Első magyarországi koncertjére készül a Level 42 – Paloznakon adnak leckét szerelemből (is)

2023/03/23  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

A nyolcvanas évek világhírű angol dzsessz-funk csapata augusztus 5-én a Paloznaki Jazzpikniken lép fel. Mark King basszusgitáros, énekes, dalszerző emailen válaszolt az MTI kérdéseire.

Fotó: LEVEL 42/FB

A Level 42 2020-ban és 2021-ben is a járvány miatti bizonytalanságok, valamint az Egyesült Királyság szigorú ki- és beutazási korlátozásai miatt mondta le tervezett koncertjeinek nagy részét, köztük a Paloznaki Jazzpikniket. Idén a fesztivál zárónapján, augusztus 5-én játszanak a Balaton-felvidéken

"Olyan műsort állítunk össze az idei turnéra, amely a zenekar egész eddigi pályafutását átíveli. Minden lemezünkről szeretnénk valamit játszani, így egy 1980-tól napjainkig tartó időszak zenei összefoglalója várható. Mivel velünk lesz egy remek fúvósszekció, lehetőség lesz arra, hogy a régi dalokat sokkal dinamikusabban tudjuk előadni" – fogalmazott.

Az 1979-ben alakult Level 42 első, másfél évtizedes aktív korszakában tíz stúdióalbumot készített, és olyan slágerek szerzője és előadója volt, mint a Lessons in Love, a Running in the Family, a Something About You vagy az It's Over. A csapat világszerte több mint 30 millió lemezt adott el.

"Az együttest négy jó barát alapította 1979-ben Londonban. Nagyon sok amerikai zenét hallgattunk akkoriban, ezért természetes volt, hogy olyan irányba indulunk el, amelyben a funk, a dzsessz, a rock egyaránt markánsan jelen van. Korábban soha nem írtunk dalokat, azt menet közben sajátítottuk el" – idézte fel Mark King a kezdeteket.

A különleges ujjpengető technikával játszó zenészt a nyolcvanas években több amerikai és brit zenei szaklap a világ legjobb basszusgitárosának választotta.

"Szerencsés voltam, mert a Level 42-ban lehetőségem volt kibontakoznom a hangszeremen. Sokat segített, hogy kiváló zenészek vettek körül, köztük csodálatos dobosok, mint Phil Gould, Gary Husband, manapság pedig Pete Ray Biggin. Korábban én is dobosként kezdtem, a basszuson dobolás ötletét olyan legendáktól lestem el, mint Stanley Clarke, Louis Johnson, Doug Rauch vagy Larry Graham".

A Polydor Records 1980-ban öt lemezre szóló szerződést kötött a Level 42-vel, és ebben az időszakban forrt ki a rájuk jellemző stílus, ekkor lettek egyre ismertebbek és kezdtek turnézni. Aztán a nyolcvanas évek közepén berobbantak az első slágerek és a zenekar az 1985-ben kiadott World Machine című albummal befutott. A Level 42-t a nyolcvanas évek közepétől éveken át a legjobb brit együttesnek választották. Az eredeti felállásban Mark King mellett Mike Lindup (billentyű, vokál), Boon Gould (gitár) és Phil Gould (dob) szerepelt, később számos tagcsere volt, Mark King 1994-től 2001-ig szüneteltette zenekarát és szólóban dolgozott. Most mellette Mike Lindup, Nathan King és Pete Ray Biggin, valamint Sean Freeman (szaxofon), Nichol Thomson (harsona) és Dan Carpenter (trombita) zenél.

"Akkor nagyon sokat változott a zenei színtér, hogy mit hallgatnak az emberek, és miként készül el egy felvétel. Számomra felszabadító erejű volt, hogy nem új zenekarként kellett ismét versenybe szállni, és rengeteg olyan dalunk volt korábbról, amit a rajongók hallani akartak" – válaszolta a frontember az MTI kérdésére.

A Level 42 2006-ban újra lemezt készített – ez volt a Retroglide –, és ismét turnézni kezdett. Az együttesben immár több mint húsz éve Mark öccse, a másik King gitározik.

"Nagyszerű zenész, egyáltalán nem azért játszik a Level 42-ben, mert a testvérem. Persze jó érzés, ha a tesód veled van a turnén, de Mike Lindapot is meg kell említenem, akivel néhány év kihagyástól eltekintve a kezdetektől együtt zenélünk".

Arra a felvetésre, milyen érzés sokszázadszor előadni olyan slágereket, mint a Running in the Family vagy a Lessons in Love, Mark King leszögezte: nagyon klassz.

"Minden dal olyan számomra, mintha egy régi ismerős lenne. Öröm, amikor tudod, a közönség várja, hogy ezeket eljátszd".

Az idei fesztivál (2023- augusztus 3-5.) headlinerei között rajtuk kívul megtaláljuk Rick Astleyt is – és nagy meglepetésünkre a Thievery Corporationt is – a fellépők listája még nem teljes, de lehet még ismerős nevekre bukkanni.



Level 42, Paloznaki Jazzpiknik

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek