Retrobot fesztivál, avagy hol lesz a VOLT idén?

2013/04/09  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Kezdjük az elsővel. Robotolni fogtok, ez tuti. A nagyszínpadon meg mindenhol robotizék lesznek. Nem olyan csillagokháborújás, hanem az a régi, mikrobis. Ha ez mond nektek valamit... A Volt pedig ott lesz, ahol tavaly. Még egy darabig.

Retrobot fesztivál, avagy hol lesz a  VOLT idén?

Egészen 2017-ig élvezhetjük még a soproni Lővér kemping vendégszeretetét, addig a fészkelő madarak és a nünükék összeszorított csőrrel és izével vészelik át az ominózus pár napot a Natúra 2000 által védettnek kikiáltott területen. Az öt év alatt meg majd kitalálják és megteremtik a fesztivál új helyszínét, ahol nyilván egyetlen szorgos és védett hangya sem lesz, aki miatt megint gondba kerülnének a szervezők.

Ezt mondták ma fontos emberek, 2013. április 9-én. Jegyezzük meg. Amit még érdemes észben tartani, az az, hogy a 0. napon délután kettőtől lehet behurcolkodni, amivel ajánlatos lesz sietni, mert hatkor kezdődik a Punnany Massif nyitóbulija, amelyen - rajtuk kívül - tiszteletét teszi a CarbonfoolsTakács Eszter, a  Hősök, az Irie Maffia és még sokan mások - például a sztendapos Kiss Ádám, aki az est konferansziéja lesz. A fiúkat egyébként masszív fából faragták, tavaly is végigbulizták a VOLT-ot, mondják, az utolsó napok már kicsit összecsúsztak, s remélik, ez idén sem lesz másképp.

Az is van még, hogy fellép az Emil.RuleZ. Ez nem lenne hír, ha évek óta nem hallgatnának, és nem hagyná hidegen őket a programot összeállítók hívó szava évről évre. Ahogy Hajós András megfogalmazta: "nem szűntünk meg, csak picit abbahagytuk...". Most ünnepélyesen újra szolgálatba helyezték magukat, aminek megnevezett oka az új lemez volt, amely készítése során rájöttek, hogy még léteznek. Hajós konkrétan azt mondta, hogy "megpróbálunk odab*szni", amit Hegyi György a "megugráltatjuk a közönséget" kifejezéssel próbált finomítani.

A robotcuccra rápattantak a képzőművészek is, aki, tavaly még favirágot festettek. És igen, kedves fesztiválozók, ti is robotokat fogtok gyártani kartondobozokból. Akinek meg identitászavart okoznak majd a szerkezetek, jön Csernus Bevállalja Imre és Zacher Nyilatkozik Gábor, és megoldják a felmerülő problémákat.

A rengeteg fellépőt - állítólag, ezen a feszten lép fel a legtöbb magyar zenész - a Volt honlapján (is) megtaláljátok, néhányat idekopizunk, és közhírré tesszük, hogy első fesztiválját tolja majd az Eurovízió magyar sztárja, ByeAlex is, aki éppen az inkriminált dallal, illetve annak fordításával kampányol.

Világsztárok A-Z-ig a VOLT-on

Billy Talent: Világszerte ismert, dallamos, könnyed, a tömegek megigézésre kitalált punk rockot játszó, kanadai zenekar, akik legfrissebb, komoly kritikai sikert arató ötödik albumukkal, a Dead Silence-szel találnak fogást rajtunk a VOLT-on.

Bonobo: Simon Green brightoni elektronikus zenész és producer, a Ninja Tune kiadó büszkesége legújabb alkotását, az áprilisban megjelenő The North Borders először a VOLT Fesztiválon mutatja be a magyar közönségnek.

Borgore: Vérbeli partiarc és nagy formátumú előadó, masszív dobalapokra, illetve a heavy metálra jellemző kemény és torzítós hangzásra épülő stílusa; a gorestep, nevét mindenki jól ismeri a nemzetközi dubstep hálózatban. 

