Budavári húsvét: Van B-terv!

2013. március 26.  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Noha a szervezők bizakodók, és hisznek abban, hogy az ünnepre végül kisüt a nap, a külföldi és magyar családokat is nagy számban vonzó programokat át tudják helyezni a szabadtéri helyszínekről az időjárás viszontagságaitól megóvó, zárt térbe.

Budavári húsvét: Van B-terv!

Annál is inkább, mert idén csatlakozott a rendezvényhez a Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria, melyek állandó és időszaki kiállításai a rendezvény alatt kedvezményes jeggyel látogathatók.  De nem ez lesz az egyetlen újdonság idén: ahogy az egy rendes fesztiválhoz illik, ebben az évben már lesz igaz nagyszínpad is az oroszlános udvarban, melyen a hagyományőrző zenés és táncos produkciók mellett fellép például a Mystery Gang és a LORD is.

Ahogy a programszervezők elmondták, a húsvét az az ünnepünk, ahol a néphagyomány és a kereszténység hagyományai olyan koszorút alkotnak, amely összefog számos szép szokást. A hagyományoknak nincsenek merev határaik, mindenki saját hite, ízlése és kedve szerint alakíthatja őket, így ha az ötvenes évek zenéjére támad kedve táncolni, az az igény sem marad kielégítetlenül, ha Érdi Tamás zongorajátékára vágyik, része lehet benne, de ha a húsz éve fennálló, csodálatos zenészekből álló Muzsikás együttes zenéje jelenti számára az ünnepet, örömmel várják a koncertjükön. Nincs kőbe vésve, hogy egy húsvéti tömeges rendezvényen csak a népzenének van létjogosultsága.

Persze, inkább ebben bővelkedik a program: az Oroszlános udvar nagyszínpadán a Fölszállott a Páva nagysikerű televíziós műsor kiemelkedő hagyományőrző néptánc együtteseinek, muzsikusainak, szólistáinak és mestereinek húsvéti ünnepkört felelevenítő produkcióival találkozhat a közönség határon innen és túlról. fellép a már említett Muzsikás, Herczku Ágnes és a Rendhagyó Prímástalálkozó, Sebestyén Márta és Sebő Ferenc, a Szentendre és a Zalai Táncegyüttes, a Fonó Zenekar és Agócs Gergely, a Csillagszeműek Táncegyüttes, Berecz István és a Bem Táncegyüttes, a Parapács zenekar Kubinyi Júlia énekessel, valamint a Pásztortalálkozó különleges bemutatóin találkozhatunk a Tallabille trióval és a Páva szólótáncosaival is. 

Rengeteg lehetőség lesz arra, hogy a kisebb-nagyobb gyerekek a különböző kézműves és játékos tevékenységek által ismerjék meg az ünnephez fűződő szokásokat: a Világfa regélő labirintusában a vitéz aprónépek segítségével a sárkány rabságából  visszakerül az égre a Nap a Hold és a csillagok. Aki kiállta a mesekert hét próbatételét megpihenhet vagy ép táncra kerekedhet Gryllus Vilmos vagy a Kolompos együttes muzsikáján vagy bebarangolhatja a Budai várat a Görömbő kompánia mesés történelmi sétáján.

Egész napos programok:

 • Kézműves és népművészeti kirakodóvásár
 • Mesterségek utcája
 • MESKA Kézműves Udvar
 • Gasztronómiai bemutatók, hagyományos magyar népi étkeket készítő látványkonyhák, hungarikumok
 • Magyar Kézműves Borterasz
 • Világfa regélő meselabirintus és mesekert
 • Tojásleső Tündérkert és Kézműves Alkotóház
 • Kosaras körhinta és népi játékok játszótere
 • Állatsimogató és lovas kert

A rendezvénynek is vannak saját hagyományai: az idén Székelyudvarhely mestereit, hagyományőrző csoportjait, székelyföld ínyencségit, hívták vendégségbe a szervezők.
Húsvétkor véget ér a böjti időszak, és mindenki kedvére hódolhat a kulináris élvezeteknek. A rendezvényen fontos szerepet kap a hungarikumokat, ünnepi étkeket bemutató gasztronómia, és a magyar kézműves borászatokat felvonultató Borterasz. S hát ekkor van vége a tánctilalomnak is, tehát a zenélésnek és a táncolásnak csak egyetlen akadálya lehet, a hó, amelyről persze most nehéz elképzelni, hogy hétvégére eltűnik, de nagyon örülne neki szervező, vendég és fellépő egyaránt.


Képtár

 • Budavári húsvét: Van B-terv! kép 11395
 • Budavári húsvét: Van B-terv! kép 11397
 • Budavári húsvét: Van B-terv! kép 11398
 • Budavári húsvét: Van B-terv! kép 11399
 • Budavári húsvét: Van B-terv! kép 11400
 • Budavári húsvét: Van B-terv! kép 11401
 • Budavári húsvét: Van B-terv! kép 11402
 • Budavári húsvét: Van B-terv! kép 11403
 

 

Szólj hozzá!


Életműkoncertet ad Hobo az Arénában

Életműkoncertet ad Hobo az Arénában

2019. március 30-án Földes László Hobo többórás koncertet ad a Budapest Arénában, amelyben felmutatja 50 évesnél hosszabb pályája legfontosabb...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Karácsonykor ismét Álomutazó – mesemusical Zsédával, Falusi Mariannal és Radics Gigivel

Az Álomutazó mesemusicalt először tavaly mutatták be a BOK csarnokban, akkor mintegy 50 ezer ember látta. A darab idén karácsonykor 10 alkalommal ismét színpadra kerül, de hamarosan megérkezik a boltok polcaira a csomagban megjelenő Álomutazó CD és a tavalyi nagy sikerű előadást tartalmazó DVD.

Öt magyar lemez is felkerült a 2018-as nemzetközi világzenei listára!

Öt magyar lemez is felkerült a World Music Charts Europe (WMCE) nemzetközi világzenei toplistájának idei összesítésére. A 150-es elitben a legjobb helyezést Lakatos Mónika érte el, akinek Romanimo című, a Gryllus Kiadó gondozásában megjelent albuma a 14. lett.

Varga Viktor gyerekkorában temetéseken énekelt

Kevesen tudják, hogy Varga Viktor operaénekesnek is tanult, aztán a jazz felé fordult. Ha nem zenél, akkor fest vagy szobrászkodik, pihenésként pedig meditál – mostanában idejének nagy részét a próbateremben tölti.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek