Patricia Barber, Richard Bona, Snétberger Ferenc, Steve Gadd – őszi jazz ünnep legendákkal

2023/10/18  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A második, tavaszi Jazzfest Budapest sikerén felbátorodva november 6. és 9. között a jazzé lesz a főszerep a fővárosban. A Jazzfest Budapest célja, hogy a legnagyobbakat hozza el évről évre a város számos jeles koncerthelyszínére példátlan összefogásban, ráirányítsa a világ figyelmét a hazai, világszínvonalú jazz-zenészeinkre.

 Richard Bona. Fotó: Jazzfest Budapest

A Jazzfest Budapest őszi koncertjeire az Erkel Színházban kerül sor, a szűkkörű koncertnek az Aria Hotel ad otthont.

A fellépőkről

Chick Corea szerint minden dobos úgy akar játszani, mint Gadd, ugyanis ő tökéletes... Elképesztő stílusérzéke, összetéveszthetetlen lüktetésű és végletekig megbízható játéka miatt Steve Gaddet a legnagyobb sztárok hívják lemezfelvételeikre és koncertturnéikra. A partnerek listáját vég nélkül lehetne sorolni, köztük van Frank Sinatra, Paul Simon, Al Di Meola, Eric Clapton, Paul McCartney, Chick Corea és David Sanborn is. Ott volt a smooth jazz születésénél, de ő dobolta fel például a szombat esti láz hullámát elindító The Hustle című diszkóslágert is, Paul Simon Fifty Ways To Leave Your Lover című számának Gadd által dobolt intróját pedig minden idők legsikerültebbjei között tartják számon.

Zenésztársai is fantasztikusak, hiszen Michael Landau pengetett Miles Davisszel, Michael Jacksonnal, a Pink Floyddal és Joni Mitchellel, Walt Fowler trombita játéka Frank Zappa, Ray Charles és a Toto produkcióit gazdagította. Larry Goldings erősítette Pat Metheny, Al Jarreau, Robben Ford, John Scofield és David Sanborn zenekarát, de kísérte Tracy Chapmant és Melody Gardot-t is.

A Berlinben élő Snétberger Ferenc gitárművész és zeneszerző világszerte ismert improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően. Zenész család tagjaként 1957-ben Salgótarjánban született. Már gyermekkorában édesapja volt a példaképe, aki szintén gitározott. Snétberger klasszikus zenét és jazzgitárt tanult. Repertoárját a hazai roma hagyományok, a brazil zene és a flamenco éppúgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Számos szólóalbuma jelent meg, és több albumon működik közre partnerként. Idén ez az egyetlen koncert, amelyen Budapesten hallhatjuk a sokat utazó művészt. Idei egyetlen budapesti koncertjét adja a fesztiválon.

A TIME magazin szerint „ha Diana Krallt Susan Sontaggal keresztezzük, Patricia Barbert kapjuk”. A chicagói jazz zongorista, énekes fülledt hangulatot sugárzó énekhangjával, lenyűgöző zongorajátékával szerzett nemzetközi elismerést, és mára jelentős amerikai zeneszerzőnek is tekintik. Barber, aki Chicagótól, Párizson át Oslóig a legkitűnőbb jazz klubok és fesztiválok vendége, novemberi európai turnéjának részeként egy egészen különleges, intim és interaktív koncerttel áll a közönség elé kvartettjével Budapest zenei tematikájú luxus szállodájában, az Aria Hotelben. A fellépést a zenészek mélyebb betekintést nyújtó történetekkel színesítik. A koncertet követően a beszélgetést egy ital vagy vacsora mellett folytathatják a résztvevők. Két nappal később pedig az Erkel Színházban ad koncertet. 

Képzeljünk el egy olyan művészt, akiben Jaco Pastorious virtuozitása, George Benson énekhangjának folyékonysága, Joao Gilberto dal- és harmóniaérzéke keveredik az afrikai kultúrával. A Grammy-díjas Richard Bona zenéje Afrika hagyományait, kultúráját, szépségét és problémáit dolgozza fel. Az az egészen egyedi mód, ahogyan a közönségével kapcsolatot teremt, a világzene, a jazz és az afropop egyik meghatározó nevévé tette őt. Hosszú azok listája, akikkel Richard Bona turnézott, de köztük van Herbie Hancock, Chick Corea, Cesária Évora, Sting, Mike Stern és a felfedezője, Joe Zawinul is. Ezúttal legújabb formációjával érkezik Budapestre. Akik ott voltak 2017-es veszprémi koncertjén, biztos örülnek, hogy újra láthatják-hallhatják.

 

A programbontás itt.

Jazzfest Budapest, Richard Bona, Snétberger Ferenc, Steve Gadd

 

 

Szólj hozzá!


Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja  – koncertekkel

Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja –...

A korábbi években megszokottnál gazdagabb programokkal várja az itt élőket és természetesen az ide látogató vendégeket a hagyományos III....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Feloszlik az Óriás zenekar

Utolsó előtti alkalommal a Fishing on Orfűn lép színpadra a zenekar 06.28-án, a búcsúkoncertjük pedig az Akváriumban lesz a Turbo és a Cataflamingo társaságában.

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei programnak este tízkor vége. A muzsikára táncoló vízoszlopok napnyugta után is varázslatos látványt nyújtanak az őket megvilágító színes fényjátékkal, sőt, rövid filmeket is láthattok...
Új koncertek