Ha kiszabadul a szellem a palackból – rád vigyáz a Safety First

2022/07/09  ·   Fesztivál   ·  Herbály Dorottya

Két olyan év után dübörög a fesztiválszezon, amikor a legnagyobb hazai fesztiválok, mint a Volt, a Balaton Sound vagy a Sziget a pandémia miatt elmaradtak. Ennyi kihagyás után a régi motorosoknak is vissza kell rázódniuk, a fiatalok közül pedig sokan idén tapasztalhatják meg először, hogy milyen is az, amikor napokra egy más dimenzióba csöppen az ember, ahol a zene, a szórakozás és – mondjuk ki – a „piálás” kerül a középpontba.

Fotó: Balaton Sound

Jó tudni ilyenkor, hogy olyan kezdeményezések segítségével vigyáznak a háttérben a szórakozni vágyókra, mint a Safety First, akikkel a Balaton Soundon beszélgettünk. 

De mi is az a Safety First?

Korábbi cikkünkben már összefoglaltuk a 2018-ban indult kezdeményezés lényegét, amely magyar és külföldi önkéntesek bevonásával, digitális megoldásokkal, valamint egy TikTok influenszer-kampánnyal támogatja a fiatalokat, s amely elhozta az European Festival Awards (EFA) gáláján az Egészség és Biztonsági Fejlesztések kategóriájának fődíját is.

 A program anno 38 fővel indult, 2019-ben 85-re nőtt a létszám, majd idén, átgondolva működésüket, már 52 fősre bővült az önkéntes csapat a Balaton Soundon. Emellett egy 10 fős technikai stáb is támogatja az önkéntesek munkáját, s egy 4 fős tréneri csapat vesz részt a képzésükben, melynek tagja dr. Zacher Gábor toxikológus, dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus és Dr. Lovas Kázmér, az In-Kal Zrt. vezérigazgatója.

A 3 napos felkészítő tréning során az önkéntesekből egy olyan csapatot kovácsolnak, ahol közös munkájuk eredményeként vigyázni tudnak a fesztiválok alatt azokra a résztvevőkre, akik kicsit túltolták…A pszichológus, orvostani és nemzetközi tanulmányokat folytató hallgatók ezalatt megtanulják, milyen helyzetekben kell segítséget nyújtani a fesztiválozóknak. Az önkéntesek a fesztivál alatt is különböző egészségügyi, technikai és biztonsági szolgálatokkal voltak összeköttetésben, így akár egyenest hozzájuk is fordulhattak problémáikkal a fesztivál látogatói.

A „safety first”-ösök jellemzően párban sétálnak a fesztivál területén és az ő dolguk az, hogy kiszúrják, ki van rosszul. A képzés során megtanították nekik, hogy igenis merjenek odalépni a fesztiválozókhoz, hiszen nem lehet tudni, hogy valaki épp csak sütkérezik a napon vagy kidőlt és szüksége lenne vízre vagy arra, hogy behúzzák a tűző napról. Az is megeshet, hogy cukorbeteg, de a nagy fesztiválozás közepette elfeledkezett a napi rutinról...

Fotó: Balaton Sound

„Az idén négynapos fesztiválon a SoundWatch online segítségkérő funkciót mindössze 20 alkalommal vették igénybe a fesztiválozók, azonban a helyszíni Safety First állomásokon több mint 750 alkalommal segítettek az önkéntesek” – mondta el a helyszínen Bodnár Diána projektvezető.

Arra kérdésre, hogy leginkább melyik korosztályból kerültek ki a segítségre szorulók, azt a választ kaptuk, hogy jellemzően a 16-25 évesek szorultak ellátásra leginkább.

“Pszichológusként hadd tegyem hozzá, hogy 23 éves korban alakul ki teljesen az önkontroll, az önszabályozás képessége. Plusz a fiúknál evolúciósan létezik az úgynevezett fiatalhím-szindróma, amikor a tesztoszterontól hajtva és egymással versengve mindenféle kihívásokat kezdeményeznek... Amúgy ehhez fesztivál sem kell, anélkül is megtörténik” – magyarázta dr. Hevesi Kriszta, aki amellett, hogy az önkéntesek képzésében is részt vett, a fesztivál ideje alatt tanácsadóként segítette a munkájukat.

 TikTok kampánnyal a talajrészegség ellen

“Próbáltuk a TikTokon keresztül humoros formában átadni, hogy milyen, ha valaki részegen bulizik, s mik a hátrányai a dolognak.(Például, hogy elveszti az összes pénzét.) Mi a különbség, ha valaki  józanul vagy kevésbé részegen bulizik. Ez utóbbi esetben például nem kell, hogy másnap a barátai, meséljék el neki, hogy részegen mit csinált. Marad pénze, emlékszik a fiú/lány nevére, akivel ismerkedett” – mondta Zorigt Batjin kommunikációs igazgató, aki hangsúlyozta, hogy a Safety First kampányában a tudatos bulizás előnyeit emelik ki. “Ez volt a brief a tiktokerek felé, és nagyon humoros videók születtek, amiket több 100 ezren néztek meg. (Például itt.)

Mit keres benne egy szexuálpszichológus?

A Safety First csapata a népszerű influenszerek mellett bevonta a kampányba dr. Hevesi Krisztát is, aki a TikTok-ra már számos szexedukációs videót készített, hiszen rengeteg olyan téma van, amit a hagyományos sajtóban nehezebb kommunikálni.

“A TikTok népe lassan kezdi megszokni, hogy szexuálpszichológusként a szexről beszélek... Nagyon fontos például kommunikálni azt, hogy az óvszerhasználat nem csak a nem kívánt terhességtől véd meg: a fesztiválokon sajnos gyakran megjelennek a szexuális úton terjedő betegségek is. Fontos, hogy legyen náluk óvszer, és tudják, hol lehet beszerezni őket, hogy ne akkor rohangáljanak, amikor már szükség van rá. Vagy például, az alkohol kapcsán, legyenek tisztában azzal, hogy miként hat a szexuális viselkedésre: a vágyat ugyan megnöveli, viszont a teljesítménynek árthat. Meg azt, hogy egy-két pohár szorongásoldó még ok, viszont ha valaki sokat poharazik, akkor szétesik, és nem igazán lesz vonzó. Mérsékelt alkoholfogyasztással nincs szégyenkezés másnap. Ráadásul, ha véletlenül pont itt fut össze a nagy Ő-vel, amire egyébként nagyon sok példa van, akkor ne rontsa már el az esélyeit. Az emberek egyébként a legkülönbözőbb formátumra isszák magukat: van aki agresszívvá válik, van aki beszélgetőssé, van aki szexi lesz és nekiáll vetkőzni, van aki meg kötekedősre, és nekiáll provokálni...”

Az online térből a valóságba

Dr. Hevesi Kriszta szerint az elmúlt két év, a karantén időszak és a háborús szorongás következtében a fiataloknál jól elkülöníthető reakciók figyelhetők meg.

“Két véglet érzékelhető, ahogy azt a kapcsolatoknál látjuk, amelyek vagy felbomlottak, vagy pedig házasság lett belőlük. Vagy közelítés, vagy távolítás. Ugyanez igaz itt is, az egyik, amitől egyébként tartottunk is, hogy sokan beleragadtak a virtuális térbe. Túl sok a pánikbeteg, a szorongás, a depresszió, a fiatalok nem is akarnak kilépni belőle, mert szociális szorongásuk van."

Véleménye szerint ezért fontos a Safety First kezdeményezés és az üzenete, hogy biztonságos fesztiválozni. Hiszen itt van lehetősége az embereknek a valódi életben ismerkedni, találkozni megélni az élményeket, nem pedig csak kattintgatni, húzogatni az online térben. Merni kell kilépni.

“A másik véglet az, akire első sorban vigyázni kell. Aki mint a palackból kiszabadult szellem habzsolja az életet, hiszen végre mindent lehet – a határait viszont nem ismeri. S van, akinek – ne felejtsük el – ez az első fesztiválja. Kimaradt az az időszak, amikor beleszokhatott volna a bulikba, így rájuk kiváltképpen fontos vigyázni."

A helyszíni jelenlét mellett ezért is érezte a fontosságát a fiatalokkal való kommunikációnak a program. A friss fesztiválozóknak, de a visszatérőknek is érdemes felhívni a figyelmét néhány dologra – és noha a Soundnak vége, a nyári fesztiválok sora áll még előttünk:

“Tudd azt, hogy lehet akár 40 fok is, vigyél valamit, amit a fejedre teszel, mert lehet, hogy nem tudod bent megvenni. Vagy az is fontos, hogy ne állj rá nagyon a hangfalra. Sőt, bizonyos időnként szükséges, hogy közbeiktass  más programokat, ne csak a zene legyen.“

A pszichológus fogalmazta meg a Safety First egyik ars poeticáját is.

 “Hogyha valaki bajban van, akkor ne sétáljunk el mellette, időhiány miatt, érdektelenségből vagy ami a legfontosabb: azért, mert azt hisszük, hogy nem tudunk segíteni. Zamárdiban ott volt például a Sound Watch, amin rögtön segítséget lehetett hívni – már ezzel segítettél, Ennek hiányában vagy emellett lehet szólni egy járőrnek, biztonsági embernek. (Gyakorlatilag bárkinek, csak szólj – aszerk.). Abban bízunk, hogy ezt a tulajdonságot generalizálni tudjuk, hogy a fiatalok megtaníthatók arra, hogy igenis tudnak segíteni. A hétköznapokban ott a mentők az alkalmazása... Ezt is érdemes letölteni, és az alkalmazásával segíteni tudunk akár magunkon, akár másokon is. Ez a fesztiválos útmutató a civil életben is jól használható képességet tanít a fiataloknak.”

***

Összefoglalnánk pár szóban, mert mostanában a hosszabb cikkek nem állnak a népszerűségi lista csúcsán (aszerk.):

1. Sok ifjú titán idén fesztiválozik először, és azt hiszi, bármit megtehet. Ez a tapasztalatok szerint nem így van, mindennek és mindenkinek megvan a maga határa, főleg úgy, ha eddig nem sűrűn volt piaközelben és/vagy nem mert inni, mert utána haza kell, ugye, menni, de a fesztiválon kitör a Nagy Szabadság. Iszonyú sok jó dolog történik egy fesztiválon, úgy hazautazni, hogy a fele nincs meg... nettó pazarlás és az ital is elég drága.

Nekik Bérczesi Robi soraival üzenünk:

"...hogy te mi a faszér' jársz el szórakozni
ha alszol szinte egész végig
csak akkor kelsz mikor a pultból kérik..."

2. Noha Soundnak vége, van még a nyáron fesztivál bőven, senkit ne hagyjatok magára a bajban, legyen az benyomott haver vagy a tűző napon fekvő ismeretlen. Inkább tíz téves riasztás, mint egy elmulasztott életmentés. Ha nem tudsz segíteni, szólj valakinek!

3. Igyál sok – vizet! :)

Nagyjából ennyi, mindenkinek jó fesztiválozást!





Balaton Sound, Safety First, önkéntesek, applikáció

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek