Így lett a Burning Man-ből idén Sinking Man

2023/09/04  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Több ezer ember rekedt a hétvégén a nevadai Burning Man fesztiválon az eső és a sár miatt. Nem volt világos, hogy a résztvevők mikor és hogyan jutnak ki – írja a The New York Times.

Így lett a Burning Man-ből idén Sinking Man

A területre péntek és szombat reggel között, mindössze 24 óra alatt 2-3 hónapnyi eső - akár 0,8 centiméter - esett. A heves esőzések a száraz, sivatagi területren felverte a sűrű, agyagszerű sarat.

A péntek esti heves esőzések miatt a hatóságok lezárták a rögtönzött városba vezető utat. Vasárnapra további esőzésekre számítottak, és a szervezők felszólították a résztvevőket, hogy takarékoskodjanak az élelmiszerrel és a vízzel. A fesztivál fő eseményét, a híres emberszerű szobor elégetését másodszor is elhalasztották hétfő estére. A rendőrség vasárnap egy ember halála ügyében is nyomozott a fesztiválon, ezzel kapcsolatban részleteket nem árultak el.

A fesztivált minden évben Black Rock Cityben, a Nevadában, Északnyugat-Nevadában található Black Rock sivatag közepén létrehozott ideiglenes közösségben rendezik meg. Évente több mint 70 000 embert fogad, akik a világ minden tájáról érkeznek a kietlen, száraz tájra –  a tavalyi átlaghőmérséklet 40 fok körül volt az eseményen. A legközelebbi nagyváros, Reno, több mint 140 mérföldre van. A fesztiválozóknak általában a finom porral kell megküzdeniük, nem pedig a sárral és az esővel, többen elmondták, hogy ilyet ők még nem láttak...

A Burning Manbe való eljutáshoz az embereknek vagy el kell jutniuk a fesztivál kapujához vezető kétsávos vidéki országúton, vagy repülővel kell érkezniük a fesztivál kis, ideiglenes repülőterére.

Fotó: FB

A tisztviselők szerint vasárnap még mindkettő zárva volt. Az eső miatt a Burning Manbe vezető és onnan kivezető útvonal túl sáros volt ahhoz, hogy autózni lehessen rajta. A sártenger azt is megakadályozta, hogy a rendezvény szervezői nehézgépeket mozgassanak, többek között a tűzbiztonság érdekében – ezekre az eredeti tervek szerint vasárnap esti, rituális Nagy Égetéshez lett volna szükség.

De hogyan jutnak ki az emberek? Voltak, akik a fesztiválról a főutakra sétáltak, és stoppal mentek. A Burning Man szervezői szerint néhány négykerék-meghajtású jármű képes volt átjutni a sáron és elhagyni a helyszínt, de a lakóautók csapdába estek. A korábban Twitter néven ismert közösségi médiaplatformon, az X-en közzétett bejegyzésében Diplo DJ és producer azt mondta, hogy ő és Chris Rock "5 mérföldet gyalogoltak a sárban", hogy kijussanak. (A 34-es megyei útig, a meghirdetett gyülekezőhelyhez legközelebbi aszfaltozott útig pont ennyit kellett gyalogolni). 

"Azt hiszem, most már csak várni kell" - nyilatkozta a USA Today-nek Max Spooner, aki egy hátára szíjazott matraccal sétált a területen. Spooner elmondta, hogy a sátra péntek este elázott, és egy hosszú, csúszós gyalogláson keresztül hozta vissza a száraz ágyneműt az autójából: "Túlélő üzemmód, itt vagyunk" – tette hozzá.

"Az emberek vigyáznak egymásra. Van élelmünk, van ellátmányunk, van menedékünk. Szóval ez tényleg egyfajta csoportos erőfeszítés, hogy átvészeljük ezt, amíg az utak ki nem száradnak" – mondta egy fesztiválozó.

"Amit a Burning Manben szeretek, az az extrém időjárás" – mondta az oaklandi Marks, akinek ez a 14. Burning Man-je volt. "Ez összehozza az embereket, és többé teszi, mint egy egyszerű bulit."

A váratlan és meglehetősen nehéz körülmények ellenére sok résztvevő azt mondta, hogy a nedves éjszaka és a száraz, sárban égő nap után is jókedvűek maradtak, a legjobbat hozták ki a körülményekből, és visszatértek fő tevékenyégükhöz: a bulizáshoz.

Források:

New York Times

USA Today

CNN

The San Francisco Standard

 

Burning Man 2024

 

 

Szólj hozzá!


SZIN 2024: a fesztivál 521 kedvezményes bérlettel ünnepli meg Szeged napját

SZIN 2024: a fesztivál 521 kedvezményes bérlettel...

A SZIN kedvezményes belépőkkel ünnepli Szeged Napját. A jeles dátumra utalva 521 igen kedvezményes SZIN-bérlet várja majd gazdáját, de...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A Kobuciban bukkan fel a pasi, aki megtalálta Paul McCartney elveszettnek hitt első basszusgitárját

Idén már kilencedik alkalommal rendezik meg Budapesten az országos Beatles találkozót. Az esemény június 16-án lesz az óbudai Kobuci Kertben, a találkozó fővédnöke pedig az a Nick Wass, akinek vezetésével idén Angliában megtalálták Paul McCartney elveszettnek hitt első basszusgitárját.

Énekesnők a nagyvilágból, avagy Palya Bea görög selyme

Palya Bea müpás koncertsorozatának alkalmain 2015 óta elbűvölőbbnél elbűvölőbb énekeseket láthattunk és láthatunk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Idén a görög apától és francia anyától származó, párizsi Dafne Kritharas lesz a magyar énekes vendége.
Új koncertek