Hajnali koncert nyitja a Jazzfest Budapestet

2024/04/12  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Idén 18 helyszínen szólal meg a jazz április 27. és május 15. között Budapesten, számos helyszín, művész és kulturális intézet összefogásában: 20 ország több mint 200 művésze lép fel a fesztivál közel 90 koncertjén.

Bill Evans/Fotó: Kleb Attila

A fesztivál a Budapesti Tavaszi Fesztivál része, programja a művész-kurátorok javaslatai alapján áll össze. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Jazzfest Budapest nemzetközi rangú sorozatot hoz létre a fővárosban évről évre. Számos koncerten zenélnek együtt a külföldi és a hazai muzsikusok, színpadra lépnek ünnepelt világsztárok és különösen tehetséges, de még kevéssé ismert fiatalok is.

Wayne Shorter, a legendás jazz-szaxofonos így magyarázta a jazz lényegét:

„A felhők csak egyszer lebegnek ugyanabban a mintázatban.”

"A zenére és azon belül a jazzre ez különösen igaz, hiszen az egész műfaj a nyitottságról, szabadságról, a be- és elfogadásról szól. Arról, hogy odafigyelünk a másikra, együttműködünk vele, tudjuk, mikor kell megszólalnunk, és azt is, hogy mikor kell csendben maradnunk, a háttérből segítve zenésztársunkat. Hogy az éppen akkor megszülető felhő a legszebb mintázatú legyen”– mondta Kleb Attila alapító-igazgató.

A Jazzfest Budapest egy különleges hajnali koncerttel veszi kezdetét a Filozófusok kertjében április 27-én reggel 5 órakor a négy kurátor – Lukács Miklós Liszt és Erkel-díjas cimbalomművész, Borbély Mihály Kossuth- és Liszt díjas fúvós művész, Oláh Krisztián Junior Prima Díjas zongoraművész-zeneszerző és Mogyoró Kornél, többszörösen az év legjobb ütőhangszeres művészének választott jazz-zenész –közreműködésével. Többek között elhangzik itt egy olyan új mű is – Oláh Krisztián szerzeménye –, amelyet ezután minden fesztiválon továbbgondolnak majd a művészek, átadva a stafétát évről évre.

A fesztiválon pedig többek között oléyan művészek lépnek fel, mint mint Mario Biondi, Bill Evans, Roberto Fonseca, Victor Wooten vagy a Rymden, olyan ismert magyar művészek együtt, mint – a kurátorok mellett – Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, Bacsó Kristóf, Kézdy Luca, Juhász Gábor, Gyémánt Bálint, Baló István, Dés László, Tóth Viktor.

„A jazz olyan emberek által olyan emberek számára készített zene, akik úgy döntöttek, hogy a körülmények ellenére jól érzik magukat.” Hogy éppen milyenek a körülmények, azt döntse el ki-ki saját maga, de a JazzFest Budapest programjain minden körülmények között érezzék jól magukat!” (Johnny Griffin amerikai szaxofonos)

A részletes programbontás itt.

 

 

Jazzfest Budapest 2024

 

 

Szólj hozzá!


A Kalákáról szóló film igazi kalákában készült – egész estés doku az idén 55 éve alakult együttesről

A Kalákáról szóló film igazi kalákában készült...

A Kaláka: A Kárpátoktól a Karib-tengerig című alkotás premierje június 14-én, a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz, a filmbemutatót...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Annyi pénz gyűlt össze, hogy Tompos Kátya akár egy drágább kezelést is kaphat

Ezt Hrutka Róbert, Kátya közeli barátja és zenészkollégája mondta a Storynak. A zenész nemcsak a jótékonysági est egyik fellépője volt, hanem az egész esemény zenei rendezője és szervezője is.

Irigy Hónaljmirigy Békáson – hakni vagy koncert?

Mire tombol, aki az IHM által játszott zenére tombol? A nagyérdemű ezúttal Csobánka téren tombolt – a békásmegyeri gyermeknapon.
Új koncertek