Mozart, a csokigolyók sztárja – egyedülálló komolyzenei fesztivál gyerekeknek: Kalandra Fül!

2021/08/17  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A tavalyi nagy siker után idén is megrendezi az Óbudai Danubia Zenekar (ÓDZ) Magyarország egyetlen, kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szóló klasszikus zenei fesztiválját. A Kalandra Fülnek augusztus 28–29-én a Budapest Music Center ad otthont.

Kalandra Fül! – egyedülálló komolyzenei fesztivál kisgyerekes családoknak

Az ÓDZ innovatív előadásaival az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyította, hogy a klasszikus zene mennyire menő. Európai szinten is ritkaságnak számít a kifejezetten a fiatal korosztályt célzó, klasszikus zenei esemény, a Danubia tagjainak azonban rengeteg tapasztalata van abban, hogyan szólíthatók meg az óvodás, iskolás korosztályok tagjai. A rendezvény azon túl, hogy értékes információkat, minőségi zenei élményt nyújt – mindezt a célcsoport számára leginkább befogadható módon –, fontos szerepet tölt be az ének-zene és hangszertanulás megkedveltetésében is.

A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté karmester – maga is kisgyermekes apuka –, több tucat újító előadás megálmodója, aki szívén viseli a zenei utánpótlás-nevelést, különleges programot állított össze.Több előadás születik koprodukcióban erre az alkalomra, a zenei programot pedig kreatív foglalkozások, hangszersimogató, élő zeneautomaták és a Pagony Kiadó csendszobája egészítik ki, valamint a hallásvédelemre is felhívják a figyelmet szakemberek segítségével. A fesztiválhangulat nem áll meg a BMC falainál: villámkoncertekkel, pop-up produkciókkal készülnek köztereken a zenekar művészei.

A Fesztivál mindkét napján lehetőség lesz ingyenes kísérőprogramokon is részt venni. Ilyen például Lakatos György fagottművész hangszersimogatója, ahol a gyerekek zenészeink közreműködésével megismerkedhetnek a fúvós hangszerekkel. A Szigetkék Alkotóműhely foglalkozásán az érdeklődők különböző kreatív képző- és iparművészeti technikákat fedezhetnek fel, melyek a résztvevőket adottságaik játékos kibontakoztatására ösztönzi. A műhely vezetője Balla Vera képzőművész. A kicsit megpihenni vágyóknak a Pagony Kiadó elhozza a gyermek- és ifjúsági irodalom legfrissebb köteteit, valamint meseolvasók is segítenek a könyvek megismerésében az erre a célra kialakított „csendszobában”.

Folytatják a hallásvédelemmel kapcsolatos érzékenyítést: gyerekek számára készített eszközök segítségével hívják fel a kicsik és szüleik figyelmét a hallásvédelem fontosságára, amelyeket a helyszínen bárki kipróbálhat az Audiopont Halláscentrumok audiológusainak segítségével.

A BMC előterében a két nap során több alkalommal élő zeneautomaták fogadják a közönséget, a büfé pedig bővített kínálattal várja a gyerekeket, családokat. A fesztivál ideje alatt különböző külső helyszíneken is találkozhatnak zenészeink pop-up produkcióival, villámkoncertjeivel, amelyek révén a koncertterem környékére is elvisszük majd a fesztivál hangulatát.

II. Kalandra Fül Fesztivál – program

2021. augusztus 28–29. szombat-vasárnap 10.00–20.00

Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.)

2021. augusztus 28. szombat

10.00 – Tom, a virtuóz
A zenekar saját ifjúsági produkciója

11.30 – Fúgafogó
A zenekar saját ifjúsági produkciója

15.00 – Csengőhang szimfónia – Eszterlánc Mesezenekar (Kárász Eszter), Danubia Zenekar kamaraegyüttese

16.30 – Hangszersimogató Lakatos Györggyel

18.00 – Jancsi és Juliska
Dobszay-Meskó Ilona és Lukácsházi Győző mesejátéka, amely a Grimm testvérek történetéből készült, a zenekar közreműködésével és Kiskovács Eszter grafikus élő illusztrációjával.

2021. augusztus 29. vasárnap

10.00 – Mozart, a csokigolyók sztárja
A zenekar saját ifjúsági produkciója.

11.30 – Szimfonikus táncház
A zenekar saját ifjúsági produkciója

13.30 – Hangszersimogató Lakatos Györggyel

15.00 – Hanghullámok lovasai – Superar Gyermekkórus, Danubia Zenekar kamaraegyüttese
A koncerten fellép néhány, a Máltai Szimfónia programban részt vevő gyermek is, akikkel közös fellépés a Zeneakadémia színpadán lesz szeptember 23-án, az ODZ évadnyitó estjén.

18.00 – Leánder és Lenszirom
A Magyar Állami Operaház vendégelőadása, amelyet az Eiffel Műhelyházban láthat a közönség Hamar Zsolt vezényletével.

Jegyár koncertenként 14 éves kor alatt: 800 Ft, felnőtteknek: 1200 Ft

A kísérőprogramok ingyenesen látogathatók.

 

Óbudai Danubia Zenekar, Kalandra Fül, komolyzene, család, gyerekprogram

Képtár

  • Mozart, a csokigolyók sztárja – egyedülálló komolyzenei fesztivál gyerekeknek: Kalandra Fül! kép 89467
 

 

Szólj hozzá!


HangFeszt Fóton a Szent Efrém zenekarral (is)

HangFeszt Fóton a Szent Efrém zenekarral (is)

Azért a férfikart emeltük ki, mert éppen hétfőn hallottuk őket az Artisjus-díjátadón – életünkben először. Ez a rövidke fellépés annyira...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Szerdán nyílik Tarján Zsófi kiállítása a Dantéban

Az esemény szerint a témák: popszakma, megáll az idő, repülés. A képeket meg lehet vásárolni és egy hónapig meg tudjátok nézni a helyszínen (1023 Török utca 1.).

Charlie, Margaret Island, Magna Cum Laude, Kiscsillag, Honeybeast: 20 helyszínen több mint 50 program a Gizella Napokon

Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 ingyenes zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon.
Új koncertek