Két+1 zenész is szerepel az új magyar pszichothrillerben

2023/10/30  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

Tóth Barnabás Mesterjátszmája november 9-től látható a hazai mozikban, de november 3-tól már Budapesten és Debrecenben is megtekinthető premier előtt.

Két+1 zenész is szerepel az új magyar pszichothrillerben

A film november 9-től látható országszerte a mozikban, de már november 3-tól premier előtt megtekinthető. November 3-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban Tóth Barnabás és állandó munkatársa, Lisztes Linda Teszler Tamással beszélgetnek; november 4-én Tóth Barnabás, Váradi Gergely, a film egyik főszereplője, és Szurmay János vezető producer a debreceni Apolló Mozi vendégei lesznek; míg november 6-án a Művész Moziban Molnár Kata Orsolya kérdezi Tóth Barnabást és Másik Szőke András operatőrt.

Stefan Zweig Sakknovellájának szabad adaptációjában Márta és István az utolsó menekültvonattal próbálja elhagyni Magyarországot ‘56 novemberében. A fiatal pár mellett az egyház felbecsülhetetlen értékű ereklyéi is a nyugati határ, a szabad világ felé tartanak, melyek útját B-ből, a katolikus papból a hatalom emberei kínzással próbálják kiszedni. A szereplők történetei a vonaton egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást, melyen már nemcsak a kincsek sorsa, de a szerelmesek élete is a tét.

Az Oscar shortlistjéig jutó Akik maradtak után a rendező és Hajduk Károly ismét együtt dolgoztak a Mesterjátszmában – a korábban már bizonyított pároshoz olyan kiváló színészek csatlakoztak, mint a Besúgóval ismertté vált Váradi Gergely, az ország kedvence, Mácsai Pál, vagy az énekesnőként és színésznőként is egyaránt népszerű Péterfy Bori (Piros), aki állítólag a castingra egy egész alakos fekete ninja ruhában érkezett, amivel azonnal levette a stábot a lábáról :)  Számos filmben láthattuk már, többek között szerepel a Poligamy, a Terápia, a Nyitva, A tanár és A Király című filmekben és sorozatokban. Idén filmvásznon a Mesterjátszma mellett az Égerben látható. A mostani filmbeli vonat egyébként a Tatai úti „vonatfordítóból” indul el – Péterfy Boriék ugyanitt forgatták a Téged nem című dal – szintén vasút témájú – videóklipjét. 

Feltűnik a vásznon David Yengibarian örmény harmonikaművész, jazz zenész, zeneszerző is – az akcentusa, szúrós tekintete, robosztus alakja teszi komplex karakterré a Vasutast. Zenéje, mely hat megjelent albumán hallható, az örmény népzene, az argentin tangó, illetve Astor Piazzolla zenei világának ötvözete. 1995-ben települt Magyarországra, azóta olyan színpadokon lépett fel, mint a Fonó, a Merlin, a Radnóti, a Szkéné és a Vígszínház, a Trafó, a Magyar Állami Operaház, a Zeneakadémia, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Kiscelli Múzeumés a Műcsarnok. Játszott többek között a Pannon Filharmonikusokkal, Snétberger Ferenccel és Lázár Zsigmonddal. Rendszeresen fellép külföldön is: a közönség hallhatta egyebek közt már New Yorkban, Párizsban, Londonban, Bécsben, Amszterdamban és Edinburgh-ban is. Számos színházi előadás – köztük Lukáts Andor több rendezése – és film zeneszerzője: többek között a nevéhez köthető a Zuhanórepülés, a Szerelemtől sújtva és a Három filmzenéje is. Színészként olyan filmekben láthattuk már, mint a Jupiter holdja, a Napszállta vagy – Borihoz hasonlóan – A Király.

Egy ifjú tehetség is bemutatkozik a filmvásznon: Varga-Járó Sára egyetemi hallgatóként bukkant –  első szerepében, amely rögtön főszerep – azonnal bizonyított.

+1

Bereményi Géza cameója pánikoló utasként.
Az Eldorádó című filmjében Barna az unokát alakítja, és így 35 évvel később egy szerepcserével újra együtt dolgozhattak.

A Mesterjátszma című pszichothriller rendezője Tóth Barnabás, írója Tóth Barnabás és Fonyódi Tibor, producere Szurmay János, Szabó Máté, Ruzsinszki Ádám, Agnes Fernandes és Nikolits György. Az operatőr Másik Szőke András, a vágó Szalai Károly.

A film zenéjét Keresztes Gábor szerezte. Az emblematikus filmek és színházi előadások zeneszerzője. A Drakulics elvtárs zenéjéért például a Magyar Filmhét díjára jelölték, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre filmzenéjéért pedig ICS-díjat nyert. A Freakin’ Disco billentyűse nélkül ez a film nem lenne az, ami – vallják az alkotók. A zene nyomasztó, mégis feszes világába kávédarálótól kezdve faliórán át preparált zongoráig sok minden beépült, de a különböző effekteken keresztül a vonat, az éjszaka, a stopperóra ketyegése és megannyi hangulat és tárgy is megidéződik.

 

Érdekesség, hogy a film sakkszakértője Szurmay-Palotai Piroska női FIDE-mester volt, aki minden partit és lépést gondosan megtervezett, döntően a korábbi világbajnok, Alekszandr Alekszandrovics Aljechin játszmáinak motívumait használta.

 

 

 

Mesterjátszma, film, Péterfy Bori, David Yengibarian, Bereményi Géza

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek