Igényes zene, gyönyörű helyszínek és persze bor - VeszprémFest

2015/06/03  ·   Fesztivál   ·  Labancz Andrea

Családias hangulatú összejövetel keretében kaptunk ízelítőt az idei VeszprémFest programkínálatából, ahol a már megszokott színvonalas jazz-koncertek mellett beszivárog a pop és az electro swing is. A legjobban várt produkciók közt mindenképp Emeli Sandé a nyertes, már csak azért is, mert először lépi át a magyar határt. Nagyon ajánló következik!

Igényes zene, gyönyörű helyszínek és persze bor - VeszprémFest

A 12. VeszprémFest ha lehet, még az eddigieknél is szerteágazóbb zenei élménnyel várja a látogatókat, új, tematikus helyszíneket is kínálva.

A Nagyszínpad július 15-én nyit este – egy reggelivel. A műsoron a Supertramp énekese, dalszerzője, Roger Hodgson, a „Breakfast in America” elnevezésű turnéelőadással, amely a megunhatatlan slágerről kapta nevét, és amellyel Hodgson a „Crime of the Century” album megjelenésének 40. évfordulóját ünnepli. A művész, akinek nevéhez 60 millió eladott lemez és olyan világslágerek fűződnek, mint a Give a Little Bit, a Take the Long Way Home, a The Logical Song és még hosszan sorolhatnánk, először jár Magyarországon.

Bármilyen idő is lesz másnap, a forró hangulat garantált a Szentháromság téren, a fellépő neve ellenére: a Kool & the Gang igazi nagyágyú – amerikai disco, jazz, R&B, soul, funk 45 év elteltével is elementális erővel. Három generáció zenei világára voltak hatással, olyan számokkal, mint a Celebration, Cherish vagy a Jungle Boogie. Két Grammy-díjuk, több tucat slágerlistás R&B és pop slágerük, valamint 31 arany és platina lemezük is bizonyítja: a csapat a könnyűzene történetének egyik legsikeresebb együttese.

A folytatásban: Dee Dee Bridgewater amerikai jazzénekesnő és Irvin Mayfield jazz trombitás, illetve az általa alapított és vezetett New Orleans Jazz Orchestra új közös albumukat mutatják be. A koncerten a huszadik század elején kialakult hamisítatlan new orleansi – dixilend – jazz ötvöződik Bridgewater klasszikus jazzt megújító stílusával.

És a zárónap: a várható nagy érdeklődésre tekintettel a Veszprém Arénában hallhatjuk – először Magyarországon – a fiatal Emeli Sandé világhírű brit R&B és soul énekesnőt és dalszerzőt, akinek Our Version of Events című lemeze 2012-ben az Egyesült Királyság legsikeresebb debütáló albuma lett. Népszerűségét jelzi, hogy ő énekelt a 2012-es londoni olimpiai játékok nyitó és záró eseményén is, legújabb, David Guetta-val közös számuk pedig jelenleg Európa szerte a slágerlisták élén szerepel.

 


Új helyszínek és a már megszokott kísérőrendezvények a fesztiválon

Az új helyszínek sorába kapcsolódik a FestGarden a festői Historia Kertben, ahol három estén át szól majd a jazz.

Elsőként július 16-án Mike Stern és Didier Lockwood lép színpadra, ők a jazz kedvelői számára nem szorulnak bemutatásra. Mike Stern generációjának egyik legelismertebb elektromos gitárosa, 16 lemezéből hatot Grammy-díjra is jelöltek.  Didier Lockwood hegedűművészt - 40 éves pályafutással a háta mögött - rendkívüli, egyedi hangzásáról ismerik a jazz világában, szerzőként és improvizációs előadóként egyaránt.

Július 17-én Jack De Johnette Grammy-díjas dobos és 3 zenésztársa 2015-ös, Made in Chicago című lemezüket mutatják be, amellyel a legnevesebb jazz, avant-garde jazz, klasszikus- és világzene képviselők által inspirált zene elmúlt fél évszázadát ünneplik.

Július 18-án Carmen Souza és Theo Pascal lép a színpadra. A Zöld-foki szigeteki gyökerekkel rendelkező énekesnő az őt felfedező basszusgitáron és nagybőgőn játszó Pascallal  állt ismét össze, hogy Epistola címen megjelentessék legújabb CD-jüket; a lemezbemutató turné egyik állomásaként lépnek fel Veszprémben.

És a fesztivál már ismert kísérőrendezvénye: a nagy népszerűségnek örvendő Rozé, Rizling és Jazz Napok keretében 2015-ben is a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálatát, kézműves ételeket, illetve naponta 3 koncerttel a hazai jazz élet és a jazzel határos műfajok fiatal képviselőit ismerhetik meg a gasztrokulturális élményekre vágyók. 10 nap, 30 borász, 30 koncert - idén július 10. és 19. között.

A Veszprémi Várban a Dubniczay palota kínál rendhagyó kulturális programot, Az Ex - A. E. Bizottság a Palotában címmel. Július 18-án feLugossy László képzőművész performanszával nyílik az Ex Vajda Lajos Stúdió kiállítása efZámbó István, feLugossy László és Wahorn András műveiből. Ezt követően a palota belső udvarában az efZámbó Happy Dead Band Akusztik és a Wahorn Airport adnak koncertet.

A programok sorát szintén egy új helyszínen zárjuk: a FestPresszó –azaz az Expresso Klub és Koncerttér – július 17-én a svéd hip hopot swinggel ötvöző Movits! hangzásával telik meg, majd másnap a retroelektró vibrálását jazzes vokállal elegyítő román Moonlight Breakfast csillapíthatja a különleges zenei ízlésűek étvágyát a 12. VeszprémFesten.


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek