Mondjuk ki: a Sziget nem magyar fesztivál

2018/04/19  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

S ha kimondtuk, béküljünk is meg vele, mert cserébe kapunk egy immáron komoly hírnévvel rendelkező, színvonalas és továbbra is ugyanúgy szerethető európai fesztivált.

Mondjuk ki: a Sziget nem magyar fesztivál

Milliószor végigmentünk már azon a kérdésen, hogy ez a Sziget már nem az a Sziget. A nosztalgiának lassan vége, a sebeinket rommá nyalogattuk. A Hajógyárin augusztusban már egy egészen más képződmény fogadja az emberek tízezreit, mint 20-25 éve. Mint ahogy a világ is más, mi is mások lettünk. Főleg öregebbek, legalábbis, ami a morgós generációt jelenti. Ez már a fiatalok fesztiválja – vendégként nyilván szívesen látnak minket is, de nem a mi igényeinkhez passzintják a kínálatot. Ez van.

Az európai jelző pedig nem pusztán a színvonalára utal, hanem arra is, hogy a kontinens számos országából érkeznek szitizenek az egyhetes köztársaságba, sőt, lassan már többen vannak, mint a bennszülöttek. Egyébként az 5 napos bérletek már el is fogytak és a Mastercard-Sziget Diákprogram keretében árusított jegyekből is már csak korlátozott számban lehet kapni. A tavalyi tesztmenet után idén is lehet kapni a 3 napos bérleteket – ezeket leginkább a hazai látogatóknak szánják –, bármely, egymást követő három napra. Mondjuk, ezek száma is véges, feltehetően az árusítást is jóval a fesztivál előtt le kell majd állítaniuk.

A beléptetési rendszer nem változik, marad a szkennelés és a fokozott ellenőrzés – ennek tavaly semmiféle hátrányát nem láttuk. Ha megőrizted a Festipay kártyádat, akkor a Sziget szempontjából nyugodtan eldobhatod, bár télen jól jöhet, ha hirtelen nincs mivel havat kaparni a szélvédőről. Egy csuklómozdulattal fogsz idén fizetni, mert a karaszalagba fűzik bele a fizetési eszközt, amely feltölthető lesz készpénzzel és applikációval egyaránt – ez utóbbi esetében az app a 300 forint feletti maradékot automatikusan visszaküldi a számládra.

Az ökolábnyomunk mérsékelésére szolgál, hogy továbbra sem lehet majd nejlonzacskót forgalmazni a Szigeten, illetve tilos a szórólapozás. Aprónak tűnő, de fontos lépés, hogy a vendéglátóegységekben csak on demand, azaz kérésre adnak majd szívószálakat. Mi biztos kifeszítenénk egy tyúkhálót, olyan drótosat, jó hosszút, hogy a szolgálatát betöltött szívószálakat be lehessen fűzni a lyukakba: remek látványt nyújtana a szőttes a hét végén!

Ami idén új elem, de több fesztiválon már rutin: Re:pohárból iszunk majd. Arra emlékszik még valaki, amikor az összegyűjtött poharakat be lehetett váltani mindenféle cuccokra? Komplett tornyokkal közlekedtek a fiatalok... A visszaváltható módszerrel a becslések szerint 1,5 MILLIÓ  földön heverő plasztikpohárral lesz kevesebb, és ez bazijól hangzik. Az idei évben először EcoKempinget is nyitnak a környezetvédelem iránt elkötelezett kempingezőknek. Itt napelemes vízmelegítéssel, víztakarékos vécével, közösségi étkező- és tartózkodó helyekkel, illetve egyéb környezettudatos megoldásokkal várják a látogatókat. Szintén újdonság lesz 80 db vákuum-öblítéses vécé, amikkel 85%-os vízmegtakarítás érhető el. 10.000 darab zsebhamutartót is kiosztanak, az étkezőhelyek pedig csak lebomló tányérokat és evőeszközöket használhatnak.

A tavalyi bevallottan egy béna line-up volt, bár akadtak izgalmas pillanatok még így is. Zeneileg is. Idén nemcsak a szerencse kedvezett a programszervezőknek, vagyis az, hogy sikerült a Szigetet betuszkolni a híres és felkapott előadók nyári turnéjába, hanem a pénztárca is vastagabb lett, amiből a gázsit kifizethetik. Mintegy egymilliárd forinttal.

Augusztusig van idő, szép sorban végigmegyünk majd a Sziget programján a különböző műfajok szempontjából. Már el is kezdtük a nagyszínpadosokkal, ebben a témában már van 3 cikkünk is.

Ki is az a Kendrick Lamar?

 

A világ leghíresebb képzelt barátai

 

A melankolikus pophimnuszok királynője, Lana Del Rey

 

A Sziget Köztársaságban augusztusban kitör a forradalom: az idei Szigetet most nem a gerappa és a kicsi sárga tehén fémjelzi, hanem a Love Revolution, ami nem azt jelenti, hogy mindenki mindenkivel, hanem azt, hogy a napjaink társadalmát izgató és mozgató értékek, feladatok kerülnek a középpontba minden szinten és helyszínen, olyanok, mint az ökoszisztéma megóvása, a környezettudatos fogyasztás és életmód, a klímaváltozás, a rasszizmus elleni küzdelem, a tolerancia, a nacionalizmus és multikulturalizmus, a migráció és az integráció. A Sziget mindig is a béke szigete volt – bízunk abban, hogy sikerül ezt a szakaszt egy hétnél sokkal hosszabbra nyújtani az emberek életében.

Peace & Love!


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek