Elrajtolt a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál

2015/04/10  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Az Oscar-díjas magyar operatőr, Zsigmond Vilmos fotókiállításával indul a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál. Idén 17 napon keresztül, 43 helyszínen zajlanak majd az események, a látogatók 170 program közül válogathatnak.

Elrajtolt a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Klasszikus nagyzenekari és kamarazenei koncertek mellett idén is számos opera-, jazz-, világzenei, crossover, tánc- és színházi produkció, képzőművészeti és szabadtéri program várja az érdeklődőket. A műfajok legjobbjai érkeznek Budapestre, ezekből az előadásokból szemezgetünk most.

A Fesztiválnyitó Promenád zenés-táncos forgataga idén is várja a vállalkozó kedvű városlakókat, akik a közel hatszáz táncoshoz, énekeshez és zenészhez csatlakozva köszöntik majd a tavaszt az Andrássy úton. Ismét felépül a tavalyi eseménysorozat egyik legfelkapottabb látványossága, az óriás betűkből kirakott Budapest-felirat a Hősök terén, a piros fesztiválkockákban bárki kipróbálhatja karmesteri képességeit, zenélhet a reggeli kávésbögréjével, a költészet napján pedig verseket hallgathat.

Április 26-án pedig a Nemzeti Múzeum lépcsőjén gyermekkórusok nagyszabású koncertje zárja a Budapesti Tavaszi Fesztivál szabadtéri programsorozatát.

Az operarajongók már biztosan készülnek Leo Nucci áriaestjére az Erkel Színházban. A világ egyik legkeresettebb Verdi-baritonja a 19. század legnépszerűbb zeneszerzőjének legszebb operaáriáiból állította össze műsorát.

Szintén az Erkel Színházban állítja színpadra Verdi egyik legnépszerűbb operájának felújított változatát a Magyar Állami Operaház. Az Aidát ezúttal a színházi rendezőként jól ismert Mohácsi Károly interpretálásában, Johan Botha főszereplésével láthatja a közönség.

A jazz szerelemeseinek kihagyhatatlan lesz a több mint negyven éve a pályán lévő Dresch Mihály koncertje, ahol a régi-új Dresch Quartet is színpadra lép, és az újrahangszerelt saját számok mellett új kompozíciók is felcsendülnek majd.

A bársonyos hangú jazzénekes, Kevin Mahogany védjegyévé vált virtuóz scat éneklési stílusa. Budapestre legújabb, a legkiválóbb osztrák zenészekkel készült A bécsi viszony címre keresztelt albumával érkezik, amelyen most először a saját dalok mellet klasszikus jazz nóták is elhangzanak majd.

Az idén első kiadásának 150. évfordulóját ünneplő meseregény, Lewis Caroll Alice Csodaországban című könyve ihlette Ashley Wass zongorista és Matthew Trusler hegedűművész crossover produkcióját. A gyermekirodalom klasszikusát 12 kortárs muzsikus - többek közt Mark-Anthony Turnage, Howard Blake, Ilya Gringolts, Carl Davis – segítségével öntötték új formába. A mű először Budapesten a Bálnában lesz látható londoni világpremierjét követően.

A 19. századi bécsi szalonok hangulatát idézi meg a Schubert Kvartett budapesti műsora. A négy kiváló énekes (Christiane Oelze, Birgit Remmert, Markus Schäfer, David Jerusalem), valamint a zongora- és fortepiano-művész Eric Schneider Schubert szólódalaiból, a legkülönbözőbb összetételű duettekből, tercettekből, és énekes kvartettekből összeállított válogatása a tavalyi év egyik hanglemez-szenzációja volt.

A 2009-es Genfi Nemzetközi Énekverseny megnyerése után Pasztircsák Polina nemzetközi koncert- és operaénekesi karrierje meredeken ívelt fel, számos európai országban - operákban és koncerttermekben - vendégszerepelt. Változatos és varázslatos, stíluskorszakokon átívelő dalestjén Jan Philip Schulze kíséri majd zongorán.

 

 


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek