MENTŐmotorra gyűjtenek a MENŐmotorosok az Open Road Festen

2017/05/01  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A fesztivál célja: egy új mentőmotor árának összegyűjtése, amivel egy újabb mentési “vakfolt” válna színessé. A mentőmotorosok minden nap versenyt futnak az idővel és a halállal, mégis feleannyi rohammotor van, mint amennyire szükség lenne.

MENTŐmotorra gyűjtenek a MENŐmotorosok az Open Road Festen

Hat motor, 93 000 négyzetkilométer, 2640 riasztás, ahol minden pillanat számít – a Magyar Mentőmotoros Alapítvány elnöke Varsányi Zoltán beszélt a mentőmotoros mindennapokról:

Az életveszélyes sérülést szerzett betegek túlélési esélye, gyógyulási ideje és annak sikeressége  azon múlik, hogy az első 10 percben milyen ellátást kapnak”- avat be Varsányi Zoltán. „Ilyen esetekre való a motor, hogy magas színvonalú ellátást nyújtson, és pillanatok alatt a helyszínre érjen.” Mit jelent ez esetben a pillanat? A legnagyobb tumultus idején is 7-9 percet.

A mentőmotorok legnagyobb előnye, hogy gyorsak, és minden megvan rajtuk, ami egy rohamkocsiban is megtalálható. „Alapvetően egy rohamkocsi szintű felszerelés van a motorokra összezsúfolva, mindenből a legkisebb, leg high-techkebb dolgokat kell megtalálni, hogy elférjen. A motorokon található olyan speciális vérzéscsillapító, kötszer, amit a hadsereg is használ, és pillanatok alatt állít el vérzést”- részletezte az elnök. A motorokra kerülő felszerelés közel 40 kilogramm, csak a városi mentőrobogókon található eszközök nyomnak 28-30 kilogrammot.

„Ha egyben nézzük, 10-12 millió forintba kerül jelenleg egy motor mentőmotorrá alakítása. Ebből maga a motor 4-5,5 millió forint, a matricák és a műszaki átalakítás, a megkülönböztető jelzés, további egy millió forint, és akkor még nincs felszerelve mentési eszközökkel.” A flotta jelenleg három nagymotorból és három robogóból áll, viszont jóval többre lenne szükség. „Az én vágyálmaimban 30-35 motor szerepel, ez a mennyiség gond nélkül elhelyezhető és szakmailag indokolható lenne. Mindhárom típusú motorra szükségünk lenne. Most lehet az 1%-okról dönteni, jó volna, ha az emberek a mi javunkra döntenének”– mondta Zoltán.

A Magyar Mentőmotor Alapítvány 2009-ben alakult, és azóta több ezer életet mentett. Csak a tavalyi évben 2460 riasztás érkezett hozzájuk, és egyéni rekordot is felállítottak: egy 46 kilométerre lévő balesethez, kevesebb, mint húsz perc alatt értek ki. „Évről évre egyre növekszik ez a szám. Ha napi átlagot kéne vonni, akkor a mentőrobogók 6-9 riasztáshoz mennek ki a fővárosban 12 óra alatt, míg a mentőmotornál alacsonyabb ez a szám, 3-5 esetre tehető." – tette hozzá.

Támogasd a Mentőmotorosok áldozatos munkáját! Az adományozáshoz a fesztivál belépő mellé vásárolj egy támogatói vouchert a fesztivál webshopjában, amellyel segítesz, hogy egy lépéssel közelebb kerüljön a kitűzött cél: egy új mentőmotorra elegendő pénz összegyűjtése.

Big in Alsóörs: jön az Alphaville a Harley-fesztiválra


.


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek