Menopauza 1170x180

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

2024/04/26  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Fotó: Sziget

Kezdjük a friss bejelentéssel. Augusztus 7-én a Sziget Nagyszínpadára érkezik a  legújabb lemezének egyik daláért Grammy-díjat is bezsebelt pop szupersztár, Kylie Minogue. A többszörös platinalemezes énekesnő karrierjének újabb fénykora vette kezdetét 2023 nyarán a “Padam Padam” című slágerének köszönhetően. A dal Kylie legfrissebb, ’Tension’ című albumán hallható, melyet jól fogadtak a kritikusok és a közönség is. A világsztárnak a zenei világra gyakorolt jelentős hatását egy komoly elismeréssel is díjazták: Kylie Minogue kapta idén a BRIT Music Awards “Global Icon különdíját, melyet az “igazán kivételes művészeknek” - legutóbb 2021-ben Taylor Swift kapta - ítélik oda. A Globális Ikon-díjat Dua Lipa adta át Minogue-nak, aki "a pop örökös királynőjeként" említette őt. 

Ami pedig a változásokat illeti Magyarország 10. legnagyobb városában:

Mi köze van a Nagy Utcaszínháznak a K hídhoz?

Az, hogy a híd siralmas állapotban van, és nem nagyon lehet egyszerre nagy tömeget ráengedni. Az esti zárókoncertek után azonban hatalmas emberáradat indul kifelé a Hajógyáriról. Mint az sokáig szokás volt, de tavaly – tavalyelőtt? – elmaradt, a Nagy Utcaszínház előadása pont akkor kezdődik, amikor a nagykoncert utolsó hangjai elültek, ezzel is rábírva az emberteket, hogy ne rohanjon mindenki azonnal haza. Ez a "hátsó szándék" nekünk eszünkbe sem jutott, egyszerűen szerettük a produkciót, mert egészen különös hangulata volt, bár az előadások évről évre egyszerűsödtek. Idén a francia Cie Gratte Ciel társulat hozza el a Szigetre a darus produkcióját. Nem biztos, hogy pont ezt, de valami hasonló lesz feltételezhetően :)


Még mindig a híd...

Tavaly a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a már régóta felújításra szoruló, így az áteresztő képességében biztonsági okokból visszafogott K-híd miatt, a nagy világsztárok koncertjei után a látogatók kiengedése lelassult. Mivel kevésbé valószínű, hogy a hátralévő időben csoda történik, a tömegirányítás terén kell a szervezőknek újabb megoldásokat bevezetni, hogy a koncertélményt ne írja felül a sorban állás. Egyrészt a Nagyszínpad táncteréről egy új útvonalon irányítják a közönséget a kijárat felé. Több helyen lesznek olyan digitális információs táblák, ahol valós idejű adatokkal tájékoztatják a közönséget, hogy egyes útvonalakon mennyi idő alatt lehet a kijáratot vagy a taxi szolgáltatásokat elérni. A nagy érdeklődésű fesztiválnapokon pedig a H-híd irányába is megnyitják a gyalogos forgalmat. A H-hídtól éjszakai buszjáratok (shuttle) is közlekednek majd a Margit híd irányába, de sűrítik a hajójáratokat és a taxis közlekedésben is lesznek majd változások.

Welcome Zone

A bejárat utáni fogadótér is új képet mutat majd, nem titkolt szándékkal azért, hogy a várakozás ne legyen para. Amúgy az átlagos 20 perc toporgási idő egyáltalán nem vészes egy ekkora fesztivál esetében. Szóval, a vendégeket egy új Welcome Zone fogadja majd, ami azon túl, hogy egy tökéletes találkozási pont, itt kerül kialakításra a megújult Városközpont is, ahol elérhető lesz minden olyan szolgáltatás, ami a látogatóknak nagy segítség a fesztivál forgatagában: információs központ, talált tárgyak osztálya, közönségszolgálat, panasziroda. Lesz egészségügyi szolgálat, ATM automata, powerbank illetve FestiPay feltöltés is, de itt vásárolhatnak a látogatók szigetes ajándékokat vagy City Passt, amivel Budapest számos szolgáltatását kedvezményesen vehetik igénybe.

A torony ledől

Átalakítják a Nagyszínpad közönségterét is. Egyrészt lesz egy kordonnal elkülönített „fan pit”, egyfajta rajongói zóna, bármit is jelentsen ez, valamint nagy újítás, hogy a koncertek jobb élvezhetősége (láthatósága) érdekében eltűnik a közönségtér közepén álló keverőtorony, ehelyett a nézőtér két szélén álló kisebb építmény veszi át ennek szerepét. 

Help!

Olyan „segítő zónákat” hoznak létre a fesztiválon, ahol nyugodt körülmények és szakmai segítség várja azokat, akik esetleg pánikroham, vagy bármilyen mentális és pszichés probléma miatt kérnek segítséget. Az egészségügyi ellátás terén pedig a balesetek többségét jelentő bokaficam vagy egyéb sérülések ellátásán túl egy olyan “védőhálót” igyekeznek biztosítani, mely az egészségügyi problémával élők - mozgáskorlátozottak, cukorbetegek vagy gyógyszer szedésre kötelezettek, stb. - számára nyújt biztonságos szórakozást.

Budget-friendly koszt

Drága a kaja – érte tavaly a bírálat a Szigetet, és ezzel értelmetlen lenne vitatkozni, ezt ők is belátták, ezért úgy szerződnek a vendéglátó egységekkel, hogy lehetőleg mindenkinél legyen elérhető árú étel, és az ne egy tál olajban úszó sült krumplit jelentsen ketchuppal. Arra is megkérték  a partnereiket, hogy általában a tavalyinál olcsóbb árak legyenek az irányadóak – hát, ennek a megvalósítására, tekintve a magyar inflációt, azért nem fogadnánk nagy összegben.

Dobjátok el a tavalyi térképeket

  • The Buzz néven jelentkezik a korábbi Európa Színpad, olyan nemzetközi zenekarokat felvonultatva, akik hazájukban már komolyabb sikereket értek el, de nemzetközi szinten még nem mindenhol ismertek.

  • Ezúttal Free To Be…Special néven láthatók a Nagyszínpad átállásainak szünetében azok a “special partyk”, amik olyan előadásokkal és rövid felszólalásokkal színesítik a programot, melyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra, valamint az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségre igyekeznek felhívni a figyelmet.

  • Összebútorozik a csúszdák környékén az Art Garden (aka ArtZone), a Vándor Vurstli, Theatre-and-Dance Corner és a Cirque du Sziget és az Iparművészeti Múzeum, ezt az egyéget ArtFusion Field néven találjátok meg majd.

  • Az elmúlt években sikerrel működő Tribute színpad folytatásaként debütál a Buli színpad, ami a Nagyszínpad programja után a legjobb tribute és pop-előadókat sorakoztatja fel. Egyrészt azért, hogy az éjszakai idősávban is legyenek élő koncertek, másrészt meg, hogy a táncolni vágyó közönség is élő zenekarok által szolgáltatott minőségi zenére rophasson. 

  • A látogatók körében népszerű Sziget Beach mind programjában, mind kialakításában megújul idén. (Ez az a helyszín, ahova el lehet vonulni a nagy nyüzsgésből, ha valaki egy kis nyugalomra, pihenésre vágyik.)

 

Az egyes helyszínekről majd külön-külön beszámolunk, nem akartunk rögtön egy Sziget Nagyregénnyel támadni. Amit még fontosnak tartunk, és respect: idén az European Festival Awards a társadalmi ügyek melletti kiállást elismerő „Take a Stand Award” elismeréssel díjazta a fesztivált.

Ami meg a zsiráfokat illeti, a Sétaló Utcaszínházak között felbukkannak majd a Hannavas társulat óriás zsiráfjai és elefántjai, de akinek ez nem elég, sárkányok is jönnek... majd mondjuk.

„Több, mint 30 évvel ezelőtt nekünk is volt egy álmunk:  egy hely, ahol egy hétig együtt lehetünk, ahol mindenki megélheti a személyes szabadságát, az atmoszférát, a “flow”-t, amit egy vibráló fesztivál nyújthat, ahol megférnek egymás mellett különböző stílusok, programok és kultúrák. A Sziget hamar szimbólummá vált. Egy ideális világgá, ahová belépve magunk mögött hagyjuk a mindennapok gondjait, a kinti hétköznapok félelmeit, megosztottságát, igazságtalanságait. Ahol valóban átélhető a szeretet forradalma, az elfogadás, az együvé tartozás" – mondta Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője, és ezzel azoknak a figyelmét szeretnék fehívni, akik azt gondolják, a Sziget egy sima nagyfesztivál, ahol egymás után koncertek vannak.

Azok is, sőt. De ennél azért ez a majdnem egy hét együttlét kicsit többről szól, és talán ezt egyszer azok is elfogadják, akik nem mennek oda, soha nem is voltak, nem az ő világuk, kacsintás.

 

 

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

 

Akár tízezren is beférnek majd a Sziget partiarénájába

 

10 éve nem fordult elő a Sziget történetében: magyar előadó a Nagyszínpad kiemelt idősávjában. Kitalálod, ki az?

Sziget 2024, Kyle Minogue

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek