A többi már történelem... – Február 1-ig vetítik a Queen legendás budapesti koncertfimjét

2022/01/27  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

A MOM Park megújult mozijában február 1-ig minden este vetítik a Queen legendás, 1986-os budapesti koncertjéről készült filmet.

Február 1-ig vetítik a Queen legendás budapesti koncertfimjét

A magyar popkultúra és rocktörténet egyik legjelentősebb mérföldköve minden kétséget kizáróan a Queen budapesti koncertje volt 1986. július 27-én a Népstadionban. Ez volt az első stadionkoncert Magyarországon, sőt a „Vasfüggöny" mögött, amelyen a világ élvonalába tartozó rockzenekar lépett fel. A felejthetetlen koncert az együttes utolsó, 1986-os "Magic" turnéja keretében valósult meg.

A csillagászati költségvetésű koncert elé számtalan akadály gördült, részben az állami bürokrácia útvesztői, részben finanszírozási problémák miatt. A sokáig lehetetlennek tűnő vállalkozást végül úgy sikerült megvalósítani, hogy Hegedűs László főszervező és társai vállalták, hogy filmet készítenek a koncertről, az akkor elérhető legjobb minőségben, 35 mm-es kamerákkal. Miután hosszas lobbizás után az állami szervektől is zöld lámpát kapott a vállalkozás, megindult a lázas szervezés – és a többi már történelem...

A koncert rögzítésének idejére gyakorlatilag a teljes magyar filmgyártás leállt, a MAFILM minden létező szakembert és eszközt a helyszínre irányított. A film rendezője számos kultikussá vált magyar zenés film, köztük A kenguru rendezője, Zsombolyai János lett, aki lelkes Queen-rajongóként Mihály György producerrel együtt maximális energiával vetette bele magát a munkába. A film vezető operatőre a több Oscar-díjas film képi világáért felelős Ragályi Elemér volt. A 17 kamerával rögzített koncertfilm készítése során számtalan trükköt és speciális megoldást kellett bevetni, ám a stáb kiváló munkájának köszönhetően egy valóban világszínvonalú koncertfilm született "Magic - A Queen Budapesten" címmel, ami többek között 1987-ben, Londonban a British Video Awards díjkiosztóján elnyerte az év Legjobb zenés filmje díjat.

A zenekar menedzsmentje 2012-ben digitálisan restauráltatta a képet és 5.1-ben újrakeverték a hangot. A Hungarian Rhapsody címmel újra kiadott koncertfilm fantasztikusan adja vissza az este hangulatát. A film a koncertfelvételek mellett a zenekar Magyarországon eltöltött napjaiból is ad egy ízelítőt, ilyen ikonikus pillanatok voltak például a dunai hajókirándulás, a gokartozás a Hungaroringen, vagy a látogatásuk Szentendrén. A koncert máig emlékezetes, „libabőrös" pillanata, amikor Freddie Mercury a közel 80.000 fős közönséggel együtt énekelte a Tavaszi szél vizet áraszt... című magyar népdalt, olyan világslágerek társaságában, mint a Kind of Magic, I Want to Break Free, Radio Ga Ga vagy a We Will Rock You.

 

 

Queen, koncertfilm, Budapest, Hungarian Rhapsody, Freddie Mercury

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek