Django Feszt a Kobuciban – Na de ki az a Django?

2022/08/10  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Az Óbudai nyár programsorozat keretein belül augusztus 14-én Django Feszt lesz a Kobuci kertben. A fesztivál méltó emléket szeretne állítani Django Reinhardt gitáros és Stephane Grappelli hegedűs zenéjének.

 Django Feszt a Kobuciban – Na de ki az a Django?

Ha már egy egész rendezvény szól az emlékének, érdemes néhány dolgot megtudni Jean-Baptiste Weissről, cigány-és művésznevén Django Reinhardtról.

  • Egy lakókocsiban született 1910-ben. Édesanyja egy manus-szinti (2 franciaországi cigány népcsoport, nem hangszer!) komikusokból és zenészekből álló vándor társulatnak volt a tagja.

  • Hegedűn, bendzsón és gitáron is megtanult játszani, s tehetségét már korán felfedezték és elismerték.

  • 18 éves korában egy tűzesetben súlyosan megsérült. Hosszasan lábadozott egy szanatóriumban, és kifejlesztette azt a játékmódot, amellyel két ujjal is virtuózan tudott játszani.

  • 1934-ben ismerkedett meg Stéphane Grappellivel, akivel megalakították a híres Quintette du Hot Club de France-ot. Az együttes tagjai: Stéphane Grappelli – hegedű, Django Reinhardt – szólógitár, Joseph „Nin-Nin” Reinhardt (Django öccse) és Roger Chaput – ritmusgitár, valamint Louis Vola – nagybőgő.  • Gyakorlatilag új műfajt teremtettek, ami szinti szving, mánus dzsessz, illetve nevük után Hot Club-style néven vált ismertté. Számos kompozíciójuk azóta már a jazz-standard-ek közé számít.  • A háború alatt különváltak, ekkor fogott Reinhardt a kezébe elektromos gitárt. Szerencsére a haláltáborokat mindegyik zenész elkerülte. Őt konkrétan a háború alatt szerencséje összehozta a Luftwaffe egyik tisztjével, akit társai Doktor Jazznek szólítottak – ő gondoskodott a biztonságáról.  • "Pár év múlva Amerikában is híres lett. Duke Ellington szerződtette, de Django nem volt éppen olajozott fogaskerék a metronóm pontossággal működő zeneipari gépezetben: néha úgy ment föl a függöny, hogy üres maradt a színpadra bekészített széke, mert ő inkább csatangolt, vagy éppen csak nem ért vissza délutáni sétájáról. Netán meglátott egy szép nőt, és elcsavarták a fejét vagy csak eltévedt. Sztár volt, de romantikus cigány muzsikushoz illő allűrökkel." (Népszava)
  • A háború után ismét együtt folytatták a zenélést, egészen Django 1951-es visszavonulásáig. A zenész 1953-ban hunyt el, mindössze 43 évesen.

  • Fia, Babik ekkor még csak tízéves volt, később apja nyomdokain ő is zenész lett. Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes már a Müpában is fellépett.
  • Django emlékére Samois-sur-Seine-ben minden évben dzsesszfesztivált szerveznek, ezzel is tisztelegve emléke előtt.

 

Ami pedig az egész napos nemzetközi zenei fesztivált illeti, Óbuda szívében nemzetközi a fellépőgárda: francia, német, szerb és magyar zenészek ünneplik meg az első magyar Django fesztet.

A program:

Django & Stephane Nagyszínpad

Angelo Debarre ft. Aurore Voilqué Trio
Roby Lakatos
Léo Ullmann
Dejan Krsmanovic Balkan Gypsy Jazz Quartet
Még egy kört! Gypsy Jazz Band
Emmet Ray Experience

Jazzmanouche.hu Jam Színpad

Nyitott jam a jazz manouche szerelmeseinek Illés Ferenccel, az első magyar nyelvű gypsy jazz gitározással foglalkozó honlap alapítójával és a Budapest Gipsy Swing zenekar vezetőjével. A jam mindenki számára nyitott! Úgy képzeljétek el, mint ahogy az a francia fesztivál videóján is lűtható-hallható: igazi örömzene!

A Django Feszt védnöke: Roby Lakatos

 

Nyár, plázs, koncertek Óbudán

 

 

 

Óbudai Nyár, Kobuci, Django Feszt

 

 

Szólj hozzá!


Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai turnéra indulnak

Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai...

Ázsia nem idegen a Bohemian Betyars számára, korábban is turnéztak arra, háromszor is, s ezen események során kifejezetten hasznos kapcsolatokat...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Az ABBA egykori tagjához kerültek Avicii felvételeinek szerzői jogai

A 2018-ban, 28 évesen elhunyt Avicii családja a zenész által készített mesterfelvételek, vagyis hivatalos eredeti felvételek szerzői jogainak 75 százalékát eladta a svéd Björn Ulvaeus, az ABBA zenésze által alapított Pophouse-nak, amely amúgy az ABBA Voyage műsort szervezi Londonban.

Jubileumi arénás előadással és koncertturnéval ünneplik az István, a király bemutatásának 40. évfordulóját

Nagyszabású programsorozattal, a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállítással, a Papp László Budapest Sportarénában jubileumi előadással, továbbá koncertturnéval ünneplik az István, a király című rockopera bemutatásának 40. évfordulóját jövőre.
Új koncertek