Neoton 1000

Csak pár nap, de micsoda sztárok! VeszprémFest 2016

2016/07/04  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Emeli Sandé, Kool & the Gang, Katie Melua, Vaya Con Dios, Diana Krall, José Cura, Nigel Kennedy, Al Di Meola, Paco de Lucia, Kocsis Zoltán, Richard Bona, Herbie Hancock, Chick Corea, Jan Garbarek, The Gypsy Kings, Candy Dulfer, Gilberto Gil, George Benson, Buena Vista Social Club Omara Portuondóval – mi a közös bennük? Hát az, hogy mind felléptek a 2004 óta megrendezett VeszprémFesten.

Csak pár nap, de micsoda sztárok! VeszprémFest 2016

A VeszprémFest egyfajta vidéki végvára a világszínvonalú zenei produkcióknak, olyan sztárok felvonultatásával, akik Európa és a világ színpadainak deszkáin is otthonosan mozognak. Ez a mintegy két évtizede beköszöntő pár nap  – idén július 13-17. – évről évre egyre fontosabb bejegyzés a fesztivál-, kultúra- és zenerajongók naptárában. 

Nézzük, mi vár rájuk idén!

2016. július 13., szerda
Omara Portuondo & Diego El Cigala – 85 TOUR

Omara Portuondo 85. születésnapját és 70 éves előadói pályafutását ünnepli Diego el Cigalaval Európa legnevesebb koncerttermeiben. A nagyszerű kubai díva és országa művészeti nagykövete olyan ünneplést szeretne, ami képes bemutatni hosszú karrierjének lenyűgöző íveit – annak minden egyes állomását a „Besame Mucho”-tól a „Veinte Años”-ig. A turné megidézi fiatalkori éveit, soha nem szűnő rajongását az elegáns kabarék világa iránt, a különböző ízeket és zamatokat a Buena Vistás napoktól egészen máig – ezekből áll össze az ünnepi lakoma, tele pikáns élvezettel.

2016. július 14., csütörtök
Gregory Porter – MINDIG SAPKÁBAN!

A 45 éves amerikai jazzénekes először jár Magyarországon. Portert ma az egyik leginkább magával ragadó bariton hangnak tartják. Hatalmas lelket sugároz, amely egyszerre közvetít érzelmeket és intellektualitást, anélkül, hogy a dalok előadásában a legkisebb hangi manír is fellelhető lenne. Nate Chinen ezt írta a New York Times-ban: „Gregory Porterben megtalálható minden, amit egy férfi jazzénekestől elvársz, és egy-két olyan dolog is, amiről nem is tudtad, hogy elvárod.” A Jazz Times hasábjain Dee Dee Bridgewater jazzelőadó így méltatja: „Régóta nem volt ilyen férfi jazzénekesünk. Szerzeményei is gyönyörűek. Csodás történetek mesélője.” Veszprémben legújabb lemezét, a Take Me To The Alley-t mutatja be (megjelenés 2016. május), de emellett természetesen elhangzanak korábbi, legismertebb dalai is.

 

2016. július 15., péntek
Lisa Stansfield – VISSZA A ZENÉHEZ!

A 80-as évek végén és a 90-es években Lisa Stansfieldet a világ egyik legnépszerűbb popsztárjaként tartották számon. A 2000 utáni első évtizedben a popzenéről a színészetre helyezte át a hangsúly, de 2013-ban Lisa teljes erővel ismét a zene felé fordult, két turnéval szerte az Egyesült Királyságban és Európában. Legutóbbi, hetedik albuma 2014 februárjában jelent meg Seven címmel, melynek létrejöttét az énekesnő soul iránti rajongása inspirálta, és amely egyben egy óda ahhoz a 10 évhez, amelyet klubokban töltött énekléssel. Veszprémbe leghíresebb slágereit hozza el.

2016. július 16., szombat
Jamie Cullum – BUBLÉN KÍVÜL IS VAN ÉLET!

A 36 éves Jamie Cullum pályafutása egy Grammy-, két Golden Globe-, három Brit-, három Sony Rádió-, két „Az Év Embere” díjjal és jelöléssel – hogy csak a legfontosabbakat említsük – igazi sikertörténet. Mindezek mellett világszerte eladott több mint 10 millió lemezével ő az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb jazzművésze. Sokoldalú tehetség, hiszen a londoni West End színpadára is írt dalt, szerepelt televíziós show-kban. Jelenleg is főműsoridőben fut díjnyertes heti show-ja a BBC Rádió 2-n, Európa leghallgatottabb rádiócsatornáján, és büszke arra, hogy mint DJ elsőként játszhat olyan új jazzsztárokat, mint Gregory Porter és Laura Mvula.

 

2016. július 17., vasárnap
Thievery Corporation – A VALÓDI BABILON

Februárban járt Budapesten a generációk zenei ízlését meghatározó Thievery Corporation alapítótagja, Rob Garza. Most az egész csapat – alapvetően duó... – eljön Veszprémbe. A formáció 1995 nyarán alakult a washingtoni Eighteenth Street Lounge-ban, a ma már világhírű helyszínen, amely most is valódi inkubátora a város underground zenei világának. Rob Garza és a szórakozóhely társtulajdonosa, Eric Hilton az erős italok, a dub, a bossa nova és a jazzlemezek jóvoltából jöttek össze, és elhatározták, megnézik, mi jön ki abból, ha mindezt egy lemezstúdióban összekeverik. Hogy mi lett ebből? Egy világhírűvé tett klub és kiadó, nagysikerű gyűjtemények, legendás elő koncertek és a több mint egymillió eladott album... A MOL Nagyon Balatonnal közösen szervezett koncerten a számos zenésztárssal fellépő csapat 20 éves fennállását ünnepelheti a közönség.

 

 A fesztivál kísérőrendezvénye a Rozé, Rizling és Jazz Napok. 

 

Szólj hozzá!


Bejelentették az első fesztivált a koronavírus megjelenése óta – Horvátországban

Bejelentették az első fesztivált a koronavírus...

A Travelo értesülése szerint a Forestland elnevezésű elektronikus zenei rendezvény lesz az első, amelyet a zárlat után engedélyeztek a Muraköz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

Zenész vagy? Akkor játszol ingyér'?

Kering a Facebookon egy meglehetősen elkeseredett levél, amit egy jazz- és zongoraművész írt alá, s zenészek osztogatják meg azzal a kommenttel, hogy "Kezdődik?".

Milyen Glastonbury a fesztivál nélkül?

Bármilyen furcsa is (nem az), vonzó, kedves, úti célnak is kiváló. Erről egy John Sturgis nevű úr számolt be a Sun magazinnak.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek