Elkészült az LGT egykori gitárosáról szóló zenés dokumentumfilm

2019/09/17  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu, MTI

Elkészült az a zenés dokumentumfilm, amely Barta Tamásról, az LGT egykori gitárosáról szól. A Siess haza, vár a mama című alkotást, amelyet Hajdu Eszter rendezett, szeptember 21-én, szombaton este mutatják be a fővárosi MagyaRock Hírességek Csarnokában a RaM Colosseumban.

Barta Tamás (1948-1982) a hatvanas évek közepétől a Syconorban játszott, megfordult a Syriusban, majd a Hungáriába került, játszott a csapat első, Koncert a Marson című albumán (1970).1971-ben Presser Gáborral, Frenreisz Károllyal és Laux Józseffel együtt megalakította a Locomotiv GT-t, amely a magyar rockzene meghatározó csapata lett. Az ő gitárjátéka hallható az LGT első három lemezén (Locomotiv GT - 1971, Ringasd el magad - 1972, Bummm! - 1973), a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című albumon, valamint Zalatnay Sarolta és Kovács Kati egy-egy lemezén. A hetvenes évek első felében az egyik legjobb gitárosnak számított Magyarországon, emellett remek zeneszerző és énekes is volt. 1974-ben nem tért haza az LGT amerikai turnéjáról; egy darabig még zenélt, aztán különböző üzletekbe fogott. 1982-ben máig tisztázatlan körülmények között lelőtték Los Angelesben.

A dokumentumfilm Barta Tamás és Magyarországon maradt édesanyja rendhagyó kapcsolatára koncentrál.

Barta Tamás az egyik, ha nem a legjobb magyar rockgitáros volt, a fojtogató diktatúra  – és anyjával való kapcsolata elől  – menekült Los Angelesbe. A film alapjául az 1974-1982 között kazettákra rögzített és a közelmúltban megtalált eredeti “hangos levelek” szolgálnak. Az akkor már Los Angelesben élő, Magyarországon a “hazatérés megtagadásának bűntettéért” elítélt fiatalember és édesanyja tízezer kilométer távolságból magnókazettára rögzített üzenetekkel tartotta a kapcsolatot éveken át a viszontlátás reményében.

Ahogy azt  a Mix Online-on  olvastuk, egyáltalán nem véletlen, hogy a rendező ezt a témát választotta:

"Az édesanyám Barta Tamás anyukájának fogadott lánya, aki élete utolsó tizenvalahány évében együtt lakott velünk Zuglóban. Tamás anyukájának, Friedman Edit néninek 2008-ban bekövetkezett halála után huszonkét hangkazettát találtunk a holmijai között. 1974 és 1982, azaz Tamás disszidálása és a halála között az édesanya és fia ezeken a „hangos leveleken” küldték el egymásnak az üzeneteiket. Edit néni mindig is szerette volna, ha dokumentumfilmet forgatok Tomiról, de korábban soha nem találtam „fogást” a történetén, nem éreztem motivációt a film elkészítéséhez. A végighallgatásuk után azonban kiderült, hogy nem csupán kordokumentumok kerültek elő, hanem erős érzelmi, drámai töltéssel rendelkező hangfelvételek is, amelyek szinte megkívánták, hogy dokumentumfilm alapjai legyenek."

Az LGT gitárosát 1982-ben két golyóval a mellkasában találták meg otthonában. Halálát öngyilkossággá nyilvánították. Mint ahogy az lenni szokott a látszólag magyarázat nélküli eseményekkel, utólag több "lehetséges verzió" is született Barta halálára. Az egyik szerint drogügyletbe keveredett, a másik szerint üzleti leszámolás állt a két szívbe fúródó golyó hátterében. Az a verzió is felmerült, hogy ezeket a golyókat nem is neki szánták, csak rosszkor volt rossz helyen. Egyben minden elmélet megegyezik: az "öngyilkosságot" kizárólag azzal magyarázták,  hogy egyrészt így nem kellett édesanyjának kifizetni az életbiztosítása összegét., másrészt akkor nem volt – és mostanság sem az – szokatlan elintézési mód, hogy egy leszámolás áldozatát öngyilkossá nyilvánították. 

Felmerül persze a kérdés, hogy Barta milyen mentális állapotban volt akkor. Hajdú Krisztina filmjében megszólal akkori mennyasszonya is, akivel már az esküvőjüket szervezték...

"A magyar zenészről két halotti bizonyítványt állítottak ki. Az elsőben a halál oka ismeretlen. A néhány hónappal később készített halotti bizonyítványban már öngyilkosság szerepelt. A Los Angeles-i rendőrség ezt elfogadta, és a nyomozást lezárta. Mennyire életszerű, hogy valaki kétszer szíven lövi magát? A gitáros menyasszonya máig gyászolja vőlegényét. Ő is megerősítette: szerelmének semmi oka nem volt arra, hogy végezzen magával" – teszi fel a kérdést a 168 ÓRA.

Ami a zenélést illeti: Barta akkor maradt kint, amikor az LGT 1974-ben az USA-ban turnézott. A fiatalabbak kedvéért elmondjuk, hogy itthon ez akkor komoly következményekkel járt. Ahogy említettük már, a bíróság távollétében elítélte, itthoni vagyontárgyait elkobozták. Az édesanyjára – no és persze a zenekarra is bajt hozott a döntése, útlevelüket elvették, megfigyelték őket, az LGT átmenetileg tiltólistára került. Barta helyére aztán megérkezett Karácsony János, és az Loksi gőzerővel gázolt át az előtte tornyosuló akadályokon. A szabadság hazájában sajnos Barta Tamásnak nem sok babér termett zenei téren, stúdiózenészként ugyan besegített például a Beach Boysnak, de aztán olyat hívtak helyette, akinek a zenésznyelv is a kisujjában volt. (Ezt Presser Gábor mondta 20100-ben a Borsnak).

Visszatérve a címbeli kérdésre, a rendező a Mix Online-os interjúben ezt nyilatkozta:
"A közönségnek lesz majd benyomása arról, hogy valójában mi történhetett vele. Nem tartom sorsszerűnek Tomi életének tragikus végét, valami miatt mégis ez volt a végzete. A film különböző válaszokat ad majd a történtekre, de ítéletet nem fogunk mondani."

Hajdú Eszter azt nyilatkozta a 168 ÓRA-nak, hogy édesanyjával azt tervezik, a filmbemutató után létrehoznak majd egy Barta Tamás-archívumot. Ebben minden dokumentumot, hangos levelet nyilvánosságra hoznak. Így legalább szimbolikusan hazatérhet a tengerentúlról a szabadságáért mindent feladó fiú...

Barta Tamás, LGT, USA, dokumentumfilm, Hajdú Eszter

Képtár

  • Elkészült az LGT egykori gitárosáról szóló zenés dokumentumfilm kép 68515
 

 

Szólj hozzá!


Sötét energiák az A38-on

Sötét energiák az A38-on

Bár a Hajó nem igazán erről a műfajról ismeretes, a tavaszi szezonban több metálkoncert is lesz az A38-on.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Sziget, VOLT (!), Kolorádó, Carson Coma, Campus és még sokan mások: I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL

Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Új koncertek