Bullet For My Valentine: A kétezres évek egy leghíresebb metál zenekara, agresszív riffekkel keményre gyúrt, ugyanakkor dallamos, nem kis virtuozitásról árulkodó szimfóniákat írnak, lemezeikből több milliót adtak el, a 2013-as VOLT-on február végén megjelent negyedik nagylemezükkel csavarják a fesztivál közönségét a koponyájuk köré. 

DJ Fresh: A modern populáris drum'n'bass kultúra legnagyobb hatású DJ-je és producere, kinek zsenialitása abban rejlik, hogy egyszerre képes megszólítani az ortodox drum'n'bass hívőket, és ugyanakkor előrukkolni egy rádió-, illetve felhasználóbarát, fülbemászó és energikus popindulóval.

Dub FX: A flaszter ura és a bulvárok hangja, aki közönségkedvenc loopjaival bejárta mind az öt kontinenst, forradalmasította az (utcai) előadó művészetet, és többször fellépet Magyarországon, ahol mostanra valóságos személyi kultusz épült ki köré: idén soha véget nem érő világkörüli turnéja újra a VOLT-ra vezet.

Example: Kirobbanóformában lévő brit slágergyáros, 2012-es The Evolution of Man című albumával a brit lemezeladási listán taroló énekes, aki az elektronika felől közelít a hip-hophoz, maga mellé állítva az electro house fanokat, a dubstep populárisabb oldaláért rajongó fiatalokat, és a Calvin Harris-en szocializálódott tömegeket.

Gus Gus: Igényes, egyedi dinamikájú és csábító atmoszférájú munkáik több mint tizenöt éve tartják mozgásban a nem mindennapi, elgondolkodtató elektronikára fogékony rajongókat, karrierjük a világ egy eldugott szegletéből indult, de zenéjüket sikerült eljuttatniuk bolygónk legtávolabbi vidékeire.

Hurts: Adam Anderson és Theo Hutchcraft romantikus szintipop duója, a műfaj meghatározó zenekara, akik slágerekkel teli bemutatkozó albumuk után ezúttal második nagylemezüket, a most márciusban megjelent Exile-t hozzák el a magyar közönségnek.

Jamie Woon: szexi, kifinomult és karakteres hangú dalszerző-énekes, aki stílusosan és megnyerően ötvözi egymással a hűvös elektronikus dallamokat a fülledt soul zenével.

Klangkarussell: Két tehetséges és ambiciózus osztrák elektronikus zenész-producer, Tobias Rieser és Adrian Held formabontó jazz house projektje, eklektikus e-zenei anyagaikat többnyire minimál alapokra építik fel, lounge-os-jazzes tételekkel keverik tökéletesre és ha a hangulat úgy kívánja, merészebb, illetve monumentálisabb house témákkal is színesítik.

Knife Party: Rob Swire és Gareth McGrillen a Pendulum zenekar szívének és lelkének világraszóló, félelmetes energiákat felszabadító, hangládagyilkos electro house projektje, őrületes fény- és látványtechnikával felturbózott produkciójukkal felléptek már a legnagyobb nemzetközi fesztiválokon.

Martin Solveig: 2013 nyarán élőben szólal meg Sopronban az utóbbi idők legkedveltebb bulislágere, a Hello, hiszen a track-et jegyző kolosszális francia DJ-producer, a DJ Mag 100-as listájáról évek óta kirobbanthatatlan Martin Solveig is fellép a VOLT-on.

Papa Roach: Jacoby Sahddix elnyűhetetlen, a legkeményebb törésteszteken edzett, elpusztíthatatlan bandája, a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején tomboló új hullámos metál őrület egyik meghatározó, mindig megújulni képes zenekara.

Parkway Drive: Ausztrália leghangosabb metalcore bandája; zenéjük kőkemény, agresszív riffekból, daráló dobalapokból, valamint tébolyító vokálokból épül fel, azaz egyértelműen a nyugalom megzavarására lett kitalálva.

