Ő volt a világ legmagányosabb nője... – jön az Ella Fitzgeraldról készült film!

2019/10/29  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

A Miles David életét bemutató dokumentumfilm után ismét egy legenda portréja rajzolódik ki a mozivásznon: november 7-től érkezik a mozikba Leslie Woodhead zenés portréfilmje Ella Fitzgeraldról, ami hat évtizeden keresztül követi a jazzdíva életútját.

Ő volt a világ legmagányosabb nője... – jön az Ella Fitzgeraldról készült film!

1934-ben Ella Fitzgerald 15 évesen, szinte utcagyerekként megnyerte meg a harlemi Apollo Theater tehetségkutató versenyét. Alig pár hónappal később már elismert művészként hódította meg a közönséget. Jamie Cullum énekes-dalszerző szavailval élve „Ella zenéje az egyik ok, amiért érdemes erre a világra születni”.

A film eddig soha nem látott archív felvételek és interjúk segítségével idézi meg Ella Fitzgerald életét és zenei pályáját. Az afroamerikai nőét, aki az ijesztő mértéket öltő rasszizmussal szemben építette fel karrierjét. Megismerjük Ellát, mint gondolatokkal teli, vagány és humoros személyiséget, zseniális zenei újítót. A film bemutatja szerepét az emberi jogokért folytatott küzdelemben, valamint azokat a konfliktusokat, amelyek végigkövették a saját sorsát is: küzdelmeit először az elismerésért és a rajongókért, majd idővel az otthon nyugalmáért, a férjével és fiával töltött minőségi időért. Oscar Peterson billentyűs, Ella közeli barátja szerint a legnagyobb sikerei idején is, amikor a világ leghíresebb énekeseként tartották számon, ő volt „a világ legmagányosabb nője”.

A másfél órás filmben a különleges, archív koncertfelvételek mellett személyes hangvételű interjúk során megszólalnak Ella Fitzgerald pályatársai, zenész kollégái és barátai is, valamint egy különlegesen ritka beszélgetést is láthatnak a nézők Ella fiával, Ray Brown Jr-ral is.

A film november 7-től érkezik a hazai mozikba, az Uránia Nemzeti Filmszínházban premier előtt már november 6-án is vetítik, eredeti nyelven magyar felirattal.

Szereplők: Ella Fitzgerald, Tony Bennett, Jamie Cullum, Laura Mvula, Johnny Mathis, Smokey Robinson, Cleo Laine, Andre Previn, Norma Miller, Patti Austin, Itzhak Perlman, Margo Jefferson, Will Friedwald, Ray Brown Jr.
Rendező: Leslie Woodhead

Ella Fitzgerald, film, Leslie Woodhead

Képtár

  • Ő volt a világ legmagányosabb nője... – jön az Ella Fitzgeraldról készült film! kép 79717
  • Ő volt a világ legmagányosabb nője... – jön az Ella Fitzgeraldról készült film! kép 79719
  • Ő volt a világ legmagányosabb nője... – jön az Ella Fitzgeraldról készült film! kép 79720
  • Ő volt a világ legmagányosabb nője... – jön az Ella Fitzgeraldról készült film! kép 79721
  • Ő volt a világ legmagányosabb nője... – jön az Ella Fitzgeraldról készült film! kép 79722
  • Ő volt a világ legmagányosabb nője... – jön az Ella Fitzgeraldról készült film! kép 79725
  • Ő volt a világ legmagányosabb nője... – jön az Ella Fitzgeraldról készült film! kép 79726
  • Ő volt a világ legmagányosabb nője... – jön az Ella Fitzgeraldról készült film! kép 79727
 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek