Kitört a pánik a telt házas Szigeten

2019/08/08  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Napok óta azt szajkózzuk, bazisokan lesznek Ed Sheeran-koncerten. Általában ezt csak akkor szokták komolyan venni, amikor már benne vannak a tömegben. Helyszíni tudósítónk beszámolójáig a Sziget hivatalos oldalának kommentjeiből válogattunk.

Amikor még minden rendben volt.... Fotó: Mónus Márton/MTI

Két dolog elöljáróban. Még nem olvastuk a Sziget hivatalos közleményét, de arról beszélgettünk, erre csak a szakaszos kiengedés lehet megoldás. Aztán kiderült, hogy alkalmazták, ami persze csak fokozni tudja a helyzetet, ha megkattan a tömeg. Ez utóbbi pedig a második megjegyzésünk: ne kattanj meg, tömeg... Több tízezer (95 ezren voltak bent, de ebből persze nem mindenki akart egyszerre hazamenni) ember, ha összetömörül, kiszámítható, hogy lesznek, akik bepánikolnak, és ez virálisan terjed majd. Nagyon más megoldás nincs, mint kevesebbet beengedni, de akkor meg attól visszhangozna a média, mint Majka veszprémi koncertje során, hogy nem jutottak be a koncertre... Az emberek biztonsága persze mindennél előbbre való, de az emberek biztonságára elsősorban ők maguk, és csak aztán a biztonságiak tudnak ügyelni.

"Közel egy évet készültem erre a koncertre. Elmentünk a barátnőimmel, és konkrétan még a koncert kezdete előtt el kellett hagynunk a terepet. Abban reménykedtem, h ez sikerül, mert ha ott maradtunk volna és megjelenik Ed Sheeran, a tömeg elkezd ujjongani... annak tragikus következményei lehettek volna. Sokkal többen voltunk ott, mint lehettünk volna. Ebben biztos vagyok. Amikor végre elhagytuk a tömeget, őszintén fellélegeztem, mert nem voltam biztos benne, h épségben kijutunk. Viszont respect a kifelé igyekvőknek... folyamatoasn biztattuk egymást, h nem lesz semmi baj, kijutunk. Többször kértek tőlem bocsánatot, amiért előre nyomtak vagy amiért hozzám préselődtek... én szintúgy. Folyamatosan attól rettegtem, mi van, ha valaki elesik... Nem mondtam ki hangosan, de ezen járt a fejem. Mikor kijutottunk, körülöttünk rengeteg síró ember."

Több ponton lehetett volna tenni/közbeavatkozni. Ugyanis már a koncert kezdése előtt elkezdődött a pánik, és az egész pulton át menekülő őrület. Vállalom, ennek a felbujtója én voltam, de a szervezők a hibásak. Amikor a mozgásra képtelen, beszorult embertömeg elkezdett őrült pánikkal nyomni kifelé, (azt hiszem valaki rosszul lett, egy kislányt akartak átemelni a tömegen, nem volt esély csak a pult felé), a pultnál állva azonnal üvöltöttem a barátnőmre hogy ugorjon fel, és hátulról toltam. Ott ült a pulton, a kedves ott dolgozók pedig határozottan zavarták vissza, kiabálták hogy nem lehet, menjen vissza, hívták egymást segítségképpen a tömeg ellen. Értem én, hogy valaki nem látja át a helyzetet elsőre, de másodikra már kellett volna. Amikor kiabáltam hogy húzzanak fel, és mindenki fuldokolva menekülni akart, akkor már látható volt hogy ez nem játék, odapréselődünk... egyszerűen nincs irány másfelé!! Miután beestem a pultba, és jött utánunk a többi ember is, hátra menekülve kiabáltam a kijáratot keresve, egy másik menekülő segített, húzta szét a kerítést. - És ezután nem történt semmi.... Itt lett volna az első pont, hogy így NE kezdődjön el a koncert....

Később ugyanez a kommentelő ezt írja:

Elindultunk a kifelé tartó taxik nyomában, és minő csoda! egy hátsó úton, némi gyaloglással, könnyedén kijutottunk!

A pulton atmaszast en kezdtem el, a labamat is eppenhogy a baratnom segitsegevel huztam ki, mivel a tomeg a koncert kezdesenel benyomott minket a pulthoz. A pultosok akkor meg nem tertek magukhoz es nem akartak senkit beengedni. Nyilvan nem volt mas valasztasuk. Borzaszto elmemy volt megelni ezt az egeszet. En kuzdottem par percet, hogy a baratnomet is ki tudjam emelni. Vegul sikerult es utana ugy kellett rakiabalni a stuff-ra, hogy mutassak meg merre tudunk kijutni...eddigre persze mar masztak tobben fel a pultra menekuloutvonalat keresven.

A híd tényleg nagyon para volt ahogy kilengett alattunk és nyikorgott, de hátul semmi pánik hangulat nem volt, sőt, kényelmesen elfértünk, buli után italt is tudtunk venni és a pénzt is minimális sorbanállásal visszakaptuk a karszalagról. Lassan de folyamatosan kijutottunk. De a hídon komolyan halálfélelmünk volt :)

Egy számot sem tudtunk meghallgatni, mert hiába helyezkedtünk a színpadtól távolabb a tömeg kb. 10 perccel a koncert kezdete előtt elindult minden irányba és egymást taposták az emberek. Zokogó fiatalok voltak mindenütt, halálfélelme volt az embernek.

Az a baj, hogy sokan rohadtul nem tudnak kultúráltan szórakozni, a Sziget viszont nem adhat minden 10es csoport mellé felügyelőt.

Nem kellett volna kapzsiskodni es eladni meg 2000 jegyet, mert a tomeg tonkretette a teljes elmenyt.

Ilyen halalfelelmem meg sosem volt, mint ma este.

Hat sajnos szavak nincsenek arra, hogy tegnap mi tortent itt. Ember embernek volt farkasa. Eletveszely, halalfelem, csalodottsag, duh, elvezhetetlenseg jellemeztek a tegnap estet szamunkra.

És a többi.

Ezekből a kommentekből az derül ki számunkra  – akik nem voltunk kint, de majd jön a kollégánk és elmondja –, hogy sokkal több embert engedtek be, mint amennyit a viselkedéskultúra elviselt volna. Jönnek majd szakértők, akik kielemzik, hogy kellett volna a tömeget terelni meg effélék, mi arra is kíváncsiak lennénk, mitől őrülnek meg az emberek akkor, amikor jól is érezhetnék magukat. Mondjuk, nyilván ennél sokkal kevesebben...

FRISSÍTÉS!Kiküldött udósítónk egyelőre ezt írta:

A koncert isteni volt de ennyi embert jezusom....

Bővebben rövidesen.

 

Sziget 2019, Ed Sheeran, pánik, tömeghisztéria

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek