Play it Proud: a Mongooz and the Magnet lett a nyerő!

2016. június 24.  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Első alkalommal hirdette meg a Budapest Pride a Play it Proud! dalszerzői pályázatot. A verseny célja a 2016-os Budapest Pride hivatalos dalának megírására volt.

Play it Proud: a Mongooz and the Magnet lett a nyerő!

A szervezők határozott célként tűzték ki, hogy a dalpályázat résztvevői zeneileg is a Budapest Pride által közvetíteni kívánt egyik legfontosabb üzenetet adják vissza: hogy a sokszínűség érték. A pályázatra beérkezett dalok az előzetes elképzeléseket is felülmúlták, hiszen nagyon izgalmas zenei és stílusbeli diverzitást mutatnak: a verseny lezárása után publikált hivatalos lejátszási listát végigpörgetve a punktól az undergroundon keresztül a népzenéig mindent hallgathatunk.

Ám nem csak stílusban, hanem szövegben is nagyon sokféle üzenetről gondolták azt a pályázók, hogy el kell elhangoznia a 2016-os Budapest Pride-on. Palya Bea az Úgyis Veled című dalában a szerelem rassztól, osztálytól, nemtől független, ősi erővel bíró és mindent felülíró erejéről énekel.

Az Inspired Chicken Motel nevű punk zenekar rendkívül szabadszájúan, és a politikai korrektséget tudatosan kerülve hívja fel a figyelmünket, hogy hagyjunk fel a homofób, rasszista, és antiszemita megszólalásokkal, és ne gondoljuk már, hogy jobbak vagyunk másoknál, a Ne már! című dalban.

 

A Dekkoltás a 2 igent nem csak két nem mondhat című szerzeményében határozottan állást foglal amellett, hogy a szeretetet és az elfogadást kell előtérbe helyezni, mert már elég volt a bujkálásból és a négy fal közé szorítottságból.

A Ricsárdgír, akik már kitörölhetetlen nyomot hagytak a 2010-es évek underground zenei életében, az Éndalomban keményen megmondja: ez az én országom, ez az én hitem, ez az én arcom, az én az én akaratom, az én életem, és senkinek nem lehet beleszólása abba, hogy mit kezdek vele.

 

A Sonic Juice egy pozitív jövőképet fest a szemünk elé a vidám hangvételű Play it Proud! című dalban, melyben amellett, hogy arra invitálnak minket, hogy kéz a kézben hallassuk a hangjukat a pesti szélben, felteszik a kérdést, hogy mi lenne, ha végre nem a gyűlölet fűtené a pártokat, és nem tipornák lábbal az emberi jogokat.

A dalpályázat győztese a Mongooz and the Magnet Freedom című dala, amely zeneileg egy újszerű és izgalmas színfoltot képvisel a magyar könnyűzene palettáján. A dalszövegben az ember szabadsághoz való alapvető joga és igénye jelenik meg, külön kihangsúlyozva, hogy ne engedjük, hogy politikusok és a társadalmi normák lekorlátozzanak minket, hanem merjünk kitörni ezek közül az igencsak szűkös és hosszútávon elviselhetetlen keretek közül.

 

A tíznapos Budapest Pride Fesztiválon az eddigi éveknél is nagyobb hangsúlyt kapnak az élőzenei koncertek, valamint a zene, mint a diverzitás és az önkifejezés egyik legszebb eszköze. A Play it Proud Fundraising koncerten, június 30-án a Mika Tivadar Mulatóban néhányan fellépnek a Play it Proud dalpályázat résztvevői közül, további támogató zenészekkel kiegészülve. Ezen az estén az elfogadás és az összetartozás mellett kifejezetten nagy hangsúly kap az egyedi zenei attitűdök és megoldások szerepeltetése: egymás után hallhatjuk játszani Petruska Andrást, a Popcsajokstb.-t, a Pinups-ot, a Sonic Juice-t, és a Dekkoltást.

A 2016-os Budapest Pride hivatalos dalát jegyző zenekar, a Mongooz and the Magnet pedig július 2-án, a Budapest Pride Felvonulás végén fog koncertet adni a jelenleg Magyarországon élő birminghami jazz-soul-énekesnő, a nagy-britanniai Pride-ok rendszeres fellépője, Call Me Unique mellett.

 


 

 

Szólj hozzá!


Újabb zenész halt meg klipforgatás közben

Újabb zenész halt meg klipforgatás közben

A Blikk értesülése szerint a Texas állambeli Houstonban halálos lövés érte Justin Carter country zenészt. A 35 éves férfit saját fegyvere...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Blues for Jenő – összefogás-koncert lesz a Kobuciban Fekete Jenőért

A hazai blues talán legnagyobb hatású előadója,Fekete Jenő nemrég elkeseredett posztot tett közzé: gerincproblémái miatt hónapokig nem tud fellépni, így komoly anyagi nehézségei támadtak, hiszen a koncertezés jelenti számára az egyetlen bevételi forrást. Mivel segíthetnének a zenésztársak, ha nem a zenéléssel...

Ingyenes Demjén Ferenc, Magna Cum Laude és Supernem koncertekkel nyit a Plázs!

Alig két hónap, és nyit Siófok legkedveltebb szabadtéri szórakozóhelye, a Plázs, ahol idén fellép többek közt Demjén Ferenc, a Magna Cum Laude, a Halott Pénz és Majka is.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek