Cseh Tamás-klipeket és kultikus játékfilmeket rejt Bereményi kalapja

2022/06/09  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

A Bereményi kalapja című portréfilm a legendás dalszövegíró, filmrendező és szépíró Bereményi Gézát mutatja be interjúk, új Cseh Tamás-klipek, filmrészletek és archív felvételek segítségével. A filmet szombaton, a Margó Irodalmi Fesztivál záróeseményén is levetítik a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Fotók: Kováts Zsófi

Több mint 50 programmal csütörtök óta tart a Margó Irodalmi Fesztivál. A Bookline támogatásával megvalósuló négynapos rendezvény helyszíne az idén 100. születésnapját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad, ahol a könyvbemutatók és dedikálások mellett ezúttal is számtalan izgalmas program közül válogathatunk, lesz irodalmi stand-up, koncert, filmvetítés, könyvcsere piknik és irodalmi séta. Péntek este Balla Gergely, Fehér Renátó, Horváth Benji, Jónás Vera, Kustos Júlia, Németh Róbert és a Platon Karataev Líra, egy szál gitár estje állít emléket a jövőnek, hogy megmutassa: ez van most. Szombat este a Csaknekedkislány ad koncertet, vasárnap a Bereményi kalapjával zárul a fesztivál.

Bereményi Géza egyedülálló, kultikus alakja a magyar kultúrának. Először Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel lett országosan ismert, aztán novelláival, forgatókönyveivel, színdarabjaival, filmrendezéseivel, az utóbbi években pedig regényíróként is a legnagyobbak közé emelkedett. A Bereményi kalapja portréfilmben Tóth Barnabás kíséri és kérdezi végig Bereményit az életén. Beszélgetőtársát Bereményi mint fiatal rendező kollégát és mint egykori gyerekszínészét – aki tíz évesen az Eldorádó című filmjében épp a gyerek Gézát alakította – avatja be a titkaiba.

„A nyolcvanas évek elején talált el Cseh Tamás és a Megáll az idő. Életre szóló hatást gyakoroltak rám – amikor a nyomukba eredtem, kiderült, hogy mindez a Bereményi fejében született meg. Onnantól kezdve olvastam, hallgattam, néztem mindent, amihez Bereményinek bármi köze volt. Később össze is barátkoztunk, majd amikor befejeztem a Copperfieldet, azt éreztem, hogy filmet kell csinálni a Gézáról, a Gézából, a Gézával. Mégiscsak róla, általa szól az elmúlt 50 évünk. Bereményi szereti, mi pedig büszkék vagyunk rá” – mesélte Csejdy András kreatív producer, a film ötletgazdája.

Maga Bereményi Géza így emlékszik:

„Amikor nagy nehezen belementem, hogy forgassunk rólam egy filmet, fogalmam sem volt, hogy mire mondok igent. Azt találtam ki, hogy én színész vagyok, csinálom, amit mondanak: beszélgetek Tóth Barnával, meg majd Járai Márkkal is összehozunk valamit. Nagy élmény volt, jó fárasztó, de szerettem. Amikor megmutatták a félkész változatot, tényleg tetszett, várom, hogy újra megnézhessem éshogy mások is lássák.”

A film sok zenével, sok filmrészlettel és sok baráttal - Bagó Bertalan,Cserhalmi György, Cserna-Szabó András, Gödrös Frigyes, Jánossy Lajos, Járai Márk,Ónodi Eszter, Sőth Sándor, CanTogay - rajzolja meg Bereményi Géza portréját.

A Bereményi kalapja egyik jellegzetessége az a hat videoklip, melyekben az alkotók újonnan forgatott fikciós jeleneteket kevertek össze régi híradófelvételekkel - Budapest ostroma, ’56-os harcok, balatoni hippik - és kultikus játékfilmek - Eldorádó, Megáll az idő, Csapd le csacsi, Made in Hungária - jeleneteivel. Ez nem pusztán formai játék, hanem a szöveg és a kép, a múlt és a jelen, a fikció és a valóság egymásra vetítése, ami Bereményi munkásságát, szemléletét is illusztrálja.

 „A forgatás első napjaiban volt egy kis szemérmesség és távolságtartás Gézában. A jég akkor tört meg, amikor az Illegalitásban c. szám klipjében egy kommunista kádert kellett alakítania, akkor teljesen felvillanyozódott. Amikor pedig Járai Márkkal - a Halott Pénz énekes-gitárosával – dalt komponáltak Bereményi konyhájában, akkor konkrétan belecsöppentünk a varázslatba: láttuk, hallottuk, ahogy megszületik egy Bereményi-dal, pont úgy, mint ötven évvel ezelőtt, Cseh Tamással” – emlékezett vissza a forgatásra Papp Gábor Zsigmond rendező.

A dokumentumfilmet Lovasi Zoltán fényképezte, vágója Bartos Bence, a zeneszerzői: Cseh Tamás, Darvas Ferenc és Járai Márk.

A dokumentumfilm szereplői Bereményi Géza, Tóth Barna, Járai Márk, Cserhalmi György, Gödrös Frigyes, CanTogay, Jánossy Lajos, Bagó Bertalan, Sőth Sándor, Cserna-Szabó Andrásés Ónodi Eszter.

A Bereményi kalapja a Nemzeti Filmintézet, a Filmarchívum, az MTVA, az Origo Film Groupés a Hungaroton támogatásával valósult meg, gyártója a Filmworks Kft. A dokumentumfilm 2022 szeptemberében kerül a magyar mozikba.

Bereményi Géza, bereményi kalapja, Margó fesztivál, Városmajori Szabadtéri Színpad

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek