Mozart, a csokigolyók sztárja – egyedülálló komolyzenei fesztivál gyerekeknek: Kalandra Fül!

2021/08/17  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A tavalyi nagy siker után idén is megrendezi az Óbudai Danubia Zenekar (ÓDZ) Magyarország egyetlen, kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szóló klasszikus zenei fesztiválját. A Kalandra Fülnek augusztus 28–29-én a Budapest Music Center ad otthont.

Kalandra Fül! – egyedülálló komolyzenei fesztivál kisgyerekes családoknak

Az ÓDZ innovatív előadásaival az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyította, hogy a klasszikus zene mennyire menő. Európai szinten is ritkaságnak számít a kifejezetten a fiatal korosztályt célzó, klasszikus zenei esemény, a Danubia tagjainak azonban rengeteg tapasztalata van abban, hogyan szólíthatók meg az óvodás, iskolás korosztályok tagjai. A rendezvény azon túl, hogy értékes információkat, minőségi zenei élményt nyújt – mindezt a célcsoport számára leginkább befogadható módon –, fontos szerepet tölt be az ének-zene és hangszertanulás megkedveltetésében is.

A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté karmester – maga is kisgyermekes apuka –, több tucat újító előadás megálmodója, aki szívén viseli a zenei utánpótlás-nevelést, különleges programot állított össze.Több előadás születik koprodukcióban erre az alkalomra, a zenei programot pedig kreatív foglalkozások, hangszersimogató, élő zeneautomaták és a Pagony Kiadó csendszobája egészítik ki, valamint a hallásvédelemre is felhívják a figyelmet szakemberek segítségével. A fesztiválhangulat nem áll meg a BMC falainál: villámkoncertekkel, pop-up produkciókkal készülnek köztereken a zenekar művészei.

A Fesztivál mindkét napján lehetőség lesz ingyenes kísérőprogramokon is részt venni. Ilyen például Lakatos György fagottművész hangszersimogatója, ahol a gyerekek zenészeink közreműködésével megismerkedhetnek a fúvós hangszerekkel. A Szigetkék Alkotóműhely foglalkozásán az érdeklődők különböző kreatív képző- és iparművészeti technikákat fedezhetnek fel, melyek a résztvevőket adottságaik játékos kibontakoztatására ösztönzi. A műhely vezetője Balla Vera képzőművész. A kicsit megpihenni vágyóknak a Pagony Kiadó elhozza a gyermek- és ifjúsági irodalom legfrissebb köteteit, valamint meseolvasók is segítenek a könyvek megismerésében az erre a célra kialakított „csendszobában”.

Folytatják a hallásvédelemmel kapcsolatos érzékenyítést: gyerekek számára készített eszközök segítségével hívják fel a kicsik és szüleik figyelmét a hallásvédelem fontosságára, amelyeket a helyszínen bárki kipróbálhat az Audiopont Halláscentrumok audiológusainak segítségével.

A BMC előterében a két nap során több alkalommal élő zeneautomaták fogadják a közönséget, a büfé pedig bővített kínálattal várja a gyerekeket, családokat. A fesztivál ideje alatt különböző külső helyszíneken is találkozhatnak zenészeink pop-up produkcióival, villámkoncertjeivel, amelyek révén a koncertterem környékére is elvisszük majd a fesztivál hangulatát.

II. Kalandra Fül Fesztivál – program

2021. augusztus 28–29. szombat-vasárnap 10.00–20.00

Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.)

2021. augusztus 28. szombat

10.00 – Tom, a virtuóz
A zenekar saját ifjúsági produkciója

11.30 – Fúgafogó
A zenekar saját ifjúsági produkciója

15.00 – Csengőhang szimfónia – Eszterlánc Mesezenekar (Kárász Eszter), Danubia Zenekar kamaraegyüttese

16.30 – Hangszersimogató Lakatos Györggyel

18.00 – Jancsi és Juliska
Dobszay-Meskó Ilona és Lukácsházi Győző mesejátéka, amely a Grimm testvérek történetéből készült, a zenekar közreműködésével és Kiskovács Eszter grafikus élő illusztrációjával.

2021. augusztus 29. vasárnap

10.00 – Mozart, a csokigolyók sztárja
A zenekar saját ifjúsági produkciója.

11.30 – Szimfonikus táncház
A zenekar saját ifjúsági produkciója

13.30 – Hangszersimogató Lakatos Györggyel

15.00 – Hanghullámok lovasai – Superar Gyermekkórus, Danubia Zenekar kamaraegyüttese
A koncerten fellép néhány, a Máltai Szimfónia programban részt vevő gyermek is, akikkel közös fellépés a Zeneakadémia színpadán lesz szeptember 23-án, az ODZ évadnyitó estjén.

18.00 – Leánder és Lenszirom
A Magyar Állami Operaház vendégelőadása, amelyet az Eiffel Műhelyházban láthat a közönség Hamar Zsolt vezényletével.

Jegyár koncertenként 14 éves kor alatt: 800 Ft, felnőtteknek: 1200 Ft

A kísérőprogramok ingyenesen látogathatók.

 

Óbudai Danubia Zenekar, Kalandra Fül, komolyzene, család, gyerekprogram

Képtár

  • Mozart, a csokigolyók sztárja – egyedülálló komolyzenei fesztivál gyerekeknek: Kalandra Fül! kép 89467
 

 

Szólj hozzá!


Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai turnéra indulnak

Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai...

Ázsia nem idegen a Bohemian Betyars számára, korábban is turnéztak arra, háromszor is, s ezen események során kifejezetten hasznos kapcsolatokat...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Az ABBA egykori tagjához kerültek Avicii felvételeinek szerzői jogai

A 2018-ban, 28 évesen elhunyt Avicii családja a zenész által készített mesterfelvételek, vagyis hivatalos eredeti felvételek szerzői jogainak 75 százalékát eladta a svéd Björn Ulvaeus, az ABBA zenésze által alapított Pophouse-nak, amely amúgy az ABBA Voyage műsort szervezi Londonban.

Jubileumi arénás előadással és koncertturnéval ünneplik az István, a király bemutatásának 40. évfordulóját

Nagyszabású programsorozattal, a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállítással, a Papp László Budapest Sportarénában jubileumi előadással, továbbá koncertturnéval ünneplik az István, a király című rockopera bemutatásának 40. évfordulóját jövőre.
Új koncertek