Jazzfesztivál Újbudán

2015. augusztus 11.  ·   Fesztivál   ·  Labancz Andrea

Budapest XI. kerülete, azaz Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a MU Színház idén tizenegyedik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált - ami annyit jelent, hogy idén éppen tíz éves a fesztivál. Az elmúlt tíz évben igazi nemzetközi jazzfesztivál lett e hagyományosan szeptember eleji - nyárzáró és évadkezdő - programsorozatból. Olyan komoly fellépőgárdával, ami bármelyik nyugat-európai fesztiválon megállná a helyét. Súlyos avantgárdtól hagyományos szvingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagy nevű klasszikusokig terjed az Újbuda Jazz Fesztivál spektruma. És így, tíz év után nyugodtan elmondhatjuk: Magyarország egyik legrangosabb jazzfesztiváljáról van szó, amin mindenki megtalálja a neki tetsző műfajt, előadót, stílust és hangvételt.

Jazzfesztivál Újbudán

A részletes program:

2015. szeptember 1., kedd 20:00
A38 Hajó Tetőterasz

Random Trip
Belépő: 1000 Ft, elővételben kapható.A Random Trip egy műfaji határokon (pop, rock, jazz, hiphop, blues, elektro stb.) átívelő improvizációs koncertsorozat, amelyben a hazai könnyűzene huszon-harmincéves generációjának legnagyobb nevei fordulnak meg minden kedden a budapesti A38 Hajón. A 2008-2009 fordulóján budapesti klubokból induló, heti rendszerességgel megtartott klubest ma már „kinőtte“ saját kereteit: fesztiválokon és a legjobb vidéki klubokban is szívesen látott vendég, a fellépők sorát pedig rendszeresen színesítik nemzetközi sztár-muzsikusok.

---
2015. szeptember 2., szerda 19:00
A38 Hajó Kiállítótér

Geröly Tamás Trió feat. Gombai Tamás
ARGO +1 (SRB/GR/H)
The Best Bad Trip
Belépő: 1200 Ft, elővételben: 800 Ft.


Geröly Tamás 2010 óta zenél együtt fiatal barátaival, akikkel szinte véletlenül találkozott. Az első beszélgetés olyan zenei szellemi egyetértésben zajlott, hogy Gerölyből kibuggyant a kérdés: miért nem muzsikálnak együtt? Másnap már próbáltak. E trió alapvetően szabadzenei társulás, ez azonban nem zárja ki a kompozíciós lehetőségeket. A zenészek szeretik és tisztelik a népzene, a kortárs zene és a jazz értékeit és eredményeit. Olyannyira, hogy a trió újraértelmezte a hajdani, legendás Air Trio (Henry Threadgill, Fred Hopkins, Steve McCall) 1976-os Air Lore lemezét, amit annak idején Scott Joplin tiszteletére rögzítettek. Nagyrészt erre épülő koncertre meghívták vendégnek a kiváló prímást, Gombai Tamást is.

Fellépők
Geröly Tamás: dob
Kováts Gergő: szaxofon
Ajtai Péter: nagybőgő
+
Gombai Tamás: hegedű

Az ARGO nemrég alakult Budapesten. A rebetiko alapú repertoárjukat szabad improvizatív zenével ötvözik. Egy csipetnyi punk, rebellis szellem, a transz sodrása, a rock drámája, improvizáció és némi urbánus folk. Huszadikszázad-eleji kisázsiai és rebetiko-klasszikusok mellett néhány szerb, horvát és bosnyák tradicionálist is játszanak, amelyek illeszkednek az együttes stílusához: mikrotonalitásukban, keleti dallamdíszítményeikben, és ritmikai struktúrájukban. Sajátos kifejezésmódjára leltek az egymást kiegészítő rebetikónak és improvizatív zenének amelyeket mintha csak egymásnak teremtettek volna.

Fellépők
Tijana Stanković: ének, hegedű
Nikos Sahpazis: oud
Márkos Albert: cselló
Ajtai Péter: nagybőgő
Porteleki Áron: dob

A Best Bad Trip tagjai húsz év körüli fiatalok, akiknek a komolyzene komplexitása nem képvisel se több se kevesebb értéket, mint a punk egyszerű nyersessége. Ugyanolyan szívesen építenek be zenéjükbe egy groove-os funkytémát, mint az irányított improvizációt vagy egyéb kortárszenei stratégiát. Zenéjükben egymást szorosan követik a kemény és lágy, az egyszerű és bonyolult, a rendezett és kaotikus, a keleti és nyugati hangzások. Mivel a Best Bad Trip tagjai főként jazzt tanulnak, annak hagyományát felhasználva nagy szerepet kap az improvizáció. Ugyanakkor zenéjükre jellemző a sokszor bonyolult és igen összetett kompozciós szerkezet.

Fellépők
Velsz Kristóf: gitár
Hegedüs Benedek: trombita
Kapusi Viktor: szaxofon, billentyűsök
Csernovszky Márton: basszusgitár
Gasner Márk: dob

---
2015. szeptember 4., péntek 20:00
MU Színház

BAUER 4 (D)
Rezervátum Orchestra
Dukay Barnabás & Gadó Gábor duó
Belépő: 1800 Ft, elővételben, kizárólag online szeptember 3-ig: 1300 Ft.

A BAUER 4 a szó szoros értelmében vett családi ügy. Conny, Johannes és Matthias Bauer, valamint Louis Rastig , Conny Bauer fia - a német zenei élet négy különböző generációjából való, az improvizációs zene, a kortárs jazz, az újzene és a kortárs rock területén működő művész. Nagyon sajátos hátterükkel - két harsonával, nagybőgővel és zongorával - különleges, kollektív hangzást hoznak létre. 2007-ben adták ki első, Family Affairs című albumukat. Számos fesztivál szereplés és klubkoncert után végre Budapesten is hallhatjuk őket.

Fellépők
Konrad Bauer: harsona
Johannes Bauer: harsona
Matthias Bauer: nagybőgő
Louis Rastig: zongora

A Rezervátum Orchestra a legelszántabb magyar improvizatőr zenészek olvasztótégelye. A név jelképes: a szabadságot paradox módon már csak zárt közegekben, rezervátumokban lehetséges megélni, ahol ősi törvények uralkodnak. Nincs ártatlan hang, csak alázat és energia. A zenekarban több létező formáció működik egyszerre (Grencsó Kollektíva, A.M.P., KAMP stb.). Ezúttal zömében Miklós Szilveszter szerzeményei fognak elhangzani, kiegészülve Grencsó István kompozícióival.


Fellépők
Grencsó István: szaxofon
Kováts Gergő: szaxofon
Meggyes Ádám: trombita
Fazekas Ábel: klarinét
Pozsár Máté: zongora
Ajtai Péter: bőgő
Benkő Róbert: bőgő
Miklós Szilveszter: dob

Kortárs szabadzene zongorára és gitárra. Dukay Barnabás zeneszerző, zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneelmélet tanára. Gadó Gábor Franciaországban élő zeneszerző, jazzgitáros. "Saját darabjaik és együttes rögtönzéseik valójában lerombolják a jazz-zel vagy a klasszikus stílusokkal szemben támasztott előzetes elvárásainkat. Zenéjük és zenélésük azért páratlan közel s távol, mert pontosan ott kezdődik, ahol az elvárásokat generáló mintákat és kliséket maguk mögött hagyták."

Fellépők
Dukay Barnabás: zongora
Gadó Gábor: gitár

---
2015. szeptember 4., péntek 23:00
A38 Hajó Koncertterem

Max The Sax (A)
Belépő: 2400 Ft, elővételben: 1900 Ft.

Max The Sax, Parov Stelar korábbi állandó szaxofonosa már többször megfordult az A38 Hajón. A táncos-jazzes elektroszving virtuóza ezúttal önálló klubfellépésre érkezik az A38 Hajóra. Egy Max The Sax-koncert egyszerre felszabadult parti, laza örömkoncert és elszállós improvizáció, időutazás a harmincas évek szving- és a hetvenes évek funky-korszakába... Max The Sax visszaviszi a jazzt oda, ahonnan elindult: a táncparkettek világába.

Fellépők
Marcus Ecklmayr: szaxofon
Florian Kasper: dob

---
2015. szeptember 5., szombat 20:00
A38 Hajó Kiállítótér

Gorilla Mask (D)
Araraton Trió (H/AR)
Belépő: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft.


A berlini Gorilla Mask, a kanadai expat szaxofonos, Peter Van Huffel agyszüleménye az egyik leginkább energikus produkció a kontinens jazzéletében. A trió, a skandináv avantgárdokhoz hasonlóan azt próbálja bizonyítani, hogy a punk és a jazz egy tőről fakad és hogy a zenében csak egyvalami számít: a végtelen energia. A végtelen energia végtelen szabadságot ad, és a Gorilla Mask ezt a lendületet mutatja meg minden egyes, sodró erejű koncertjén. Zsigeri és elképesztően erőteljes muzsikája, a tagok kompromisszummentes elkötelezettsége felejthetetlen produkcióvá avatják a triót.

