Menopauza 1170x180

Lemondták az első nagy zenei fesztivált – Miamiban

2020/03/07  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A háromnapos EDM fesztivált először határozatlan időre felfüggesztették, majd törölték. Vajon mások, mint például az SXSW, a Coachella és a Stagecoach megteszik ugyanezt? – teszi fel a kérdést a vice.com újságírója.

Fotó: edm.com

A portál értesülése szerint a Miami Ultra Music Festival szervezése, amelyet eredetileg március 20–22-re terveztek, nem folytatódik a koronavírus (a COVID-19) terjedése miatt. A háromnapos EDM fesztivál – amely 2019-ben körülbelül 170 000 résztvevővel dicsekedett – több mint 100 ország rajongóját várakoztatja.

A cikk megjelenéséhez képest már van végleges infó  a fesztivál honlapjáról – az eseményt 2021-re halasztották. Később érkezett a hír, hogy az SXSW-t is törölték.

Az Ultra – amelynek fellépőlistáján olyan nevek szerepeltek, mint Flume, a The Chainsmokers, Major Lazer, David Guetta, Martin Garrix és más EDM nagyágyúk –  az első olyan jelentős zenei fesztivál, amely a koronavírusos félelmek miatt elmarad, törlés az utóbbi 21 évben egyszer sem fordult elő. Sokan kritizálják a döntést, legfőképpen azok, akik már Miamiban tartózkodnak, és össze akarták kötni az Ultrát a Miami Music Week-kel, amelyet még nem töröltek.

A vice.com szerint a közelgő fesztiválszezon bazi nagy bulijai sorában az Ultra jelezheti a "nulladik beteget". Számos zenész már lemondta az ázsiai turnéit és a nagyfesztiválokon is megtörténtek az első fellépéstörlések. Az idei Coachella headlinerei: Rage Against the Machine, Travis Scott és Frank Ocean. Az áprilisi fesztivál szervezése jelenleg a megszokott ütemben zajlik, de zavar keletkezhet az Erőben, ha csak egy előadó is kiesik. Mint ahogy az megtörtént a Lollapalooza Kolumbia-val 2016-ban – Rihanna a zikavírust-járvány miatt lemondta a koncertjét, s végül az egész fesztivál elmaradt. A félelem kétoldali: ha a zenészek fel is lépnek, a fesztivállátogatók még dönthetnek úgy, hogy inkább otthon maradnak.

A Rolling Stone magazin is feltette a kérdést az Ultra kapcsán, hogy a koronavírus hogyan befolyásolhatja a közelgő fesztiválszezont, a bölcs válasz az volt, hogy kicsit korai lenne megmondani...

A vice.com kissé borúlátó véleménye szerint a fesztivál egy olyan esemény, amelyen az emberek több napig táboroznak, későig fenn maradnak, buliznak, nem zuhanyoznak – tökéletesen előkészítik a vírus terjedését. 2016-ban a brit kormány figyelmeztetett, hogy a zenei fesztiválok "ideális táptalajai" a betegségek terjedésének. Húsz éve fesztiválozunk, de még egyszer sem tapasztaltunk járványos megbetegedést, ha a jól ismert "Sziget-betegséget" (kimerültség+por= felsőlégúti megbetegedések és hullafáradtság) nem tekintjük annak...

Őszintén bízunk abban, hogy a szervezést tekintve erősen finisben lévő fesztiváljainkat mind megtartják, és egy-egy fellépő távollététől eltekintve (max.), változatlan line-uppal.

És hogy valami jó fesztiválos hírrel zárjuk cikkünket, március 3-án, a londoni Royal Garden Hotelben tartott AGF Awards díjátadón idén már a második, zöld tevékenységét méltató nemzetközi elismerését zsebelhette be a Sziget. (A hollandiai Groningenben, a  „Greener Festival Awards" díjkiosztóján a környezetvédelem terén „elkötelezett" fesztiválnak járó díjat kapta. ) Most a "Greener Innovations" elismeréssel gazdagodott a  fesztivál, mégpedig azért, mert a tavalyi fesztivál idején, a fenntartható táplálkozást népszerűsítő étkezőblokkban, a Mama Earth Eatery-ben olyan ételeket lehetett kapni, melyek előállítása alacsony CO2 kibocsátással járt, az innen származó ételmaradék, lebomló műanyagból készült evőeszközök és tányérok pedig helyben feldolgozásra kerültek egy mobil komposztáló-berendezés segítségével. Az így elkészült humuszt az Óbudai-sziget rekultivációjára fordítják, ezzel is erősítve a helyi fenntarthatósági törekvéseiket. (A helyszínen még egy „látványlabor" is működött, ahol a komposztálás folyamatát ismerhették meg az érdeklődők.) Gratula!

 

 

Miami Ultra Music Festival, USA, koronavírus, járvány

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek