Nem VOLT egyszerű eljutni Sopronba...

2017/07/03  ·   Fesztivál   ·  Labancz Andrea

Egy átlagos fesztiválozó két módon jut el az általa kiszemelt helyszínre: „A” verzió a saját autó (beleszámítva a baráti felajánlásokat is), „B” verzió a tömegközlekedés. Persze, manapság már egyre többen választják a „fizetős-barátkozós” sofőrszolgáltatásokat is, de a történetünk szempontjából ennek most nincs jelentősége.

Nem VOLT egyszerű eljutni Sopronba...

Már csak azért sem, mert mi autó – és mellesleg jogsi – híján minden esetben a tömeges közlekedést részesítjük előnyben. Mindenkinek volt már legalább egy rossz tapasztalata ebben a témában, legyen az fővárosi vagy országos viszonylat, így rutinos közlekedő állampolgár lévén magam is rengeteg rémtörténettel rendelkezem, de azt hiszem, hogy ez az idei soproni oda-vissza út mindent visz.

Adott egy szolgáltató cég, amely bizonyos összegért cserébe, előre meghatározott menetrend szerinti időintervallumban vállalja, hogy bárkit elszállít A pontból B pontba. Hogy neve is legyen a gyermeknek, hívjuk csak egyszerűen MÁV-nak. Budapest-Sopron viszonylatban az általunk kiválasztott járat menetideje pontosan 2 óra 28 perc lett volna. Merthogy IC-ről beszélünk... Ezzel szemben, számunkra érthetetlen és információ hiányában feldolgozhatatlan módon a célállomásra érkezvén sikerült néhány perc híján egy órás késést összeszednünk, aminek jelentős része egy bizonyos városban történt igen hosszú egy helyben álldogálásnak köszönhető. Merthogy IC-ről beszélünk… Ezt talán még sikerült volna komolyabb trauma nélkül megemésztenünk, viszont ha hozzáadjuk azt az élvezeti faktort, hogy fülkés és nagyon modern, magyarul lehúzhatatlan ablakokkal ellátott szerelvényünkön - ahol a folyosón is végig álltak/ültek/feküdtek (gondolom oda is lehet külön helyjegyet venni) - szó szerint el voltunk zárva az éltető levegőtől; és a kinti, viszonylag tűrhetőnek mondható hőmérsékleti tapasztalatokat összevetve, a fülkében minimum 40 fokban játszottunk túlélősdit, akkor úgy gondolom, hogy mindezt egy órával megfejelni egyszerűen pofátlanság. Mondtam már, hogy IC-ről beszélünk? A kalauz – akinek utazásunk utolsó 5 percében sikerült megérkeznie – ugyan elnézést kért, és még azt is hozzátette, hogy kérhetünk kártérítést, de ha arra gondolok, hogy ebből a „kalandból” komolyabb problémák is származhattak volna, nem igazán nyugtattak meg a szavai.

Sebaj, gondoltuk, megérkeztünk, és ez a lényeg. Sopronról és az ott élő emberekről, valamint a fesztiválozókhoz való barátságos hozzáállásukról pozitív emlékeim voltak, ezért igyekeztem túltenni magam az első sokkon. Aztán jött a második…

Természetes jelenség, és már hagyománynak is mondanám, hogy egy ilyen hosszú vonatút után az üléstől elgémberedett nép, felegyenesedvén azonnal rájön, hogy az első turistalátványosság, amit sürgősen meg kell látogatnia, az a várótermi illemhely. Tavaly ugyan kihagytam a voltolást, de korábbi emlékeimet felidézve, egyenes úton jutottunk el a tett a helyszínére, ahol a megszokott hosszú sor fogadott minket. Aztán araszolva közeledvén az ajtóhoz, az emlékeimben nem szereplő táblába ütköztünk, amin felvilágosítottak minket, hogy  ez egy automata klotyó, aminek 100 magyar forint a munkadíja, ha többet adsz, azt is szívesen fogadja, de vissza már nem ad belőle. Találékony nép a magyar, nem fizet, ha nem az élete múlik rajta, így kihasználva a női részlegnél álló tömörülést, az ajtót – kijátszva a rendszert – minden sorstárs tartotta. Mindaddig a pillanatig, amíg egy arra tévedő „higiéniai menedzser” a maga végtelenül barátságos módján be nem szólt a még kint várakozóknak, hogy kva gyorsan csukják be az ajtót, merhogy azé' van. Na szóval! Értem én a koncepciót, meg hát 100 forintba fesztiválozó még nem halt bele, de azért. Komolyan elvárták volna tőlünk, hogy egy ilyen pokoli út után minden hölgy kotorjon elő egy kis aprót a farzsebéből, és az amúgy is lassan haladó sort még azzal is fékezze, hogy szarakodik az ajtóval??? Nem lett volna humánusabb megoldás, ha a fesztivál ideje alatt ideiglenesen felfüggesztették volna a rendszert? Épp elég plusz bevételt generál az oda tévedő bulizó ahhoz, hogy ez a 100 forint ne hiányozzon a költségvetésből. Sebaj, túljutottunk rajta, haladjunk.

A következő furaság a helyi járat. Rendkívül örvendetes, hogy van már külön busz, ami a kapuig viszi a látogatókat, azonban az ezekre való felszállás külön kaland. Ugye, ott is az elsőajtós felszállás működne, mert bérlet mutogatás meg jegyvásárlás/lyukasztás – és a becsületesebb fajta szépen be is sorol a buszvezető felé, azonban, ha egy csuklós busz minden ajtaja nyitva áll, természetes, hogy azonnal megrohamozzák, és elkezdődik a csata az ülőhelyekért. Arról nem is beszélve, hogy az állomáson egyetlen jegykiadó automata üzemelt, ami, őszintén szólva, megérett a selejtezésre, ugyanis olyan lassan dolgozta fel a nem túl bonyolult kérésünket, mintha az összes fesztiválozónak vettünk volna fejenként 10 vonaljegyet. Emlékeim szerint korábban a váróban is lehetett külön jegyet venni, az ideiglenesen kitelepített asztalkánál, idén azonban ott csak egy nem túl bőbeszédű lányka ült, néhány szórólappal a menetrendet illetően, ami természetesen már rég érvényét vesztette. 

Már épp kezdtünk hangulatba kerülni, hiszen csak pár lépés választott el minket a megszentelt földterülettől, amikor újabb sorscsapás következett. Gyorsan megtaláltuk a szakmaijegyes bódét, benyújtottuk a hivatalosan visszaigazolt, egyedi kóddal ellátott papírkánkat, amikor közölték velünk, hogy a rendszer szerint érvénytelenek vagyunk. Na, itt pergett le életem filmje 5 másodpercben, és éreztem, hogy a pulzusom emelkedő tendenciát mutat, de még kontrolláltam a kitörni készülő vulkánomat. Az egyetlen szerencse, hogy egy végtelenül kedves és segítőkész fiatalember vette kézbe a dolgot, akinek ugyan nem sikerült kiderítenie hol a hiba, viszont az lebegett a szeme előtt, hogyan lehetne kielégítően megoldani a helyzetet. Végül kaptunk karszalagot, átestünk a szokásos beléptetésen, és akkor úgy éreztük, hogy minden gyötrelmet megért a látvány.

Néhány apróbb változtatástól eltekintve nagyjából minden ugyanott volt, ahol két éve hagytuk, max azóta nevet váltott. A Volt fesztivál erőssége, hogy itt nem kell kilométereket gyalogolni a helyszínek közt, ráadásul a két nagyszínpadon – ami messziről nézve szabályos derékszögben helyezkedett el – folyamatosan váltják egymást a sztárok, így aki csak a nagy nevekre kíváncsi, az pár lépésből megoldja az átvonulást.

Hogy az eső...? A közelgő viharról még jóval azelőtt értesítettek minket, hogy a fejünkre hullott volna az első csepp, de igazából a voltosokat egyetlen pillanatig se tudta megzavarni a bulizásban a szakadó eső vagy az orkánerejű szél. Nem volt pánik, nem tapostuk el egymást, mint korábban a Szigeten, és az eső végeztével a sárban csúszkálás miatt sem küldtük el melegebb éghajlatra a szervezőket. Buli van, nem?

Hogy a koncertek...? Amíg tűzött a nap, azért sajnáltam a fellépőket, aztán meg az eső miatt. Mindkét teljesítmény hősiesnek mondható, habár egy embert azért mégis kiemelnék. Az Imagine Dragons frontembere, Dan Reynolds megmutatta a magyar közönségnek, hogy nem félti a frizuráját, de még a fellépőruciját sem, és miután közölte, hogy ha mi ázunk, ő is bevállalja, ígéretét teljesítve gyakorlatilag végig az eső áztatta kifutón, vagy a rajongók közt énekelve nyomta le a koncertet. Kevés olyan hazai sztár van (hát még külföldi), aki megtette volna ezt így a helyében, úgyhogy jár a pacsi/szívecske/léjk, minden.

Persze hazai kedvenceinket se hanyagoltuk, ennek megfelelően belehallgattunk a ByeAlex és a Slepp produkcióba, ami jobban tetszett, mint gondoltuk; ölelkeztünk Bíborkával a Magashegyi Undergroundon, megadtuk magunkat a Quimbynek, együtt énekeltünk a kockásinges lányokkal a Fish! buliján, kaptunk magyar nemzeti hip-hop-ot a Belgától, ugráltunk feltartott kézzel az Irie Maffia dalaira, és a végén levezetésnek még egy kis Necc Party is belefért.

Mondanám, hogy szép emlékekkel távoztunk, de úgy tűnik, minket valaki nagyon elátkozott, így természetesen a hazaút sem ment zökkenőmentesen. Terveink szerint a hajnali, pontban négy órakor induló kifejezetten voltosoknak indított vonattal mentünk volna, amire már napokkal előbb megvettük a jegyet. Szépen le is gyalogoltunk az állomásig, azonban az első vágányon várakozó szerelvényre nem sikerült feljutnunk, köszönhetően a kissé túlbuzgó személyzetnek, akik nemes egyszerűséggel lezárták az automata ajtókat, hogy még véletlenül se próbálkozzunk a felszállással. Azt elismerem, hogy mindössze két perc választott el minket a négy órától, mire beértünk az állomásra, viszont annak fényében, hogy a már korábban megemlített Budapest-Sopron járatunk eleve 10 perces késéssel indult, nem gondolnám, hogy olyan nagy kérés lett volna, ha még azt a pár embert felengedik a vonatra. Így viszont még legalább 5 percig szemeztük tétlenül az egyébként később induló vonaton már üldögélő fesztiválozókkal, akik legalább annyira értetlenül próbálták követni a fejleményeket, mint mi az üvegajtón túl.

Lehet, hogy sok sorozatot nézek, de ezt a jelenetet még az HBO is megirigyelte volna, mert úgy éreztem magam, mintha a Trónok harca forgatásán lennénk, és a vonaton ülők megmenekültek volna a Másoktól, belőlünk meg pillanatok alatt a holtak serege lesz – kék szemekkel. Miután a Volt-vonat sikeresen eltávozott az állomásról – természetesen rengeteg üres hellyel –, a túlbuzgó alkalmazottak kinyitották az ajtót, de amint kitettük a lábunkat a peronra, azonnal ránk ripakodtak, hogy húzzunk onnan, ugyanis a peronon senki nem tartózkodhat! WTF???

Sajnos és sorry így utólag is, ekkor már kevésbé voltam béketűrő, és finoman közöltem, hogy ha felengedtek volna arra a járatra, amire tulajdonképpen jegyünk is volt, már nem lenne velünk probléma. Így viszont ki kellett találnunk egy menekülő útvonalat, amit inkább a friss levegőn szerettünk volna átgondolni. Kiderült, hogy negyven perccel később indul egy vonat Győrbe, viszont ott húsz percnyi várakozás után szállhatunk csak át a Pestre tartó gőzösre. Nem katasztrófa, átszállunk. Itt már úgyis elértük azt a fesztivállapotot, amikor már azon is röhögünk, ha csak egymásra nézünk, szóval sebaj, haladjunk tovább.

Hogy felpörgessem a végjátékot, csak annyit mondok, egyéb okok miatt Győrben is kénytelenek voltunk egy másik járatot választani, ami hazafelé minden településen megállt. Végezetül már csak annyit tennék hozzá, hogy ezen a járaton – ami egyébként a legújabb, egyterű változat volt, viszont sima személy – összesen három!!! különböző kalauz kérte el kezelésre a jegyünket, és az egyik rendkívül szimpatikus hölgy még azt is közölte, hogy azzal a bizonyos jeggyel nem is utazhattunk volna más járaton, mert izé…

Szóval, mindezek után mit mondhatnék?

Nehéz kenyér a fesztiválozóé....

A fotókat itt nézhetitek meg


 

 

Szólj hozzá!


Vajon az ABBA együttes tagjai még mindig házasok?

Vajon az ABBA együttes tagjai még mindig házasok?

Az ABBA nemcsak zenekar volt, hanem két párból álló család, akik egy évtizedig énekeltek és dolgoztak együtt – de vajon a zenekar tagjai még...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Eltörött a hegedűm... – a pályázati pénzek újraosztását követelik a cigányzenészek

A HVG számolt be arról, hogy csütörtökön kb. 70 muzsikus gyűlt össze az Emmi előtt, majd zeneszóra jelképesen összetörtek egy hegedűt, amit egy petíció kíséretében átadtak egy szemüveges fiatalembernek.

Ozzy búcsúturnéja Budapestre jön!

Budapest is bekerült a No More Tours 2 lenevezésű (búcsú)turné állomásai közé. A koncertkörút amerikai részét az év elején már egyszer lemondta a zenész, ez még azonban a Covid kirobbanása előtt történt – egészségügyi okból.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek