Elviselhetetlen por, sziasztok, magyarok!, vidám vasárnap

2022/08/13  ·   Fesztivál   ·  Juhász Vali

Azért járunk Szigetelni, mert remek a hangulat, sok a helyszín és a fellépő, színvonalas koncertek vannak és kint vagyunk közben a jó levegőn. Négyből kettőt masszívan teljesített az idei Sziget, a többin van még mit javítani.

Fotó: Túry Gergely

Flott beengedés, rövid sorok (délután), kedves staff-ok - jól indult a szerdai buli, még úgy is, hogy Justin Bieber és (remélem) Stromae koncertjére rengeteg embert vártak, nem volt fennakadás. Megpróbáltunk mindent megnézni, sok-sok fotót készíteni, de ebben nem segített a fényképezőgép, ami úgy döntött, hogy az első óra után nem működik együtt.

A négyórási fellépő, Azariah egy két részből álló bulit nyomott le, az elsőben inkább angolul, a másodikban pedig főleg magyarul adta elő a dalait, Desh-sel kiegészülve. A srác abszolút elfért a Nagyszínpadon, ki is töltötte a teret, a közönség is vele volt - jó választás volt péntek délutánra.

Egy probléma volt csak, már ekkor kezdett megtelni a levegő azzal a porral, ami az este végére fulladásos rohamokat okozott az embereknek. Talán jó ötletnek tűnhetett a szervezők részéről, hogy nem rakták le a gumi-térkövet a Nagyszínpad elé: akkor talán több ital fogy - így gondolkodhattak, hiszen csak azzal lehetett elviselni a port (szerintem azzal sem). Vagy azt feltételezték, hogy úgyis maszk lesz mindenkin, hiszen itt a következő covid-hullám, ki tudja? Az meg, hogy - bár nem vagyok olyan, aki nyafog a koncertkörülmények miatt - de olyan szinten lett tele a tüdőm a porral, hogy emiatt idő előtt menekültem ki, egész éjjel köhögtem és még most is fulladok.

Körbejárva a Szigetet, sokkal kevesebb kulturális és civil rendezvényt láttam, mint az ezt megelőző években. A terület is kicsit kisebbnek tűnik, több a kempingező sátrak által elfoglalt rész, mint a rendezvényhelyszín. Nyilván sok program csak késő este kezdődik, de egyre kevesebbet gondolnak azokra szerintem, akik csak egy napra mennek ki, és nem estefelé kelnek, hanem délután vetnék bele magukat a Sziget forgatagába. Persze volt vurstli, meg az élő szobrok (gyönyörűek voltak), néhány kézműves foglalkozás és rengeteg kajás stand. Az árakról én most nem írok, erről a témáról megemlékeztek sokan a napokban, mi vittünk egy üveg vizet, kimenetel előtt ebédeltünk, nem vettünk ott semmit - bár az illatok csábítóak voltak, de az árlisták nem.

A cirkusz a sajtóban olvasható okokból nem volt nyitva (egy artistát baleset miatt súlyos sérülésekkel szállítottak kórházva), más programok este 11 után kezdődtek volna, de azokat a beszívott por (amit most is az orromban és a tüdőmben érzek) miatt nem tudtuk abszolválni. Míg nem lett tele az ember tüdeje, addig tanúja lehetett egy egészen kiváló előadó fellépésének, aki már évek ezelőtt nagyszínpados kellett volna, hogy legyen. 2014-ben - állítólag a saját kérésére (mondjuk, ha sajtós lennék, én is ezt mondanám) - "sátor és sötét" volt a buliján. Valamint óriási tömeg, amire nem számítottak a szervezők akkor. Arra a pánikra sokan emlékeznek, van aki azóta be se teszi a lábát a Szigetre.

Pedig Stromae mostani bulija biztosan kárpótolta volna őket is. Ez a belga srác (nemsokára 40 éves) túl van egy nagyon sikeres induláson, aztán némi mentális megboruláson (erről itt írtunk) és egy remek új albumon. Komplett műsorral érkezett, lemezminőségben énekelt, kiválóan felépített színpadi show-t hozott. Már nem is hiányzott a színház a Szigetről, hiszen itt volt Stromae, aki elmesélt nekünk egy komplett történetet, miután fülig érő szájjal és imádnivalóan kedvesen beköszönt: "Sziasztok, magyarok!"

Később meg is táncoltatta a közönséget (az Alors On Danse című dal kis tánca TikTok trend volt tavaly), akik két köhögőroham között igyekeztek követni a nem túl bonyolult koreográfiát. Ezt a fiút nagyon tunningolta, hogy ennyi ember előtt játszik és még a nem francia anyanyelvűek is sok szöveget tudnak kívülről - Tel Aviv pedig egyenesen egy táblán kérte, hogy hozzájuk is látogasson el.

Ha csak ez az egy koncert lett volna a Szigeten pénteken, már megérte volna eljönni. Pedig Justin Bieber még csak eztán jött.

Nem fogok róla litániát írni, mert nincs nagyon mit kiemelni. Stromae-jal ellentétben az ő koncertjén szinte egyáltalán nem verődött fel a por, hiszen nemigen táncolt senki. Pedig a vidám vasárnapon is lehet táncikálni, de ott legalább átsugárzik az energia a hívekbe, itt meg nem nagyon sugárzott semmi.

Az a por ülepedett le és állt meg a Nagyszínpad körül, amit előtte felvertünk.

A közösségi oldalak tele vannak azzal, hogy "unalmas és playback" volt Justin Bieber koncertje. A Belieberek (a hivatalos rajongótábor) biztosan nem így gondolták, zokogtak az első sorokban és örömükben túl is kiabálták Justint. Ez nem volt nagyon nehéz, mert bár a hangosítás rendben volt, a 28 éves pattanásos "bácsikának" nem volt erő a hangjában, de a teste többi részében se nagyon. A kicsit hátrébb lévő sorokban az emberek inkább beszélgettek, miután megcsinálták a kötelező fényképeket a sztárról. Igen, tudom, hogy beteg volt és hősies tett tőle, hogy elvállalta a Szigetet, de lehet, hogy inkább nem kellett volna. Nem tudtam eldönteni közben, amikor 30 perc után végre átszaladt egy mosoly az arcán (amikor bemutatta a zenekarát), hogy a mentális egészségének az tesz-e jobbat, ha koncertezik vagy az, ha nem. "Nem jött át" semmiféle kisugárzás, ami elfeledtette volna velünk a pusztító, egészségtelen port, amitől még mindig fáj a tüdőm.

Gyógyulj meg Justin és legyen egy fergeteges buli márciusban az Arénában, vagy ha úgy gondolod, inkább menj egy hosszabb pihenőre, hátha addigra megerősödsz. Drukkolunk neked.

Akik nem voltak kíváncsiak a világsztárra, remekül elfoglalták magukat a világzenei színpadnál, a Petőfinél is színvonalas magyar zenekarok voltak és a DJ-k is kiszolgálták a más szórakozásra vágyókat. Valószínűleg este 9 után ők jártak jobban.

Sziget Fesztivál, fesztivál, 2022, Stromae, Justin Bieber, Azariah, Desh

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek