JazzVölgy: király!

2013/06/26  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Az idei Művészetek Völgye fesztiválon hosszú idő után ismét nagyobb teret kap a jazz műfaja. A kapolcsi Királykertben helyet foglaló Jazz és Irodalom udvar ez évben tíz napon keresztül várja az érdeklődőket.

JazzVölgy: király!

A jazz műfaját viszonylag mostohán kezeli a nagyközönség, azt mondják, rétegzene, meg kizárólag vájt fülűeknek való stb. De próbáljátok ki egyszer, ha utatokba akad egy jazzkoncert - hallgassatok bele, és pillanatok alatt kiderül, hogy nincs semmi nehéz ebben a dologban, lehet szeretni, lehet élvezni - éppúgy, mint a többi koncertet.

A Művészetek Völgyében erre kiváló alkalom adódik 2013. július 26. és augusztus 4. között, ahol minde este a magyar jazz legszínvonalasabb képviselői és fiatal tehetségei mutatkoznak be. A megújult Jazz udvar fellépőinek sorát, valamint a részletes programot részletesen közöljük -garantáltan lesznek benne ismerősen csengő nevek!

Július 26. péntek

18:00 – Réve – Trió

Gyaraki Lívia – ének, Vozár Márton - zongora, Leel-Őssy Gábor – nagybőgő
A Réve - Trió elsősorban feldolgozásokat játszik, Máté Péter-től, a Beatles-ig.

20:00 – Pátkai Rozina Quintet

Pátkai Rozina – ének, Pecze Balázs – trombita, Tóth Mátyás – gitár, Soós Márton – nagybőgő, Cseh Balázs – dob
Pátkai Rozina és zenekara különböző formációkban 2010 óta koncertezik rendszeresen Budapesten és vidéken. Munkásságukat a Fringe Fesztivál Budapest szakmai különdíjával, 2012 nyarán a Veszprémi Utcazene Fesztivál közönségdíjával jutalmazták. A főként bossa novát játszó quintet zenéjét a brazil dallamvilág autentikus előadásmódja, az ének és trombita magával ragadó összjátéka teszi különlegessé.

Július 27. szombat

19:00 Dés András Quartet '13

Fenyvesi Márton – gitár, Szabó Dániel – zongora, Szandai Mátyás – nagybőgő,
Dés András - ütőhangszerek  

A 2011 elején megszűnt Dés András trió a Művészetek Völgyének felkérésére idén újra összeáll.
A formáció hangzásának vastagítása egy gitárossal már korábban is felmerült, így a zenekar idén egy negyedik taggal is bővült – Fenyvesi Márton is meghívást kapott a projektbe. Az utolsó közös koncert óta hosszú idő telt el, így minden bizonnyal nem csak számukra lesz inspiráló a közös zenélés, de a közönség is egy friss élménnyel gazdagodhat.

21:00 Gyárfás István - Sárik Péter Duó
Gyárfás István, becenevén Gyafi, a magyar jazzélet egyik legszimpatikusabb egyénisége, fantasztikus gitáros. Sárik Péter, jazz – zongoristát pedig első sorban virtuozitásáról és műfaji sokoldalúságáról ismeri a közönség. Formációjuk vérbeli jazz duó, koncertjeik vidám kalandozások, melyek a műfaj szinte minden korszakát és stílusát érintik.

Július 28. vasárnap

19:00 A Snétberger Központ tehetségeinek előadása

Farkas József - zongora, ének
Bartók Vince – basszusgitár
Czirják Tamás – dob

21:00 TRIAD - Bacsó Kristóf Trió

Bacsó Kristóf – szaxofon, Tálas Áron – fender rhodes, Czízi László - dobok
A trió 2012 végén alakult a fiatal magyar jazzmuzsikus generáció három meghatározó tagjának együttműködéseként. A zenekar repertoárján saját szerzemények szerepelnek, a megkomponált részek mellett fontos szerepet kapnak a közös improvizációk, illetve a nem megszokott hangszínek és együtthangzások keresése. Zenéjük szabadon szárnyalóan friss, energikus és a jelenből merítő.

Július 29. hétfő

20:00 TARIQA

Said Tichiti - ének, gembri, Dresch Mihály - tenor és szoprán szaxofon, furulya, Kovács Ferenc - hegedű, trombita, ének, Halmos András - dob
A Dresch Mihály nevével fémjelzett Tariqa a magyar népzene, a jazz és a marokkói gnawa rituális zene ötvözetét nyújtja. A zenekar - élve a zene szabadságával – saját módján formálja koncertről koncertre a zenei anyagot, és sikeresen teremti meg a gnawa-ra jellemző erős érzelmi hatást.

Július 30. kedd

20:00 Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Duó

Harcsa Veronika – ének, Gyémánt Bálint - gitár
Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint jelentős sikereket tud már a háta mögött. Több ismert formációban bukkannak fel nap, mint nap. Nevüket nem csak a hazai rajongók, hanem messzi országok jazz kedvelői is jól ismerik.

Július 31. szerda

20:00 Dresch Quartet

Dresch Mihály - szaxofon, Hock Ernő - nagybőgő, Baló István - dob, Lukács Miklós - cimbalom.
Nem tartja magát műfajteremtőnek Dresch Mihály, a quartet alapítója, pedig nagyon is az: nincs még egy zenész, aki így ötvözné az amerikai fekete jazz harmóniamozgását és improvizációs technikáját a magyar népdalkinccsel és lelkülettel.

Augusztus 1. csütörtök

19:00 A Snétberger Központ tehetségeinek előadása

A Központ diákjai ez alkalommal, két formációval érkeznek:

Bogdán Norbert - ének, gitár
Palásti Máté – gitár
Nagy Gergő – cajon
Szénási Tibor – harmonika
Valamint: Rózsa Béla – gitár    

21:00 delalamm      

Lamm Dávid - gitár, ének, Soós Márton - bőgő, basszusgitár, Csanyi Zoltán - billentyű, Mohay András – dob, Balázs József - billentyű
A Delalamm Lamm Dávid gitáros-énekes zenekara, melynek megkülönböztető jegye, hogy a jazz műfaján belül sok stílust szólaltat meg. A dalok között egyaránt megtalálható mainstream jellegű kompozíció, modern darab, hip-hop vagy klezmer-jazz.

Augusztus 2. péntek

19: 00 Karosi Júlia Quartet

Karosi Júlia – ének, Tálas Áron – zongora, Bögöthy Ádám – nagybőgő, Varga Bendegúz – dob
Karosi Júlia és zenésztársai igazi fiatalos lendülettel nyúlnak a jazz műfajához. Az énekesnő a Voicingers nemzetközi énekverseny különdíjasa. A zenekar az előző év végén nagy sikerrel mutatta be Stroller of the City Streets című lemezét teltház előtt a Budapest Jazz Club közönségének. You Stepped Out of a Dream című, négy feldolgozást tartalmazó kislemeze is a japán polcokra került a Whereabouts Records gondozásában.

21:00 Hajdu Klára Quartet

Hajdu Klára – ének, Neumann Balázs – zongora, Soós Márton – nagybőgő, Hoff Marcell- dob
Hajdu Klára kilenc évig volt a Fonogram díjas Balázs Elemér Group énekesnője, amelynek köszönhetően hazánkban és külföldön egyaránt ismertté vált. Saját zenekara, a Hajdu Klára Quartet 2008-ban alakult, számos hazai klubban és fesztiválon megfordult. Klára eddig elért sikerei után
2012-ben megújult quartetjével valósítja meg ötleteit.

Augusztus 3. szombat

19:00 Oláh Szabolcs Quintet

Ávéd János-szaxofon, Cseke Gábor-zongora, Dés András-ütőhangszerek, Oláh Szabolcs-gitár, zeneszerzés, Soós Márton-nagybőgő
Oláh Szabolcs gitáros-zeneszerző 2012-ben alapította meg quintetjét a fiatal magyar jazz-generáció meghatározó egyéniségeivel. A együttes repertoárján a zenekarvezető legújabb kompozíciói szerepelnek, melyek 2013 őszén jelennek meg lemezen. A személyes hangvételű, dallamos szerzemények előadásmódját a modern kreatív jazz felfogás jellemzi.

 21:00 Szőke Nikoletta Trió

Szőke Nikoletta – ének, Barcza Horváth József – nagybőgő, Fenyvesi Márton – gitár
Szőke Nikoletta igazán rendkívüli és fiatal tehetség, jó példája a hazájától távol híressé vált magyar előadóknak. Hangja garantáltan megremegtet legbelül és úgy tűnik, ez univerzális. A Japánban és Amerikában óriási sikereknek örvendő jazz díva Kapolcson immáron harmadik éve énekel, ezúttal a Szőke Nikoletta Trióban Barcza Horváth Józseffel és Fenyvesi Marcival kápráztat el benneteket.

Augusztus 4. vasárnap

17:00 Triton zenekar
A zenekar 1998-ban alakult. A kezdetekben inkább live act jellegû koncerteket adtak, ahol a főszerepet Mango játszotta, majd egyre több zenész csatlakozott és a stílus a népzene és a jazz keveréke felé terelődött. A sodró zenekari számokat meditatívabb gitár-szaxofon duók kötik össze.

19:00 Lukács Miklós Trio – Cimbiózis
Lukács Miklós - cimbalom, Baló István – dob, Orbán György - nagybőgő

Lukács Miklós a cimbalom felülmúlhatatlan mestere, aki ezt a népi hangszert nemcsak elképesztő virtuozitással, de olyan ötletességgel kezeli, ami azt a benyomást kelti, hogy a hangszert eleve a jazzre vagy a kortárs zenére találták ki.

 


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek