No escape from Balkan – ingyenes koncerttel jön a Dubioza és egy csomó remek zenekar

2023/09/04  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Nyárzáró zeneünnepként rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program legfontosabb világzenei programját, amely a térség sokszínű arcát mutatja be. A műfajokban és a jellegzetes balkáni életérzésben gazdag BALKAN:MOST Fesztivál szeptember 7-9. között Veszprém festői óvárosában lesz.

No escape from Balkan – ingyenes koncerttel jön a Dubioza!

Az ingyenes szabadtéri fesztiválon lesz neofolk, gipsy hop, bosnyák blues, etnojazz, izgalmas headlinerek és 26 showcase zenekar 3 színpadon, 3 napon keresztül.

Ezek a zenék a térség autentikus arcát festik meg; az utóbbi években mégis talán ritkábban léptek fel Veszprémben, mint korábban - a szervezők ezt a kettősséget orvosolják az átfogó BALKAN MOST programmal. A Balkánnak és zenéjének világszintű térhódítását érzékelteti, hogy a kiemelt fellépők nemcsak az egykori Jugoszlávia utódállamaiból érkeznek: az olasz jazz virtuóz Daniele Sepe,

a katalán fővárosban alakult Barcelona Gipsy balKan Orchestra

és a francia illetőségű, világjáró La Caravane Passe (mekkora koncertet adtak tavaly a Malom, majd a Sziget Fesztiválon!) mind-mind sajátos módon értelmezik a térség örökségét.

A görög popsztár Marina Satti urban R’n’B köntösbe bújtatja a vokális hagyományt,

a bosnyák ska-punk Dubioza Kolektiv pedig ugyanazzal a lendülettel zenél, ami 20 éve a legismertebb bosnyák bandává tette őket.

A legnagyobb sztár kétségtelenül a francia-spanyol Manu Chao, aki saját kérésére egy korlátozott férőhelyű koncerten lép fel a fesztivál utolsó napján egy akusztikus műsorral. A népszerű dalairól, szociális elkötelezettségéről, kozmopolita voltáról és harciasságáról ismert Manu Chao három és fél évtizede a világ könnyűzenéjének befolyásos előadója, aki első sikereit a nyolcvanas évek második felében a Mano Negrával érte el és 1998-ban jelent meg első szólólemeze Clandestino címmel. A 62 éves zenészt az országonként és városonként változó "utcai" kultúrák inspirálják a zenealkotásban. Az így született multikulturális és soknyelvű zene a rock, a reggae, a punk, a ska egyvelege, összegyűjtve hangzásokat és ritmusokat a Föld különböző szegleteiből. Mindez angolul, spanyolul, franciául vagy olaszul szólal meg, akár keverve egy dalon belül is. Manu Chao az elmúlt húsz évben többször járt Magyarországon, legutóbb 2016-ban a Sziget fesztiválon.

A fesztivál festői helyszínei sétatávolságra vannak egymástól, ami megkönnyíti a szemezgetést a sokszínű programból. A BALKAN:MOST nagyszínpad a Várban, az érseki paloták tövében kap helyet, a frissen átadott FOTON Audiovizuális Centrum helyszíne egyedülálló függőkerttel és panorámával kényezteti vendégeit, az Óváros téren pedig fergeteges buli várható és persze változatos street food kínálat.

A BALKAN:MOST konferenciát a Hangvilla multifunkcionális helyszíne fogadja be.

A BALKAN:MOST Fesztivál a WOMEX közreműködésével jön létre a Hangvető szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a MOST projekt támogatásával. A 2023-as év kiemelt nemzetközi kulturális eseménye, a maga nemében első, magas szakmai színvonalat képviselő ingyenes fesztivál.

 

BALKAN:MOST Fesztivál a WOMEX közreműködésével
Balkán: Ahogy még nem hallottad

2023. szeptember 7-9.
Veszprém Óváros
balkanmost.hu

 

BALKAN:MOST, fesztivál, balkán, veszprém, ingyenes, Dubioza Kolektiv, La Caravane Passe, Barcelona Gipsy balKan Orchestra

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek