Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

2024/04/26  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Fotó: Sziget

Kezdjük a friss bejelentéssel. Augusztus 7-én a Sziget Nagyszínpadára érkezik a  legújabb lemezének egyik daláért Grammy-díjat is bezsebelt pop szupersztár, Kylie Minogue. A többszörös platinalemezes énekesnő karrierjének újabb fénykora vette kezdetét 2023 nyarán a “Padam Padam” című slágerének köszönhetően. A dal Kylie legfrissebb, ’Tension’ című albumán hallható, melyet jól fogadtak a kritikusok és a közönség is. A világsztárnak a zenei világra gyakorolt jelentős hatását egy komoly elismeréssel is díjazták: Kylie Minogue kapta idén a BRIT Music Awards “Global Icon különdíját, melyet az “igazán kivételes művészeknek” - legutóbb 2021-ben Taylor Swift kapta - ítélik oda. A Globális Ikon-díjat Dua Lipa adta át Minogue-nak, aki "a pop örökös királynőjeként" említette őt. 

Ami pedig a változásokat illeti Magyarország 10. legnagyobb városában:

Mi köze van a Nagy Utcaszínháznak a K hídhoz?

Az, hogy a híd siralmas állapotban van, és nem nagyon lehet egyszerre nagy tömeget ráengedni. Az esti zárókoncertek után azonban hatalmas emberáradat indul kifelé a Hajógyáriról. Mint az sokáig szokás volt, de tavaly – tavalyelőtt? – elmaradt, a Nagy Utcaszínház előadása pont akkor kezdődik, amikor a nagykoncert utolsó hangjai elültek, ezzel is rábírva az emberteket, hogy ne rohanjon mindenki azonnal haza. Ez a "hátsó szándék" nekünk eszünkbe sem jutott, egyszerűen szerettük a produkciót, mert egészen különös hangulata volt, bár az előadások évről évre egyszerűsödtek. Idén a francia Cie Gratte Ciel társulat hozza el a Szigetre a darus produkcióját. Nem biztos, hogy pont ezt, de valami hasonló lesz feltételezhetően :)


Még mindig a híd...

Tavaly a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a már régóta felújításra szoruló, így az áteresztő képességében biztonsági okokból visszafogott K-híd miatt, a nagy világsztárok koncertjei után a látogatók kiengedése lelassult. Mivel kevésbé valószínű, hogy a hátralévő időben csoda történik, a tömegirányítás terén kell a szervezőknek újabb megoldásokat bevezetni, hogy a koncertélményt ne írja felül a sorban állás. Egyrészt a Nagyszínpad táncteréről egy új útvonalon irányítják a közönséget a kijárat felé. Több helyen lesznek olyan digitális információs táblák, ahol valós idejű adatokkal tájékoztatják a közönséget, hogy egyes útvonalakon mennyi idő alatt lehet a kijáratot vagy a taxi szolgáltatásokat elérni. A nagy érdeklődésű fesztiválnapokon pedig a H-híd irányába is megnyitják a gyalogos forgalmat. A H-hídtól éjszakai buszjáratok (shuttle) is közlekednek majd a Margit híd irányába, de sűrítik a hajójáratokat és a taxis közlekedésben is lesznek majd változások.

Welcome Zone

A bejárat utáni fogadótér is új képet mutat majd, nem titkolt szándékkal azért, hogy a várakozás ne legyen para. Amúgy az átlagos 20 perc toporgási idő egyáltalán nem vészes egy ekkora fesztivál esetében. Szóval, a vendégeket egy új Welcome Zone fogadja majd, ami azon túl, hogy egy tökéletes találkozási pont, itt kerül kialakításra a megújult Városközpont is, ahol elérhető lesz minden olyan szolgáltatás, ami a látogatóknak nagy segítség a fesztivál forgatagában: információs központ, talált tárgyak osztálya, közönségszolgálat, panasziroda. Lesz egészségügyi szolgálat, ATM automata, powerbank illetve FestiPay feltöltés is, de itt vásárolhatnak a látogatók szigetes ajándékokat vagy City Passt, amivel Budapest számos szolgáltatását kedvezményesen vehetik igénybe.

A torony ledől

Átalakítják a Nagyszínpad közönségterét is. Egyrészt lesz egy kordonnal elkülönített „fan pit”, egyfajta rajongói zóna, bármit is jelentsen ez, valamint nagy újítás, hogy a koncertek jobb élvezhetősége (láthatósága) érdekében eltűnik a közönségtér közepén álló keverőtorony, ehelyett a nézőtér két szélén álló kisebb építmény veszi át ennek szerepét. 

Help!

Olyan „segítő zónákat” hoznak létre a fesztiválon, ahol nyugodt körülmények és szakmai segítség várja azokat, akik esetleg pánikroham, vagy bármilyen mentális és pszichés probléma miatt kérnek segítséget. Az egészségügyi ellátás terén pedig a balesetek többségét jelentő bokaficam vagy egyéb sérülések ellátásán túl egy olyan “védőhálót” igyekeznek biztosítani, mely az egészségügyi problémával élők - mozgáskorlátozottak, cukorbetegek vagy gyógyszer szedésre kötelezettek, stb. - számára nyújt biztonságos szórakozást.

Budget-friendly koszt

Drága a kaja – érte tavaly a bírálat a Szigetet, és ezzel értelmetlen lenne vitatkozni, ezt ők is belátták, ezért úgy szerződnek a vendéglátó egységekkel, hogy lehetőleg mindenkinél legyen elérhető árú étel, és az ne egy tál olajban úszó sült krumplit jelentsen ketchuppal. Arra is megkérték  a partnereiket, hogy általában a tavalyinál olcsóbb árak legyenek az irányadóak – hát, ennek a megvalósítására, tekintve a magyar inflációt, azért nem fogadnánk nagy összegben.

Dobjátok el a tavalyi térképeket

  • The Buzz néven jelentkezik a korábbi Európa Színpad, olyan nemzetközi zenekarokat felvonultatva, akik hazájukban már komolyabb sikereket értek el, de nemzetközi szinten még nem mindenhol ismertek.

  • Ezúttal Free To Be…Special néven láthatók a Nagyszínpad átállásainak szünetében azok a “special partyk”, amik olyan előadásokkal és rövid felszólalásokkal színesítik a programot, melyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra, valamint az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségre igyekeznek felhívni a figyelmet.

  • Összebútorozik a csúszdák környékén az Art Garden (aka ArtZone), a Vándor Vurstli, Theatre-and-Dance Corner és a Cirque du Sziget és az Iparművészeti Múzeum, ezt az egyéget ArtFusion Field néven találjátok meg majd.

  • Az elmúlt években sikerrel működő Tribute színpad folytatásaként debütál a Buli színpad, ami a Nagyszínpad programja után a legjobb tribute és pop-előadókat sorakoztatja fel. Egyrészt azért, hogy az éjszakai idősávban is legyenek élő koncertek, másrészt meg, hogy a táncolni vágyó közönség is élő zenekarok által szolgáltatott minőségi zenére rophasson. 

  • A látogatók körében népszerű Sziget Beach mind programjában, mind kialakításában megújul idén. (Ez az a helyszín, ahova el lehet vonulni a nagy nyüzsgésből, ha valaki egy kis nyugalomra, pihenésre vágyik.)

 

Az egyes helyszínekről majd külön-külön beszámolunk, nem akartunk rögtön egy Sziget Nagyregénnyel támadni. Amit még fontosnak tartunk, és respect: idén az European Festival Awards a társadalmi ügyek melletti kiállást elismerő „Take a Stand Award” elismeréssel díjazta a fesztivált.

Ami meg a zsiráfokat illeti, a Sétaló Utcaszínházak között felbukkannak majd a Hannavas társulat óriás zsiráfjai és elefántjai, de akinek ez nem elég, sárkányok is jönnek... majd mondjuk.

„Több, mint 30 évvel ezelőtt nekünk is volt egy álmunk:  egy hely, ahol egy hétig együtt lehetünk, ahol mindenki megélheti a személyes szabadságát, az atmoszférát, a “flow”-t, amit egy vibráló fesztivál nyújthat, ahol megférnek egymás mellett különböző stílusok, programok és kultúrák. A Sziget hamar szimbólummá vált. Egy ideális világgá, ahová belépve magunk mögött hagyjuk a mindennapok gondjait, a kinti hétköznapok félelmeit, megosztottságát, igazságtalanságait. Ahol valóban átélhető a szeretet forradalma, az elfogadás, az együvé tartozás" – mondta Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője, és ezzel azoknak a figyelmét szeretnék fehívni, akik azt gondolják, a Sziget egy sima nagyfesztivál, ahol egymás után koncertek vannak.

Azok is, sőt. De ennél azért ez a majdnem egy hét együttlét kicsit többről szól, és talán ezt egyszer azok is elfogadják, akik nem mennek oda, soha nem is voltak, nem az ő világuk, kacsintás.

 

 

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

 

Akár tízezren is beférnek majd a Sziget partiarénájába

 

10 éve nem fordult elő a Sziget történetében: magyar előadó a Nagyszínpad kiemelt idősávjában. Kitalálod, ki az?

Sziget 2024, Kyle Minogue

 

 

Szólj hozzá!


Elindult a szezon a Zene Háza szabadtéri koncerthelyszínén

Elindult a szezon a Zene Háza szabadtéri...

Ha nyár – sőt, ha május és jó idő –, akkor jórészt ingyenes programokat kínál a Szabadtéri színpad a Zene Házában, egészen szeptember...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nevezz meg negyven magyar slágert!

Hogyan születtek a legendás magyar slágerek? Tényleg slágerekről van szó, amikor szó van róluk. S ez nem a szerzőkön múlt. A kötet több kérdést is felvet, de le sem tudtam tenni. S ez sokat jelent :)

Partra magyar! – bejövős fesztivál Ráckevén

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a nagy népszerűségnek örvendő ráckevei Duna-part Feszt 2024. július 4-6 között.
Új koncertek
Alpárfeszt
Alpárfeszt
Kiskunfélegyháza 
Majestic Sounds...
Majestic Sounds...
Majestic Sounds...
Majestic Sounds...
Majestic Sounds...
Majestic Sounds...
Majestic Sounds...
Majestic Sounds...