Parov Stelar Band: Marcus Füreder ellenállhatatlan zenekara, az electro swing feltalálói, akikről mindenki tudja, hogy a nagy fesztiválok legbulizósabb kedvű bandái közé tartoznak.

Queens of the Stone Age: Stílusteremtő zenekar a kaliforniai Palm Desertből,  a stoner rock ikonjai, egyszerre rakkolós és kábító, súlyos, riff-központú rock zenét játszanak, és először 2013-ban lépik át Magyarország határait, hogy előadják népes hazai rajongótáboruknak kultikus számaikat az idei VOLTon.

Skream: Legendás dubstep mágus és producer, korunk legmenőbb elektronikus zenei őrületének ízlés-, illetve trendformáló előadója, a műfaj legfontosabb kollektívájának, a Magnetic Mannek alapító tagja.

Sven Väth: A német elektronikus zene egyik legfontosabb alakja, legendás, iskolateremető, mindig megújulni képes művész, akit csak a techno keresztapájaként regisztrál a világ.

Thirty Seconds To Mars: Milliós rajongótáborral rendelkező rock zenekar, elementáris és szenvedélyes színpadi produkciójukról ismertek világszerte, évek óta dobogós helyen szerepelnek a VOLT kívánságlistáján, 2011-ben teltházas koncertet adtak a fesztiválon, ahová májusban megjelenő új lemezükkel, a Love, Lust, Faith + Dreams-szel térnek vissza. 

Turboweekend: Dánia legaktuálisabb alternatív rock zenei produkciója, szintetizátorokkal megküldött szenvedélyes és közvetlen disco rock zenében utaznak, munkáikat sajátos északi elegancia és egyedülálló trendérzékenységről árulkodó rafináltság hatja át.

 

A magyar mezőny versenyzői:

Akkezdet Phiai, Ákos, Anima Sound System, Anna & the Barbies, Anti Fitness Club, Balkan Fanatik, Beatrice, Bëlga, Belmondo, Bikini, Brains, ByeAlex, The Carbonfools, Compact Disco, Deák Bill Blues Band, Ef. Zámbó Happy Dead Band, Emil.RuleZ!, F.R.B., Fábián Juli, Fish!, Ganxsta Zolee és a Kartel, Heaven Street Seven, Hősök, Intim Torna Illegal, Irie Maffia, Ivan and the Parazol, Junkies, Kaukázus, Kéknyúl, Kerekes Band, Kiscsillag, Magashegyi Underground, Majka, Curtis, BLR, Mary Popkids, Maszkura és a Tücsökraj, Moby Dick, Music Café, Nemjuci, NEO, Ocho Macho, Odett, Óriás, Pál Utcai Fiúk, Passion Projekt, Péterfy Bori és a Love Band, Prakker, Punnany Massif, Quimby, Road, Rúzsa Magdi, Sena, Smile, Soerii & Poolek, Strike Today, Subscribe, Supernem, Surfin' Zhiguli, Tankcsapda, The (Hated) Tomorrow, Too Late, Turbo, Vad Fruttik, We are Rockstars, Žagar, …


 

 

 


 

 

Szólj hozzá!


A pillangó újra kibontja szárnyát: 12 év után visszatér a Bijou

A pillangó újra kibontja szárnyát: 12 év után...

12 év után friss számokkal és májusi újraalakuló koncerttel jelentkezik a magyar Bijou zenekar.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Akik a hátukon viszik a zenét – könyv jelent meg a rockkoncertek roadjairól

Roadlegendák, legendás roadok címmel könyv jelent meg a hazai pop-rock színtér jól ismert technikusairól, azaz a roadokról. A kiadványt szombaton mutatták be a Rockmúzeumban.

A Halott Pénz eddigi legnagyobb koncertjére készül a Puskás Arénában

A zenekar idén ünnepli a Halott Pénz-sztori 20 éves jubileumát – 20 éve annak, hogy Marsalkó Dávid megjelentette az első Halott Pénz-dalt. Miközben javában készülnek a stadionos ünneplésre, a stúdióban is aktívak maradtak, érkezett is egy új dal.
Új koncertek