Fellépők
Peter Van Huffel: altszaxofon
Roland Fidezius: basszusgitár
Rudi Fischerlehner: dob

Az örmény-magyar Araraton Trió zenéje valahol félúton található a szabad improvizáció, a pszichedelikus jazz és a kaukázusi népzene hagyományai között. Kompromisszumokat messzire kerülő, finom arányérzékkel hangszerelt és áradó hangszeres muzsikája határozottan feszíti szét a műfaji korlátokat. A trió az örmény gitáros, Karen Arutyunyan és a magyar szaxofonos, Grencsó István tíz évvel ezelőtti jereváni találkozásából szültett, hozzájuk csatlakozott később Sárvári Kovács Zsolt dobos. A zenekar neve önmagában megtestesíti zenei célkitűzéseit és forrásait: az örmény folklórt (az Ararát) és az egykori kelet-európai lemezkiadók (Jugoton, Hungaroton) retróhangzású neveit gyúrja össze. Az Araraton épp így játssza az európai free jazz és a keleti hatások egyedi keverékét.

Fellépők
Karen Arutyunyan: gitár
Grencsó István: szaxofon
Sárvári Kovács Zsolt: dob

---
2015. szeptember 5., szombat 23:00
A38 Hajó Koncertterem

Beardyman (UK)
Belépő: 3900 Ft, elővételben: 3500 Ft.


A modern beatbox egyik legnagyobb egyénisége, Beardyman egészen különleges, improvizatív fellépéseiről híresült el. Saját hangját fantasztikus technikával elektronikusan manipulálva, loopolva, effektezve hoz létre egyedülálló hangképeket, és barkácsol ezekből a parti, a live set, a varieté, a musical határmezsgyéjén egyensúlyozó élő show-kat. A kétszeres brit beatboxbajnokot ezúttal igazi közegében, egy forró hangulatú klubfellépésen üdvözölhetjük az A38 Hajón.

---
2015. szeptember 6., vasárnap 20:00
MU Színház

Olbrzym i Kurdupel (PL)
Tóth Viktor & Masim Badavi Players (H/SL/B/D)
Belépő: 1800 Ft, elővételben, kizárólag online szeptember 3-ig: 1300 Ft.

Az Olbrzym i Kurdupel (magyarul Óriás és Törpe) 2007-ben alakult gdański duó, akik a közös zenélésben, az egyszerű, korlátoktól és gátlásoktól mentes szabad improvizációban teljesednek ki művészileg. Érzelmekkel telített játékuk nagyon különböző zenei stílusjegyeket mutat, koncertjeik mindig erősen különböznek egymástól, sokszor meglepve még magukat az előadókat is. A zeneszerzés folyamata náluk mindig megegyezik a zeneszám bemutatójával és egyszeri előadásával.  A zenészek a kezdetektől kombinálják a zenét a képpel, koncertjeiken a testükre vetített mozgóképeknek is alapvető szerepük van. Ez alkalommal VJ Pannaula (Urszula Kozak), a londoni születésű, Európa-szerte ismert audio-vizuális művész lesz a vendégük.

Fellépők
Tomek Gadecki: tenor és bariton szaxofon
Marcin Bożek: basszusgitár
VJ Pannaula:  látvány

A Tóth Viktor & Masim Badavi Players zenéje, Simple One történet mesélésével utazásra kalauzolja a hallgatót a freejazz, a funk és orientális zenék mentén, soha nem volt tájakra, hová csak egyszer juthatunk el - a látvány víziója  a pillanatban gyökerezik, megismételhetetlen és emlék-szerű.

Fellépők
Tóth Viktor: altszaxofon
Hodek Dávid: dob
Bart Maris: trombita
Szandai Mátyás: nagybőgő
Simple One: spoken word, rap


 

 

Szólj hozzá!


30 évet öregedtek az Ivan & the Parazol tagjai

30 évet öregedtek az Ivan & the Parazol tagjai

A zenekar fotójára, amelyen a tagok láthatók meglehetősen deres hajjal, a Kreativ.hu oldalán bukkantunk.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

István, a király 35 – Szörényi Levente és Bródy János újra a színpadon!

Szinte hihetetlen, hogy az István a király rockopera idén ünnepli 35 éves évfordulóját... Az elmúlt 35 évben számos legendás feldolgozást láthattunk már. A jubileumi előadáson a rockopera koncertverzióban lesz látható a Papp László Budapest Sportarénában december 17-én.

Már nem Adele a világ leggazdagabb zenésze

Ma már a világ leggazdagabb előadóművésze, lekörözve Adele-t is, a mindössze 27 esztendős Ed Sheeran.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek