A megátkozott ember – film készül Radics Béláról

2022/08/11  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

A drámaian korán meghalt magyar Jimi Hendrixről dokumentarista elemekkel gazdagított játékfilmet forgatnak – tudtuk meg a 24.hu interjújából, amelyet Klacsán Gábor rendező-társoperatőrrel készítettek.

Fotó: Magyar Hírlap/CWP

A RADICS – A megátkozott ember címmel készülő zenés életrajzi film a fiatalon, negyven évvel ezelőtt, harminchat éves korában elhunyt rocklegendáról szól.

A filmet októberben mutatják be, és Klacsán szerint  nem a mostanában divatos, Freddy Mercury, Elton John-szerű életrajzi filmekhez lesz hasonló, sokkal inkább a Mötley Crue-féle mozi hangulatát idézi fel.

„Radics megérdemel egy igazi nagyjátékfilmet, és ez egy arra nagyon hasonlító alkotás lesz, de kísérleti zenés, életrajzi dokumentumfilm is egyben. Elindultunk egy olyan műfaji irányba, amire eddig csak kísérletek születtek” – mondta el a lapnak a rendező.

Egy másik interjúban többet is elárul:

"A Szentesi Zöldi László alap-forgatókönyve, Bálint Csaba (Rockmúzeum) kutatásai alapján létrejött forgatókönyv gyerekkorától haláláig kíséri végig az életét, zenei pályafutását. Látjuk úttörő tehetségkutató versenyen, amelyet megnyert, követjük, ahogy megismeri azt az angolszász zenét a Shadowst, a Creamet, később Jimi Hendrixet, ezeket a zenéket a kezdeti időkben tűpontosan játszotta, mielőtt saját számokat írt. Bemutatjuk a stúdiómunkát, és négy koncertet – amelyen négy különböző együttesével, az Atlantisszal, a Sakk-Mattal, a Taurussal és a Tűzkerékkel játszott – reprodukálunk a filmben."

A filmben Alapi István gitározik majd. A kisfiú Radicsot Stépán-Kovács András játssza, a felnőtt Radics Rák Zoltán lesz, apja Trill Zsolt, anyja Zsurzs Kati. Som Lajost Király Attila személyesíti meg, Fenyvesi elvtárs bőrébe Bede-Fazekas Szabolcs bújik. De számos magyar zenész is felbukkan a filmben, például Vilmányi Gábor, Vörös István, Rudán Joe, Mátyás Attila, Hrutka Róbert, Tiszai Vivien és sokan mások.

A címadásról – az "Megátkozott ember" Radics egyik számának címe – ezt nyilatkozta a rendező:

"Átkozottul tehetséges volt, és átkozottul nem hagyták érvényesülni. Mintha egy átok húzta volna vissza őt, mondhatjuk így is. A hatalom vele birkózott, őt lehetetlenítette el, a többieket hagyta futni, vagyis támogatta és tűrte. Bélának a három Té-ből (támogatás, tűrés, tiltás) a harmadik jutott. Így zenélhetett a Piramis, a Hobo Blues Band, a Korál. A díszsorfal – amit képletesen szólva a zenészek állnak a készülő filmben Radics Béla két oldalán, filmszerepükkel is fejet hajtva – ennek a hősiességnek, hitelességnek és áldozatnak szól."

 

Megjelent vinylen az első magyar hardrock-koncert

 

Helló turiszt – városnéző busszal a magyar rock körül

Radics Béla, megátkozott ember, film, Klacsán Gábor

 

 

Szólj hozzá!


Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai turnéra indulnak

Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai...

Ázsia nem idegen a Bohemian Betyars számára, korábban is turnéztak arra, háromszor is, s ezen események során kifejezetten hasznos kapcsolatokat...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Az ABBA egykori tagjához kerültek Avicii felvételeinek szerzői jogai

A 2018-ban, 28 évesen elhunyt Avicii családja a zenész által készített mesterfelvételek, vagyis hivatalos eredeti felvételek szerzői jogainak 75 százalékát eladta a svéd Björn Ulvaeus, az ABBA zenésze által alapított Pophouse-nak, amely amúgy az ABBA Voyage műsort szervezi Londonban.

Jubileumi arénás előadással és koncertturnéval ünneplik az István, a király bemutatásának 40. évfordulóját

Nagyszabású programsorozattal, a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállítással, a Papp László Budapest Sportarénában jubileumi előadással, továbbá koncertturnéval ünneplik az István, a király című rockopera bemutatásának 40. évfordulóját jövőre.
Új koncertek