Menopauza 1170x180

Michael Jackson rajongott érte, Kurt Cobain zseninek tartotta, Daniel Radcliffe megformálja: film készül Weird Al Yankovicról

2022/01/19  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu, MTI

Daniel Radcliffe, a Harry Potter-filmek egykori sztárja alakítja egy készülő életrajzi filmben a humoros szerzeményeiről, zenei paródiáiról híres Weird Al Yankovicot. A Grammy-díjas zenészről a Roku streamingszolgáltó rendelte meg a filmet, amely a vállalkozás első saját gyártású életrajzi produkciója lesz, és csak a Roku csatornán lehet majd látni - írta a Variety.com.

Daniel Radcliffe formálja meg az ötszörös Grammy-díjas Weird Al Yankovic figuráját egy új filmben

A Weird: The Al Yankovic Story című film a csodagyerekként kezdett pályafutásától zenei legedává válásáig meséli el élettörténetét. A rendkívül szerteágazó sztoriból egy-egy momentumot ragadunk most csak ki a Wikipédia segítségével.

Alfred Matthew "Weird Al" Yankovic 1959-ben született, horvát gyökerekkel rendelkező amerikai énekes, zenész, lemezproducer és színész, aki a popkultúrát kifigurázó, humoros, gyakran a kortárs zenei előadók konkrét dalait parodizáló dalairól ismert. Ragadványnevét – Weird Al – az építészfőiskola kollégiumában kapta, mivel a többi lakóhoz képest furának tartották...1976-os felbukkanása óta több mint 12 millió albumot adott el, több mint 150 paródiát és eredeti dalt rögzített és több mint 1000 élő show-t nyomott le. Munkássága öt Grammy-díjat és további 11 jelölést, négy aranylemezt és hat platinalemezt hozott neki az Egyesült Államokban. Szerzett saját dalokat is, szerepelt filmsorozatokban és még gyerekkönyveket is írt, valamint emlegetik a Csupasz pisztolyban is :)

Első kislemeze 1979-ben jelent meg, a "My Bologna" úgy született, hogy Yankovic bevitte a harmonikáját a mosdóba, hogy kihasználja a visszhangkamra akusztikáját, és felvett egy paródiát... Ez a zene aztán máshol is felbukkant:

Yankovic 1982-ben vette fel az "I Love Rocky Road" című számot (az "I Love Rock 'n' Roll" paródiáját, melyet eredetileg a The Arrows vett fel). A dal sláger lett a Top 40-es rádiókban, ami ahhoz vezetett, hogy Yankovic leszerződött a Scotti Brothers Recordshoz.

Yankovic 1984-ben adta ki második albumát "Weird Al" Yankovic in 3-D" címmel. Az első kislemezdal, az "Eat It", amely Michael Jackson "Beat It" című dalának paródiája, népszerűvé vált, részben a klipnek köszönhetően, amely Jackson "Beat It" című klipjét kockáról kockára követő paródia, ami aztán az egyik legjobb eredményt elér Yankovic-szám lett.

Michael Jackson egyébként nagy rajongója volt Yankovicnak!

A Bad Hair Day 1996-ban az "Amish Paradise" című számmal indult, amely Coolio "Gangsta's Paradise" című dalának paródiája. Az "Amish Paradise" a Billboard 100-as kislemezlistán az 53. helyet érte el, míg az album a Billboard 200-as listán a 14. helyig jutott, és végül a RIAA dupla platina minősítést adott neki, így Yankovic egyik legsikeresebb munkája lett.

A "Canadian Idiot", a Green Day "American Idiot" című dalának paródiája szintén a Hot 100-as listán szerepelt. Az album egésze a Billboard 200-as listán a 10. helyet érte el, és 2008-ra Yankovic első platinalemezévé vált, mivel több mint egymillió példányban kelt el.

Az amerikai szerzői jogi törvény "fair use" rendelkezése szerint, az olyan művészeknek, mint Yankovic, nincs szükségük engedélyre egy paródia rögzítéséhez. Azonban belső szabályként és a jó kapcsolatok fenntartása érdekében Yankovic mindig engedélyt kért az eredeti művésztől, mielőtt kereskedelmi forgalomba hozta volna a paródiát. Például, amikor megírta és rögzítette a "Born This Way" paródiáját "Perform This Way" címmel, amit az új albumának vezető kislemezének szánt. Azonban miután először benyújtotta a számot Lady Gaga menedzserének jóváhagyásra, nem kapott engedélyt a kereskedelmi forgalomba hozatalára. Ahogy korábban, hasonló körülmények között már megtette (James Blunt "You're Beautiful" című James Blunt-paródiájával, amely a "You're Pitiful" címet kapta), Yankovic ezután ingyenesen közzétette a dalt az interneten. Nem sokkal később Gaga menedzsere beismerte, hogy a paródiát egyszerűen nem továbbította az ügyfelének, saját hatáskörében tiltotta le. Miután meglátta a neten, Lady Gaga engedélyt adott a közlésre. Yankovic a dalból és a hozzá készült klipből származó teljes bevételét a Human Rights Campaignnek ajánlotta fel.

Egyébként azt állítja, hogy az általa engedélyért megkeresett művészeknek csak körülbelül két-három százaléka utasította el a kérését. A polka medley-k összerakásához azonban már kötelező a jogtulajdonos hozzájárulását kérni – és jogdíjat is fizetni a számrészlet felhasználásáért, de már akkor a neve és a legtöbb nagy zenei kiadóval olyan kapcsolatot alakított ki, hogy könnyen megszerezte a dalok felhasználási engedélyét. Feltehetően, aki számít, benne van a portfóliójában, tehát megtiszteltetés bekerülni.

Yankovic egyszer azt nyilatkozta, hogy amikor felhívta a Nirvana frontemberét, Kurt Cobaint, hogy megkérdezze, parodizálhatja-e a dalukat, Cobain engedélyt adott neki, majd szünetet tartott, és megkérdezte: "Ööö... ez nem a kajáról fog szólni, ugye?". Yankovic így válaszolt: "Nem, arról fog szólni, hogy senki sem érti a szövegedet". A Behind the Musicnak nyilatkozó Krist Novoselic, a Nirvana basszusgitárosa szerint, amikor a zenekar meglátta a dal videóját, röhögőgörcsöt kaptak... Cobain emellett posztumusz kiadott személyes jegyzetfüzetében Yankovicot "Amerika modern pop-rock zsenijének" nevezte.

Szerintünk a munkásságából ennyit is elég felvillantani ahhoz, hogy megállapítsuk: nem normális, filmre vele! Az életrajzi film forgatása februárban kezdődik Los Angelesben. Yankovic amúgy társforgatókönyvíróként, személyesen is részt vesz a produkcióban. A zenész közleményében hangsúlyozta: nagyon örül neki, hogy Daniel Radcliffe alakítja a filmben, amihez csak annyit tennénk hozzá: mi is örülünk, hiszen a színész kitört a Harry Potter-skatulyából, és a Csodatévőkben már megmutatta szarkasztikus oldalát.

 

P.S. Ami meg a csatolt fotót illeti, beszámoltunk arról, hogy az eredeti borítón szereplő egykori Nirvana-baba kártérítési kerestetét első körben elutasították, de jeleztük cikkünkben, hogy még nem csavartak ki minden lehetőséget a kezéből. Friss hír, hogy Spencer Elden újra élt a per lehetőségével, tehát kezdődik minden (majdnem) elölről.

 

 

 

 

 

 

 

 

Weird Al Yankovic, Daniel Radcliffe, csodagyerek, film, Michael Jackson, Kurt Cobain

 

 

Szólj hozzá!


90 éves korában elhunyt John Mayall, a blues legendás alakja

90 éves korában elhunyt John Mayall, a blues legendás...

Kaliforniai otthonában elhunyt a nagy hatású zenész, akinek Bluesbreakers nevű zenekara a 60-as években vezető szerepet játszott a blues...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Olimpiai híreket mondunk: Snoop Dogg viszi a lángot, Céline Dion, Lady Gaga énekel (?)

Azt már rmegírtuk, hogy az NBC csatorna a 2024-es párizsi olimpiai nyári játékokra Snoop Doggot szerződtette le állandó tudósítónak. Most újabb megtiszteltetés érte...

Előadó, művész, de legfőképpen ember: Budapesten koncertezett Ed Sheeran

Azt gondolom, nem lehet okunk panaszra a 2024-es nyári koncertszezont illetően: országszerte egymást érik a különböző fesztiválok, a Budapest Park pedig minden hétvégén segít nekünk kint hagyni a valóságot – az idei év fókuszában azonban egyértelműen a Puskás Aréna áll.
Új koncertek