Mozart, a csokigolyók sztárja – egyedülálló komolyzenei fesztivál gyerekeknek: Kalandra Fül!

2021/08/17  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A tavalyi nagy siker után idén is megrendezi az Óbudai Danubia Zenekar (ÓDZ) Magyarország egyetlen, kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szóló klasszikus zenei fesztiválját. A Kalandra Fülnek augusztus 28–29-én a Budapest Music Center ad otthont.

Kalandra Fül! – egyedülálló komolyzenei fesztivál kisgyerekes családoknak

Az ÓDZ innovatív előadásaival az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyította, hogy a klasszikus zene mennyire menő. Európai szinten is ritkaságnak számít a kifejezetten a fiatal korosztályt célzó, klasszikus zenei esemény, a Danubia tagjainak azonban rengeteg tapasztalata van abban, hogyan szólíthatók meg az óvodás, iskolás korosztályok tagjai. A rendezvény azon túl, hogy értékes információkat, minőségi zenei élményt nyújt – mindezt a célcsoport számára leginkább befogadható módon –, fontos szerepet tölt be az ének-zene és hangszertanulás megkedveltetésében is.

A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté karmester – maga is kisgyermekes apuka –, több tucat újító előadás megálmodója, aki szívén viseli a zenei utánpótlás-nevelést, különleges programot állított össze.Több előadás születik koprodukcióban erre az alkalomra, a zenei programot pedig kreatív foglalkozások, hangszersimogató, élő zeneautomaták és a Pagony Kiadó csendszobája egészítik ki, valamint a hallásvédelemre is felhívják a figyelmet szakemberek segítségével. A fesztiválhangulat nem áll meg a BMC falainál: villámkoncertekkel, pop-up produkciókkal készülnek köztereken a zenekar művészei.

A Fesztivál mindkét napján lehetőség lesz ingyenes kísérőprogramokon is részt venni. Ilyen például Lakatos György fagottművész hangszersimogatója, ahol a gyerekek zenészeink közreműködésével megismerkedhetnek a fúvós hangszerekkel. A Szigetkék Alkotóműhely foglalkozásán az érdeklődők különböző kreatív képző- és iparművészeti technikákat fedezhetnek fel, melyek a résztvevőket adottságaik játékos kibontakoztatására ösztönzi. A műhely vezetője Balla Vera képzőművész. A kicsit megpihenni vágyóknak a Pagony Kiadó elhozza a gyermek- és ifjúsági irodalom legfrissebb köteteit, valamint meseolvasók is segítenek a könyvek megismerésében az erre a célra kialakított „csendszobában”.

Folytatják a hallásvédelemmel kapcsolatos érzékenyítést: gyerekek számára készített eszközök segítségével hívják fel a kicsik és szüleik figyelmét a hallásvédelem fontosságára, amelyeket a helyszínen bárki kipróbálhat az Audiopont Halláscentrumok audiológusainak segítségével.

A BMC előterében a két nap során több alkalommal élő zeneautomaták fogadják a közönséget, a büfé pedig bővített kínálattal várja a gyerekeket, családokat. A fesztivál ideje alatt különböző külső helyszíneken is találkozhatnak zenészeink pop-up produkcióival, villámkoncertjeivel, amelyek révén a koncertterem környékére is elvisszük majd a fesztivál hangulatát.

II. Kalandra Fül Fesztivál – program

2021. augusztus 28–29. szombat-vasárnap 10.00–20.00

Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.)

2021. augusztus 28. szombat

10.00 – Tom, a virtuóz
A zenekar saját ifjúsági produkciója

11.30 – Fúgafogó
A zenekar saját ifjúsági produkciója

15.00 – Csengőhang szimfónia – Eszterlánc Mesezenekar (Kárász Eszter), Danubia Zenekar kamaraegyüttese

16.30 – Hangszersimogató Lakatos Györggyel

18.00 – Jancsi és Juliska
Dobszay-Meskó Ilona és Lukácsházi Győző mesejátéka, amely a Grimm testvérek történetéből készült, a zenekar közreműködésével és Kiskovács Eszter grafikus élő illusztrációjával.

2021. augusztus 29. vasárnap

10.00 – Mozart, a csokigolyók sztárja
A zenekar saját ifjúsági produkciója.

11.30 – Szimfonikus táncház
A zenekar saját ifjúsági produkciója

13.30 – Hangszersimogató Lakatos Györggyel

15.00 – Hanghullámok lovasai – Superar Gyermekkórus, Danubia Zenekar kamaraegyüttese
A koncerten fellép néhány, a Máltai Szimfónia programban részt vevő gyermek is, akikkel közös fellépés a Zeneakadémia színpadán lesz szeptember 23-án, az ODZ évadnyitó estjén.

18.00 – Leánder és Lenszirom
A Magyar Állami Operaház vendégelőadása, amelyet az Eiffel Műhelyházban láthat a közönség Hamar Zsolt vezényletével.

Jegyár koncertenként 14 éves kor alatt: 800 Ft, felnőtteknek: 1200 Ft

A kísérőprogramok ingyenesen látogathatók.

 

Óbudai Danubia Zenekar, Kalandra Fül, komolyzene, család, gyerekprogram

Képtár

  • Mozart, a csokigolyók sztárja – egyedülálló komolyzenei fesztivál gyerekeknek: Kalandra Fül! kép 89467
 

 

Szólj hozzá!


Ed Sheeran már biztos nem jön az MTV EMA gálára Budapestre

Ed Sheeran már biztos nem jön az MTV EMA gálára...

A zenész covidos lett, karanténba vonult – mindezt a közösségi médiájában jelentette be.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Három év után új lemezzel jelentkezett ZAZ

Napjaink egyik legnépszerűbb francia énekesnője, azaz Zaz három évvel utolsó lemeze, az 'Effet miroir' után idén nyár végén tért vissza "Imagine" című felvételével, amely soron következő albumának előfutára is egyben.

Egy hajóban eveznek: egykori zenésztársa fiával énekel duettet Charlie

Horváth Charlie egykori zenésztársának tehetséges fiával, Erb Virgillel, művésznevén Giovannival adott duettet.
Új koncertek