Na de mit ad nekünk a Sziget egy napijegyért?

2023/08/08  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Ha meghallják a "Sziget/napijegy" kifejezést, sokan felhördülnek, hogy "bazi drága". De ha jól csináljuk, komoly kultúr–és bulitúrát járhatunk be egy combosabb koncert jegyáráért.

Aki drónon száll fölébe, annak térkép-e táj...

A Sziget nem egy falunap, ahová kimész beb*szni és felülsz a körhintára, miközben szól a zene. Ezért valóbán kár kifizetni a belépő árát, ami most 38.000 és 42.000 forint között mozog. (Aki korán eszmélt, 30 ezer alatt is vehetett jegyet.)

Az elmúlt hónapokban sorra adták a kilincset egymásnak a nagy nemzetközi sztárok Budapesten, és egy-egy koncertre állóhelyenként átlagban biztos szánnunk kellett 30-40 ezer forintot. De nagyjából ezt tette egy belga rajongó is, aki például a napokban egy Rammstein állóhelyért kifizetett 105-125 eurót, attól függően, hogy milyen közel állt Till Lindemannhoz, és Erdélyben a minap, az Imagine Dragons koncertnapra pedig - a hírek szerint - akár 1000 lej is volt a beugró, ami mondjuk már 78.000 forintnak felel meg.

 A Sziget napijegy árait úgy kalkuláljuk, hogy ne legyen magasabb egy budapesti arénás koncert áránál” – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, a Sziget főszervezője, és így is van idén is  Aki pedig már ismeri a Hajógyári-menetrendet, az tudja, hogy a Szabadság Szigete nem csak egy koncert, hanem egy életérzés, amit át kell élni, naponta több tucat koncertből és színes kulturális programokból válogatva.

Nézzük tehát, hogyan lehet kimaxolni egy napijegyet a Szigeten.

Ha teljes képet akarunk a Szigetről, akkor kezdhetjük a napot akár reggel 10 órakor a dropYardon break yogával, vagy a Global Village-ben, ahol fél 11-kor indul a hatha yoga workshop. Miután életre keltettük a szunnyadó szellemi energiát, még maradhatunk a közelben az Ethnosound workshopon, a világzene csodáiban elkalandozva. De 12.30-ra át is mehetünk LightStage-re, kicsit áthangolódni más műfajú zenékre, fiatal és tehetséges, feltörekvő vagy már elismert zenészek koncertjeivel. Persze nem kell már koradélután nagy zenei dózissal indítani, a LightStage szomszédságában található ArtZone megannyi érdekes képző- és iparművészeti workshoppal vár, ahol az alkotás öröme mellett még jóbarátokat is könnyen lehet találni. És érdemes 14.00 órára a Cirque de Sziget nagysátrához vonulni, ahol a Baross Imre Cirkusziskola előadása kezdődik. (A cirkuszba azonban még mindenképpen vissza kell térnünk a nap folyamán, ajánlatos a Sziget Appot vagy a Sziget útlevelet aktívan használni.)

De ha már ott vagyunk a cirkusznál, szemben közel a Vándor Vurstli (körhinta... :) ), itt a magyar vásári szórakoztatás hagyományai élednek újjá és bármennyi időt el lehet tölteni. Nem messze pedig ott a Magic Mirror, a kihagyhatatlan programhelyszín, ahol már délután érdekes filmeket nézhetünk és izgalmas beszélgetéseken vehetünk részt különböző LMBTQ témákban. Ide mondjuk 23.00 órára mindenképpen vissza kell jönnünk valamelyik nap, a main show miatt.

Szóval valahol 16.00 óra magasságban járunk és már jógáztunk, tanultunk valamit az etno zenékről, hallgattunk ifjú tehetségeket, voltunk cirkuszban és a Vándor Vurstliban és jó esetben belefutottunk az Sétáló Utcaszínházak valamelyik előadásába, ami mindig lenyűgöző a Szigeten. 16.00 órától elnézhetünk még a Színház és Tánc helyszínre, itt sem tévedhetünk nagyot, ha látványos és izgalmas táncelőadást szeretnénk látni. Persze 16.00 órától már beindul a Nagyszínpad, ide mindenképpen érdemes 18.30 körül ellátogatni, amikor is a Love Revolution Special keretében a környezetvédelem, az emberi jogok, az egyenjogúság és a béke fontosságára reflektálnak meghívott hazai és nemzetközi vendégek. Aztán jönnek a „fő fellépők” este 11-ig ­­– mindenki választhat kedvére. (Aki csak a headliner koncertre kíváncsi, este 7 és 9 között azért nézzen még el a dropYard powered by BOLT színpadra, ahol az un. urban style legjobbjai mutatkoznak be itthonról és szerte a világból.)

A Nagyszínpad végeztével irány vissza a Magic Mirrorba, ahol egy elementáris showműsorban drag dívák hozzák ki az ördögöt mindenkiből minden este 23-tól a Queenz -The Show with Balls! előadáson. Aki nem fér be ide, annak sem kell elkeserednie, mert a közeli színházi helyszínen ugyanakkor kezdődik egy másik izgalmas előadás, a Future Cargo, ami szintén kihagyhatatlan program.

Majd beférhet még egy kis ízelítő a FreeDome presented by Mastercard nagysátrából vagy indulhat a party time, a legnagyobb helyszíneken, mint az alternatív elektronikus zene legjobbjait felvonultató TicketSwap Colosseum vagy a naponta különböző nemzetközi partybrand-ek sztárjait sorjázó Samsung Party Aréna és megannyi kisebb helyszínen egészen hajnalig.

Aki az éjszaka folyamán is ki szeretne kicsit szakadni a nagy pörgésből, mindenképpen látogasson el a színházi helyszínre, ahol minden este két látványos fényinstalláció vár mindenkit. A Sziget északi felén pedig az Everness Chill Garden by Tanqueray nyújt ambient-chill hangulatot.

Aztán a pirkadatban lassan irány a HÉV, ahol eltűnődhetünk azon, hogy a belépés előtt kinézett programok hány százalékát sikerült abszolválni. Aki 50 fölött jár, megemeljük előtte a kalapunkat :)

Sziget 2023, napijegy

 

 

Szólj hozzá!


Nevezz meg negyven magyar slágert!

Nevezz meg negyven magyar slágert!

Hogyan születtek a legendás magyar slágerek? Tényleg slágerekről van szó, amikor szó van róluk. S ez nem a szerzőkön múlt. A kötet több...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden Party Zenei-Gasztrofesztivált őszre

A rendezvény 2024. május 10-12. dátumon szerepelt, de a szervezők ma közleményben tudatták, hogy módosítaniuk kellett: az esemény új időpontja október 4-5-6-a lesz.(FRISSÍTVE)

Eldrogozott évek, átivott hónapok – most vége

Emlékszünk rá... Amikor teljesen szétcsúszva állt a színpadon, és felrohant egy rajongója, hogy dühösen megpróbáljon elzavarni mindenkit, hogy ne nézzék őt... így... Bérczesi Robi első, teljes egészében józanul írt dala most egy videóklip kíséretében debütál.
Új koncertek