Ukrán zenészekből alakult új zenekar is fellép a BBC fesztiválján

2022/04/27  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

Az ukrán zenészekből újonnan alakult Ukrán Szabadság Zenekar is fellép a londoni nyolchetes zenei fesztiválon, a PROM-on, melynek házigazdája a BBC.

Fotó: PROM

Az ukrán zenekar részben olyan zenészekből alakult, akik a háború miatt menekültek el hazájukból, illetve európai zenekarokban zenélnek. A sorköteles korú zenészeknek Ukrajna engedélyezte, hogy elhagyják az országot, és külföldön játsszanak.

Az Ukrán Szabadság Zenekar (Ukrainian Freedom Orchestra) karmestere, a kanadai-ukrán Keri-Lynn Wilson elmondta, hogy a zenekar fellépése hazaszeretetük kifejezése, és tisztelgés azok előtt, akik a háborúban vesztették életüket. Wilson, akitől a zenekar megalakításának ötlete származik, korábban a Los Angeles-i Filharmonikusokat és a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarát is dirigálta. Mint hangsúlyozta: Ukrajna legjobb zenekari muzsikusait akarta összetoborozni Ukrajnából és az ország határain kívülről.

A zenekar a bemutatkozás után turnéra indul Európába és az Egyesült Államokba.

A világ legnagyobb klasszikus zenei fesztiválját idén már teljes fordulatszámon rendezik meg a pandémia miatti két évnyi korlátozások után. A PROM-on nyolc hét alatt 84 koncertet tartanak, amelyeken több mint 3000 zenész lép fel - írta meg a BBC News. A nyitó koncerten az Albert Hallban a Chineke Zenekar adja elő Verdi Requiemjét és Beethoven 9. szimfóniáját, valamint a Londoni Szimfonikus Zenekar Mahler 2. szimfóniáját. A zenekar Valentyin Szilvesztrov ukrán zeneszerző 7. szimfóniáját és Chopin 2. zongoraversenyét játssza Anna Fedorova ukrán virtuózzal. Beethoven Fidelio című művéből az Abscheulicher! áriát is előadják a humanizmus és a béke melletti kiállásként az erőszakkal és kegyetlenséggel szemben.

A Prom programsorozatában az Emmy-, Grammy- és Tony-díjas filmcsillag Cynthia Erivo is fellép majd. Az egyik koncerttel Aretha Franklin, a soul és gospel királynőjének állítanak majd emléket a Jules Buckley Zenekar részvételével. Egy másik, augusztus 27-i előadáson pedig David Attenborough természettudós munkássága előtt tisztelegnek. II. Erzsébet királynő uralkodásának jubileuma alkalmából tematikus műsort hallgathat a közönség, közte Handel Vízizenéjét és Britten Glorianáját. A koncertsorozat végül szokás szerint a záróesttel fejeződik be szeptember 10-én, amelynek karmestere a finn Dalia Stasevska lesz. A fináléban fellép a csellós szupersztár Sheku Kanneh-Mason és a csodálatos hangú Lise Davidsen norvég szoprán is.

Az idei Prom egy időben zajlik a BBC százéves jubileumával, amit több különleges koncerttel is megünnepelnek.
   

Ukrán Szabadság Zenekar. BBC, fesztivál

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek