No escape from Balkan – ingyenes koncerttel jön a Dubioza és egy csomó remek zenekar

2023/09/04  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Nyárzáró zeneünnepként rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program legfontosabb világzenei programját, amely a térség sokszínű arcát mutatja be. A műfajokban és a jellegzetes balkáni életérzésben gazdag BALKAN:MOST Fesztivál szeptember 7-9. között Veszprém festői óvárosában lesz.

No escape from Balkan – ingyenes koncerttel jön a Dubioza!

Az ingyenes szabadtéri fesztiválon lesz neofolk, gipsy hop, bosnyák blues, etnojazz, izgalmas headlinerek és 26 showcase zenekar 3 színpadon, 3 napon keresztül.

Ezek a zenék a térség autentikus arcát festik meg; az utóbbi években mégis talán ritkábban léptek fel Veszprémben, mint korábban - a szervezők ezt a kettősséget orvosolják az átfogó BALKAN MOST programmal. A Balkánnak és zenéjének világszintű térhódítását érzékelteti, hogy a kiemelt fellépők nemcsak az egykori Jugoszlávia utódállamaiból érkeznek: az olasz jazz virtuóz Daniele Sepe,

a katalán fővárosban alakult Barcelona Gipsy balKan Orchestra

és a francia illetőségű, világjáró La Caravane Passe (mekkora koncertet adtak tavaly a Malom, majd a Sziget Fesztiválon!) mind-mind sajátos módon értelmezik a térség örökségét.

A görög popsztár Marina Satti urban R’n’B köntösbe bújtatja a vokális hagyományt,

a bosnyák ska-punk Dubioza Kolektiv pedig ugyanazzal a lendülettel zenél, ami 20 éve a legismertebb bosnyák bandává tette őket.

A legnagyobb sztár kétségtelenül a francia-spanyol Manu Chao, aki saját kérésére egy korlátozott férőhelyű koncerten lép fel a fesztivál utolsó napján egy akusztikus műsorral. A népszerű dalairól, szociális elkötelezettségéről, kozmopolita voltáról és harciasságáról ismert Manu Chao három és fél évtizede a világ könnyűzenéjének befolyásos előadója, aki első sikereit a nyolcvanas évek második felében a Mano Negrával érte el és 1998-ban jelent meg első szólólemeze Clandestino címmel. A 62 éves zenészt az országonként és városonként változó "utcai" kultúrák inspirálják a zenealkotásban. Az így született multikulturális és soknyelvű zene a rock, a reggae, a punk, a ska egyvelege, összegyűjtve hangzásokat és ritmusokat a Föld különböző szegleteiből. Mindez angolul, spanyolul, franciául vagy olaszul szólal meg, akár keverve egy dalon belül is. Manu Chao az elmúlt húsz évben többször járt Magyarországon, legutóbb 2016-ban a Sziget fesztiválon.

A fesztivál festői helyszínei sétatávolságra vannak egymástól, ami megkönnyíti a szemezgetést a sokszínű programból. A BALKAN:MOST nagyszínpad a Várban, az érseki paloták tövében kap helyet, a frissen átadott FOTON Audiovizuális Centrum helyszíne egyedülálló függőkerttel és panorámával kényezteti vendégeit, az Óváros téren pedig fergeteges buli várható és persze változatos street food kínálat.

A BALKAN:MOST konferenciát a Hangvilla multifunkcionális helyszíne fogadja be.

A BALKAN:MOST Fesztivál a WOMEX közreműködésével jön létre a Hangvető szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a MOST projekt támogatásával. A 2023-as év kiemelt nemzetközi kulturális eseménye, a maga nemében első, magas szakmai színvonalat képviselő ingyenes fesztivál.

 

BALKAN:MOST Fesztivál a WOMEX közreműködésével
Balkán: Ahogy még nem hallottad

2023. szeptember 7-9.
Veszprém Óváros
balkanmost.hu

 

BALKAN:MOST, fesztivál, balkán, veszprém, ingyenes, Dubioza Kolektiv, La Caravane Passe, Barcelona Gipsy balKan Orchestra

 

 

Szólj hozzá!


Nem SEMMI: megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze

Nem SEMMI: megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze

Vagy mégis? SEMMI címmel jelent meg az ötödik Elefánt nagylemez, amelyet nemrégiben az általunk is bemutatott Van Harag című zaklatott...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Mi is szeretünk, Kátya! Jótékonysági koncert Tompos Kátya kezeléséért

Kátya kérésére mostanáig csak a szűk szakma tudhatott az állapotáról, ám eljött az idő, hogy a sorsáért aggódó zenészek és a közönség a Fábián Juli Emlékalapítvány közvetítésével segítsen a nagybeteg énekesnőnek. Az alábbiakban az alapítvány közleményét továbbítjuk nektek:

Egy kis grúz faluból a világhírig – a Kobuciban lép fel a Trio Mandili

A Trio Mandili sikertörténete sokak szerint a kaukázusi-archaikus dallamok megszólító erejéről, de szerintünk inkább a lányok tiszta és nagyon szerethető karakteréről szól. Meg persze a zenéről... Május 11-én este a KOBUCI Kertben kilépnek a digitális térből, és élőben is megmutatják, hogy a többszólamú éneklés miért a...
Új koncertek