Ukrán zenészekből alakult új zenekar is fellép a BBC fesztiválján

2022/04/27  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

Az ukrán zenészekből újonnan alakult Ukrán Szabadság Zenekar is fellép a londoni nyolchetes zenei fesztiválon, a PROM-on, melynek házigazdája a BBC.

Fotó: PROM

Az ukrán zenekar részben olyan zenészekből alakult, akik a háború miatt menekültek el hazájukból, illetve európai zenekarokban zenélnek. A sorköteles korú zenészeknek Ukrajna engedélyezte, hogy elhagyják az országot, és külföldön játsszanak.

Az Ukrán Szabadság Zenekar (Ukrainian Freedom Orchestra) karmestere, a kanadai-ukrán Keri-Lynn Wilson elmondta, hogy a zenekar fellépése hazaszeretetük kifejezése, és tisztelgés azok előtt, akik a háborúban vesztették életüket. Wilson, akitől a zenekar megalakításának ötlete származik, korábban a Los Angeles-i Filharmonikusokat és a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarát is dirigálta. Mint hangsúlyozta: Ukrajna legjobb zenekari muzsikusait akarta összetoborozni Ukrajnából és az ország határain kívülről.

A zenekar a bemutatkozás után turnéra indul Európába és az Egyesült Államokba.

A világ legnagyobb klasszikus zenei fesztiválját idén már teljes fordulatszámon rendezik meg a pandémia miatti két évnyi korlátozások után. A PROM-on nyolc hét alatt 84 koncertet tartanak, amelyeken több mint 3000 zenész lép fel - írta meg a BBC News. A nyitó koncerten az Albert Hallban a Chineke Zenekar adja elő Verdi Requiemjét és Beethoven 9. szimfóniáját, valamint a Londoni Szimfonikus Zenekar Mahler 2. szimfóniáját. A zenekar Valentyin Szilvesztrov ukrán zeneszerző 7. szimfóniáját és Chopin 2. zongoraversenyét játssza Anna Fedorova ukrán virtuózzal. Beethoven Fidelio című művéből az Abscheulicher! áriát is előadják a humanizmus és a béke melletti kiállásként az erőszakkal és kegyetlenséggel szemben.

A Prom programsorozatában az Emmy-, Grammy- és Tony-díjas filmcsillag Cynthia Erivo is fellép majd. Az egyik koncerttel Aretha Franklin, a soul és gospel királynőjének állítanak majd emléket a Jules Buckley Zenekar részvételével. Egy másik, augusztus 27-i előadáson pedig David Attenborough természettudós munkássága előtt tisztelegnek. II. Erzsébet királynő uralkodásának jubileuma alkalmából tematikus műsort hallgathat a közönség, közte Handel Vízizenéjét és Britten Glorianáját. A koncertsorozat végül szokás szerint a záróesttel fejeződik be szeptember 10-én, amelynek karmestere a finn Dalia Stasevska lesz. A fináléban fellép a csellós szupersztár Sheku Kanneh-Mason és a csodálatos hangú Lise Davidsen norvég szoprán is.

Az idei Prom egy időben zajlik a BBC százéves jubileumával, amit több különleges koncerttel is megünnepelnek.
   

Ukrán Szabadság Zenekar. BBC, fesztivál

 

 

Szólj hozzá!


Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Azért járunk Szigetelni, mert remek a hangulat, sok a helyszín és a fellépő, színvonalas koncertek vannak és kint vagyunk közben a jó levegőn....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Permakultúrával foglalkoznak a zenekar tagjai: Terra Livre

A Terra Livre csütörtökön 18 óra 30 perctől játszik a Sziget Global Village színpadán. A mostani Sziget-koncert eredetileg 2020-ban lett volna, most pótolják ők is azt a fellépést. A formáció ezzel a fesztiválos fellépéssel zárja áprilisban indult európai turnéját.

A semmiből váltak rendkívül népszerűvé: Milky Chance

Philipp Dausch és Clemens Rehbein az MTI-nek adott interjút a tegnapi anagyszínpados koncertjük előtt a backstage-ben.
Új koncertek