Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST – parti is lesz!

2024/04/01  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Aki már beleszületett az internet mindent összeszövő világába, annak fogalma sincs arról, hogyan jutottak az előző generációk információhoz, például a programokról. Nem volt Facebook, esemény, meghívók, zenekari weboldalak, semmi: volt viszont a Pesti Est meg pl. Pesti Műsor, aztán bekarikáztad azt, ami érdekelt. Mert ezek kézbe vehető holmik voltak – ezt azért hozzá kell tenni az ifjabbak kedvéért :)

A Pesti Est inkább a fiatalokat szólította meg, még színpada is volt anno a Szigeten (2005. július 28-án 180 000 példányban jelent meg a Pesti Est "Sziget 2005." különszáma – a fesztivál teljes és részletes programja csak ebből volt megtudható.)

Ahogy Narancs írja:

"Az ingyenes programfüzet története 1991-ig nyúlik vissza, amikor három gimnáziumi osztálytárs (Lang András, Melis András és Müller Miklós) úgy döntött, itthon is készít egy hasonló lapot ahhoz, amit külföldi tanulmányuk során láttak. 1992 áprilisában jelent meg az első szám, a lap pedig folyamatosan fejlődött az ekkoriban mozgásba lendült budapesti klubélettel. 1996-tól már színesben jelent meg az újság, egy évvel később elindultak a vidéki kiadások is. Ingyenessége és amiatt, hogy elsősorban mozikban, színházakban, szórakozóhelyeken és kávézókban terjesztették, a Pesti Est a 18-35-ös korosztály egyik legfontosabb nyomtatott lapjává vált. Működését a koronavírus pecsételte meg – a karantén miatt bezártak a szórakozóhelyek, szünetelt a kulturális és klubélet, 2020 márciusában pedig 30 év után először fordult elő, hogy a Pesti Est nem jelent meg. Az utolsó lapszám a 2020. március 12-i lett, amely címlapján a Magyar Állami Népi Együttest promotálta."

A mostani, egyetlen lapszám erejéig újra megjelenő lap borítóján a Kék Pelikan főhősei szerepelnek majd. Nem pusztán a poén kedvéért élesztették fel egy alkalomra a lapot. A film – és a rögvaló – sztorija szerint a világútlevelek megjelenésével kinyíltak a határok, csak épp pénzük nem volt a fiataloknak, hogy nyakukba vegyék Európát. Néhány élelmes ember azonban rájött, hogyan lehet meghekkelni a rendszert: Domestosszal "kezelték le" a vonatjegyeket, majd az eredeti árukhoz képest fillérekért kezdték el terjeszteni azokat. A moziban a tisztítószer mellett a Pesti Est magazin is fontos szerepet játszik – ebben cserélnek ugyanis gazdát a hamis vonatjegyek...

A film zenéjét Preiszner Miklós és Tövisházi Ambrus jegyzik.

A bemutató (2024. április 3. Szerda, 19:00, Corvin Mozi) után a közönség átvonul a Turbinába, ahol indul a:

 Kék Pelikan X Tilos Party.

Csáki László egész estés animációs filmjének pre-partiján együtt bulizhattok az eredeti történet Tilos Rádióhoz több szálon fűződő szereplőivel és az alkotókkal, az alkalomra pedig visszatér a lemezjátszók mögé Dj Rojál (a.k.a. Szabó Simon) a Turbina nagytermében, Dj Titusz társaságában.

Menetrend:

20:00 - Kapunyitás
Nagyterem:
21:30 - Zártkörű fogadás a Kék Pelikan alkotóival
22:30 - Dj Rojál (a.k.a. Szabó Simon)
00:00 - Dj Titusz
Kisterem:
20:00 - Dj Suefo
22:30 - Dj Clairvo
00:00 - Kanada Káosz

 

.

Pesti est, film, Kék Pelikan

 

 

Szólj hozzá!


EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál...

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban ad koncertet az olasz Quartetto Eos

Magyarországon is elindul az Európai kamarazenei együttműködés, a MERITA projekt, amelynek az a célja, h felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt. A program keretében első ízben május 19-én a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor történelmi terében ad koncertet az olasz Quartetto Eos.
Új koncertek