtt odaérni a kempingbe, hogy ne a csillagok fényénél kelljen a sátrat összeraknod. Kérd meg a barátaidat, hogy foglaljanak neked helyet, ha később érkezel. Próbáld meg valami feltűnő nagy sátor mellé tenni a tiédet, hogy később is megtaláld. Mielőtt leteszed valahova, simítsd el a földet és nézd meg, hogy nincsen-e alatta egy bazi nagy kő. Ne a legmesszebb tedd a mosdótól, mert tuti, hogy legalább egyszer nagyon kell majd pisilned és alig fogsz eljutni. Ha lehet ételt bevinni, akkor készíts be valami kekszet, hogy ha felriadsz másnaposan, akkor legyen valami SOS kaja kéznél. Plusz, ami nekem még bevált, hogy mindig rendben hagyom a sátram mielőtt elmegyek onnan, hogy mikor visszajövök kimerülten, ne akkor kelljen még mindent elpakolnom. (Nem, nem jó ötlet, hogy csak ledobod a sátrat, és azonnal beleveted magad a buliba, hogy majd felállítod. MINDEN fesztiválon van legalább egy ember, aki az első éjszaka után a saját sátrába tekeredve ébred reggel, és jó, ha sikerült kivennie éjjel a zsákjából...– aszerk.)

Applikáció, pénz

Töltsd le a fesztivál applikációját, ha létezik olyan. Ezen általában van térkép, közlik a fontos híreket, illetve például az Electric Castle fesztiválnál ezen lehetett pénzt feltölteni a karszalagra, és azzal tudtál fizetni. Namármost egy fesztiválon mindig többet költ az ember, mint tervezi. Nálam az szokott beválni, hogy nem egy az egyben töltöm fel az elkölteni kívánt összeget, hanem részletekben. Kitalálom, hogy mondjuk 10x-et akarok elkölteni a fesztivál alatt, akkor első körben felteszek 5x-et, és utána minden alkalommal, amikor elfogy a pénz, akkor csak egy x-et teszek fel. Tuti, hogy így sem lesz elég a 10x, de minél többet fizetek ki italra, annál szívesebben költekezek, de ha minden egyes alkalommal, mielőtt fizetek, meg kell csinálnom a pénzfeltöltés procedúráját, akkor egy picit talál redukálom a felesleges kiadásokat... (Ha fesztiválkártyád van, ne felejtsd el visszaváltani a feltöltött pénzedet. Sokan úgy vannak vele, hogy mire oda jutnának, már fáradtak, nyűgösek, és visszapattanak a sor látványától. Keress másikat, vagy csináld meg előbb: 2017-ben pl. 261 millió forintja származott az el nem költött forintokból a Szigetnek, ez az összeg 104 millió forintra csökkent 2019-ben. Bár nincsenek friss adataink, a pandémia után a tendencia bizonyára tovább érvényesült – aszerk.)

Illetve még a szokásos tippek, ha tudsz menj ki a fesztivál területéről enni vagy a fesztivál szupermarketjében vedd meg a dolgokat. Valamint, ha minden alkoholos ital után iszol egy szódát/ásványvizet, az nemcsak a pénztárcádnak, de a májadnak is jót fog tenni.

Öltözködés

Persze bizonyos fesztiválok olykor ad hoc divatbemutatók is, főleg, ha nem a zene, hanem a fesztiválélmény miatt mész, hiszen akkor mindig benne van a levegőben, hogy most találkozol életed szerelmével, vagy legalábbis az estédével (haha STD - egyéjszakás kaland esetén MINDIG használj óvszert, mert a nemibetegség szűrés 30 000 forintnál kezdődik és ha összeszedsz egy hepatitis C-t, azt hónapokig vagy évekig kúrálhatod).

Ám a kényelem mindig a legfontosabb. Te is akkor fogsz jól kinézni, ha jól érzed magad a bőrödben. Nappal meleg lesz, ha nem éppen hőség, este meg hideg – és az ég mindig le fog szakadni legalább egyszer. Ezért vigyél magaddal esőkabátot vagy pedig annyi pénzt, hogy a fesztivál-szupermarketben tudj venni egyet. A nap nagyon fog sütni, ezért egy bármilyen sapka, kalap mindig jól jön, plusz miután eláztál, a hajadat is jótékonyan eltakarja majd. A legkényelmesebb cipőd pedig a legjobb barátod, ha nem akarod kidobni a fesztivál után itt egy tipp, hogy hogy lesz olyan, mint újkorában.

Etikett

Végül pedig van pár viselkedési szabály, amit annyira jó lenne, ha mindenki betartana. Az első, hogy ne zavard azt, aki az első sorban táncol és láthatóan szuperül érzi magát egyedül. Nem, ő nem akar ismerkedni abban a pillanatban. Táncolni jött. Meg a zenéért. Ha ismerkedni szeretne, akkor keresné a szemkontaktust, de így, ha odamész hozzá és elkezdesz vele ismerkedni, semmit nem fog hallani abból, amit mondasz – és még meg is zavarod. Ha mindenképpen úgy érzed, ő az igazi, akkor várd meg, amíg befejezi a táncolást...

A második, hogy ha megteheted, adj jattot a pultosoknak. Nem azt mondom, hogy mindenkinek nyomj rá a 15 százalékra. Tudom, hogy ez nem reális, de ha már valakihez hatodik alkalommal mész oda és még mindig kedvesen mosolyog rád, plusz már kétszer megkérted, hogy tegye fel a telódat tölteni, akkor ez egy nemes gesztus. A fesztiválon való pultozás extra kemény munka, és egy kedves mosoly mellett egy kis extra jatt férjen bele. Hidd el, hogy legközelebb, amikor csinálja majd a vodkaszódád, meg fog billenni az üveg a kezében. (A szerző és aszerk. is állt már a pult másik oldalán fesztiválon...)

A harmadik pedig, hogy vigyázzunk magunkra és egymásra. Ha érzed, hogy nem vagy jól, nyugodtan menj el aludni egy pár órát, nem fogsz lemaradni semmiről. Ha látod, hogy valaki rosszul van, vegyél neki egy vizet, add neki oda a legyeződet. Az univerzum meg fogja hálálni, hogy kedves vagy másokkal és amikor neked lesz rá szükséged, akkor neked is segíteni fognak...

(Hozzátennénk a "zsiráfok" és a "hangyaút" problematikáját is. A fesztiválokon nincs "magassági limit". Így vannak elég hórihorgas fesztiválozók is, akik jó eséllyel pont eléd fognak beállni – és tuti akkor, amikor már nagyjából mindenki elhelyezkedett és beindult a buli. Vagy törődj bele a helyzetbe, vagy udvariasan szólj neki, hogy menjen egy lépéssel arrébb, persze, akkor a szomszédod elé kerül, és kezdődhet minden elölről... De ne cseszegesd és ne kezdj veszekedni. Ez egy fesztivál... ééérted. A másik, hogy a hangyaút mindig rajtad megy keresztül: a hangyák azok, akik vagy a legelején helyet foglaltak legelöl, és kijárkálnak pisilni/piáért, vagy azok, akik a koncert kezdetén még piáltak/pisiltek, és nagyjából a 2-3. szám tájékán elkezdenek benyomakodni legelőre. Egyszerre öten, lehetőleg kézen fogva :) Légy türelmes, ha meg te vagy a hangya, ne legyél bunkó: ne menj, mint a bulldózer, hogy röpködnek az utadból kidőlő emberek, hanem próbáld a dolgot viszonylag kulturáltan megoldani. Nem könnyű... A kifejezett kedvenceim pedig azok, akik ugyan konstatálják, hogy egy tűt nem lehet beszorítani két ember közé, de a barinőjével azért még megpróbálják a lehetetlent – aszerk.)

További jó fesztiválozást mindenkinek a szezonra, hiszen még többek között olyan nagy bulik vannak előttünk, mint a Sziget, az Ördögkatlan, a Tábor fesztivál, a SZIN vagy a Strand Fesztivál.

Peace & Love!

A fotók a bevezetőben említett fesztivál FB-oldáláról származnak – és rövidesen érkezünk a  beszámolóval is.

 

Electric Castle, fesztivál, viselkedéskultúra, hasznos információk

 

 

Szólj hozzá!


Lázadnak az óbudai punkok

Lázadnak az óbudai punkok

A nagy öregek – két régi óbudai punk csapat, a KRETENS és a BTK '80 – a Bloody Holly and the Ricketz elnevezésű feltörekvő, izgalmasan friss...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei programnak este tízkor vége. A muzsikára táncoló vízoszlopok napnyugta után is varázslatos látványt nyújtanak az őket megvilágító színes fényjátékkal, sőt, rövid filmeket is láthattok...

A 2023-as év felfedezettje az Ótvar Pestis – átadták a Fonogram-díjakat

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) minden évben odaítéli a különböző zenei stílusok hazai és nemzetközi legjobbjainak az őket megillető szakmai elismeréseket. Huszonegyedik alkalommal, ezúttal a budapesti Barabás Villa patinás falai között adták át a Fonogram-Magyar Zenei Díjakat
Új koncertek